Nov 8, 2011

Surprise itu suamiku...hehe

Semalam aku terima parcel dari en.suami..


mmg tau dh akan dapat parcel dari dia sebab hari khamis lepas dia ada bgtau dia ade pos dvd cerita korea tajuk 49 Days..

Ni dia cover dvd cerita tu

Dia saja je beli nak hilangkan bosan dia dok kat kapal tu,
then bile dia dh habes tengok dia pos la kat aku plak
untuk menghilangkan kebosanan aku kat umah pulak..

selain nak rase feeling yg sama bile tgk cerita yg sama walaupun dok berjauhan kan...
terima kasih muchuk...
mmmuuuahh!!
heeee


tapi yang best nye hubby bukan pos dvd jek..
ade surprise yang lain jugak dari dia...
I LOVE YOU BESAR2 B...
ehehe

bukak2 je DVD tu dah bau harum semerbak
aku ingat mmg bau dvd tu harum semacam
rupenye hubby kirimkan bau perfume dia yang baru dia beli..
dia mmg ada gtau dia beli perfume baru

wangiiii.......suke2....hehe

kat tisu ni la dia sembur perfume tu...

Then, hubby kirimkan jugak surat untuk aku n baby
ala2 cerita cinta dolu2 plak kan main surat2 ni..hehe
dia suh aku baca kuat2 biar baby dengar
dua kali aku baca surat ni,
dua kali gak banjir air mata ku..
ye..aku mmg gembeng...
tapi ape yg hubby tulis sangat touching..
saya sayang awak banyak2!
time aku baca kuat2 untuk baby pun, baby dok tendang2 perot aku..
dia pun happy agaknya dapat surat dari ayah dia..hehe

Surat dari seorang suami dan ayah kepada isteri dan anaknya =)

Pastu ada plak cebisan kecik kertas yang ade pesanan dari hubby
katanya kalau nak bg org kene bagi semuanya tanda keikhlasan
tu yang lebihan A4 pun dia kirim sekali tu..
alahai suamikuuuu....hehe

I love and miss u more Mohd Kamalruzzaman Abd Rahim....

Pastu selak punye selak
ade lagi surprise dia....
ni ha...

nak cukupkan ruang kosong katanye..
awatlah tak da banyak lagi ruang kosong kan??haha
terima kasih sayang!


Last but not least
benda yang aku tak perasan
hubby letak kat belakang DVD

Gambar passport beliau yang terkini....
dia amik time dia nak buat medical card time kat sana aritu
pengubat rindu untuk si isteri yang jauh di mata ;)

ensemkan suami saya? ~ lalalalalalala ~ ;P


Itulah dia suamiku...
MOHD KAMALRUZZAMAN BIN ABD RAHIM
penuh dengan surprise
TERIMA KASIH B
saya bahagiaaaa sangat dengan awak =))
semoga kasih sayang ni berkekalan sampai syurga hendaknya
Amiinnn





Nov 7, 2011

epy besday to me!! 711


epy besday to me
epy besday to me
epy besday to meeee.....
epy besday to me...



feeling2 wish besday untuk diri sendiri..haha

Nov 3, 2011

risau merajai hati

Semakin dekat dengan due semakin la hati aku ni risau..
risau kalau2 baby keluar awal
aku dah la duduk sorang2
suami jauh di mata....
mak mertua pun tak berapa sihat
mak aku plak, nak dok sini, adik aku sekolah lagi sape nak jaga?
adik2 aku yang lain belajar n praktikal
mmg tak boleh nak teman
waaa...sangat risau..

*nanges sampai lebam*

time2 mcm ni lah aku perlukan sangat en.suami berada di sisi
mengharapkan dia ada menemani hari2 ku..hukhuk

aku plan nak bercuti awal seminggu dari due
tapi tetap risau kalau2 baby keluar lagi awal dari tarikh tu
Kalau ikutkan kiraan Doktor aku dah masuk minggu ke 35
so ada lebih kurang 5 weeks lagi
tapi most of my friends bersalin awal 2/1 weeks before due
ade yang i months ealier lagi..
tu buat aku lagi riso..
tiap2 hari aku doa semoga baby keluar bila aku dah bercuti kat kampung nanti
tiap2 hari jugak aku pesan kat baby suh dia sabar
suh dia keluar bile ibu dia dah start cuti nanti

semoga Allah perkenan kan doa hambanya ni..
permudahkanlah segalanya untuk kami Ya ALLAH
amiinnn

Oct 31, 2011

Night mare!!!

lately tido aku selalu tak lena
mesti terjaga 2-3 kali
aku pun tak tau kenapa..
mungkin simptom2 ibu mengandung
tapi malam tadi 1st time aku mimpi tak best sepanjang waktu pregnant ni
pasal adik bongsu aku
ada benda tk best jadi kat dia
dalam mimpi tu aku nanges
tapi bile tersedar aku terus menanges jugak
nauzubillah
semoga semuanya mainan mimpi
selamatkanlah dan lindungilah orang2 yang aku sayang YA ALLAH...
amiinnn


ni ada sikit info tentang ibu mengandung dan sukar tido
aku dapat dari en.Google

Di bulan-bulan terakhir kehamilan, wanita hamil mungkin akan mengalami masalah kesukaran tidur, tidak selesa dan bangun ditengah malam.

Kerana disebabkan berlakunya perubahan fizikal dengan perut yang semakin membesar, ramai wanita yang sebelumnya tidak mengalami kesukaran tidur diawal mengandung, mendapati mereka tidak mendapat tidur yang lena diakhir kehamilan.

(yup aku pun start sejak minggu ke 34, b4 ni lena je aku tido sampai ke pagi tk hengat dunia hihi)

Banyak masalah yang boleh menganggu tidur seperti:

  • Kaki kejang (kadang2 kena gak simpul biawak ni..sakitt...huhu terpaksa urut kaki sendiri..time ni musti teringat kat en.hubby...huhu)
  • Sukar untuk bernafas (tak de plak)
  • Sering buang air kecil diwaktu malam (tak selalu sangat)
  • Bayi yang terlalu aktif, yang sering menendang pada bahagian ibu yang sensitif
  • Susah untuk menukar posisi badan semasa tidur disebabkan oleh bayi yang semakin membesar (ye setuju...tak tau nak letak perot tang mana..hehe)
  • Sakit belakang terutamanya pada bahagian bawah tulang belakang (kadang2..)
  • Mengigau lebih dari biasa
  • Mimpi ngeri yang sukar dilupa (1st time-malam tadi)
  • Merasa risau tentang kelahiran yang bakal mendatang (bile dh terjaga mlm2 tu mmg ni yg dipk kan hehu)
  • Bimbang tentang bayi samada ia normal atau tidak (betol jugak..sgt riso..semoga anak ibu sihat k )
  • Semua ini adalah masalah yang biasa terjadi semasa mengandung

Oct 26, 2011

terima kasih suamiku =)


20 OKTOBER 2009

bermulalah kisah percintaan antara dua insan
bukan antara Romeo dan Juliet mahupun Shah Jahan dan Mumtaz nya
tapi antara

Man....dan....Raha....

Friendster jadi wadah kisah persahabatan
Benut jadi tempat empat mata bertentangan
Singapore pula jadi saksi bermulanya sebuah percintaan

wahhh.....gtu...bermadah pujangga pulak mak buyong ni..haha

Ok...aku sangat lupa tarikh ni tahun ni..
tarikh kitorang declare as a couple
oh..teringat zaman muda2 itu...hehehe
Makanya genap 2tahun aku ngan suami menyulam cinta
apa yang buat aku terharu, my hubby yang ingatkan aku tentang tarikh ni tahun ini..
sorry b...ibu mengandung memang senang lupe...
(fuhhh...naseb ade alasan kukuh...hehehe)

sangat terharu...
ye la biasanya mana dia ingat benda2 mcm ni..
lagi2 bila dok kat laut tu, tarikh pun tak tau berapa hb..hehe

sebagai tanda kasih sayang hubby (syg ke??haruslah.....kan hubby kan?hehehe)
hubby ada buat slide power point special untuk aku..
sampai bergado2 pasal power point ni punye pasal
aku punyelah excited masa tu nk citer pasal baby
Dok la msg n call, tapi boleh dia tak layan..
mane aku tak sedey kan...
(lagi sekali...ibu mengandung kan mmg emosi lebey....ok alasan kukuh..hehe)
rupe2nye dok khusyuk wat bendealah tu...
manalah cek nampak kan..heee

baru je lepas aku tengok power point tu tadi..
menangis aku baca setiap patah yang dia tulis...
terima kasih sayang...

I LOVE YOU!!!

mood : sayang suami selalu ;)





Oct 6, 2011

Keperluan ibu sama baby nya ;)

Hai sumer...
diam tak diam dah 7bulan dah aku pregnant
perot pun makin membesar
walaupun orang dok asek kata perot aku ni kecik, tak padan dengan bulan aku pregnant...
ade yang tak perasan pun aku pregnant hehe kang besar2,
tak larat plak aku nak bawak perot kan?hikhik
lagpun last check up dr kata sumer ok termasuk saiz baby
berat baby dah 1.2kg dah minggu ke 29 aritu..
anak ibu besar sihat2 k... =)
So bile dah masuk 7bulan ni, aku pun start la mencari barang2 baby

Memula sekali aku beli set breast pump..
kalau ikut hati, aku nak survey dulu mana yang murah n aku ingat nak beli after deliver,
tapi dah encik hubby kata tak yah la survey2..
beli je sementara dia ada kat darat ni..
so aku pun ikut je lah..
secara tak langsung bleh set dalam kepala otak...
'aku mesti bagi anak aku susu ibu..mesti!'
niat tu penting kan? ;)
kitorang beli kat Onebabyworld,@ Ulu Kelang tu
kat sini sempatlah rembat set breast pump spectra 3, sterilizer n warmer little bean n satu botol susu newborn Avent..
total sumer lebih kurang rm750...huhu
pejam mata je la...naseb hubby yang sponsor...
Then aku beli la segala keperluan baby n ibu yang lain..
aku g shopping sorang2 tau..sebab time ni hubby dh nek kapal dh..
org lain shopping berdua suami isteri
aku dok la jalan sorang2 ngan perot yang membuyut tu..
sedey je rasa..time tu la rasa rinnduuu giler ngan hubby...huhu
tapi tak pelah dia g keje bukan berpoye2 kan..heehee
tp bila dh start shopping barang baby ni,
rasa addict semacam je nak membeli
pantang ade yang kurang
nak beli time2 tu gak..hehe

~ batch 1 ~

yang ni banyak aku beli kat Billion@ PKNS Bangi + cawangan Manjaku Bangi
compare dua tempat ni, aku rasa Billion lagi murah
contoh : Drypers NB 28pc kat Billion RM12.90
kat Manjaku RM13.90 tapi kat Manjaku lebih banyak pilihan dan lebih selesa
makanya semua terletak di tangan anda..
jadilah pengguna yang bijak..semoga anak pun jadi bijak nanti ;)
yang lain2 aku beli kat
Jusco Balakong..
ingat nak survey2 jedulu sebab poket tgh kering tapi
kebetulan masa aku pegi tu ade sale untuk member card plak..
especially barang2 baby..
so syukur ALHAMDULILLAH...ade lah discount sikit..rezeki baby agaknye =)
impactnya??makin menipis lah poket aku...hihi


~ batch 1 + berbatch2..haha ~

~ ni barang2 ibu dia..

stokin pasar malam
kain batik pun sama..selai rm15..
sekali semalam tengok kat PASARAYAMU @ hentian kajang
boleh dapat rm9.90 je..sadis!!..aku pun rembat lagi 2..
nursuing bra aku beli kat LittleWhiz
online ade tapi aku g kat kedai dia sebab dekat ngan kolej adik aku kat Setia Alam tu
time aku beli ade promosi so aku beli 2..rm31.90/pc


Set tilam n bantal aku beli online je..
sabtu ni baru seller tu pos
set lepas bersalin aku cadang nak amik Set Bersalin Amway Tropical Herbs
kakak ipar aku yang cadangkan,tengok review from internet pun sume positif
so confirmla aku amik set ni
dealer dah ade, just nak tunggu bajet gaji nextmonth plak..hehu

So sekarang aku rasa dah siap dh semua barang aku n baby
tengok macam tak de lah banyak mana kan barang2 nye kan
kecik2 plak tu
tapi kire punye kire
makan dekat rm1800 gak semua belanja..
hoho..
tak pelah demi anak yang tersayang kan...
simpan semua bil, nanti kalo anak degil tunjuk semua bil suh dia bayar..haha

Apepun yang penting, semoga selamat semuanya nanti...insyaALLAH

mood : tak sabar nak tengok si kecik ni...
ayah dia pun excited..asal tepon je tanak dh ckp ngan ibu dah..nak cakap ngan baby..cet..derhaka!!haha love u both!!

Oct 4, 2011

Baby-moon!!

On the way masa balik dari beraya kat kampung hari tu en.hubby wat surprise..
mau honeymoon katanye..
tak sedor perot bini dah membunchet!haha
kira jadi Babymoon la kan..heee
sambil2 tu dia nak beraya kat umah kawan dia..
kitorang stay kat Avillion Admiral Cove kat Port Dickson
hubby booked bilik jenis Strait Studio harga semalam RM290
kitorang stay satu malam je
petang tu sampai jalan2 kt pantai jap sementara tunggu kawan hubby,
then check in pastu tengahri esok tu dah check out dah
after that baru g beraya umah kawan hubby kat area situ jugak
best la hotel ni, view pun cantik..
ada kapal2 n menghadap selat Melaka...
suggested untuk sesape yang nak stay kat sini =)


~ mak buyong ;) ~

~ penyemoncer..masyeh hubby..sayang lebih la..mmuaahh2! haha ~





~ bilik yang besar dan best..sayang tak de bath tub je..hehu ~

~ view yang cantik ~

i love u man lengkang!! =)

haruslah sayang kan..kalau tak esok2 tak dapat pegi jalan2 lagi hehe ;)

Oct 3, 2011

Besday my honey bunny hubby

Tanggal 1 September 1984 ~ tarikh lahir en.hubby =)

Tahun ni besday en.hubby jatuh pada hari raya ketiga
so kitorang plan nak celebrate raya ke-2 malam tu
adalah buat BBQ n makan2 sikit
buat kat kampung hubby kat pontian,
haruslah kan sebab kawan2 dia semua kat situ..
hubby aku ni kalau ngan kawan2 mmg tak berkira sampai ada yang pijak kepala..kadang2 aku yang bengang..tapi nak wat mcmane..laki ngan kawan2 mane leh nak dipisahkan kan?hehe

tak ada ape lah yang surprise sebab hubby pun dah tau..
cumanya....
plan jahat dari my SIL,
mau baling telur sama tepung kat encik hubby..
plan SUKSES!!
kunun2 member2 dia nak amik gmbar la ngan besday boy kan,
tapi masa tu memasing dah pegang telur sama tepung..hubby je tak pasan...
bila say cheeseee je,
habes en.hubby satu badan berlumuran tepung sama telur ibarat tepung gomak!hehe



BBQ - ayam, udang dan ikan pari bakar


~ sesi memotong kek ~

~ sesi pekena besday boy ;) ~

~ Hasilnya - Man Gomak ~ haha

Memasing khusyuk tengok bunga api

~ mereka ~

~ Si lebo, anak my SIL si kaki buli hehe ~

hadiah dari aku??
erk..sorry hubby....tade hadiah..
al maklumlah bajet semua dah pergi untuk sambut raya kan

I am SORRY

walaupun tade hadiah yang mahal untuk awak
tade surprise yang menarik untuk awak ingat
saya nak awak tahu
saya sentiasa doakan awak
walaupun awak jauh di mata tapi awak sentiasa, selalu dekat dihati saya
kasih sayang saya kat awak tak de belah bahaginya
semoga awak rasa kasih sayang yang saya beri kerana kasih sayang seorang wanita tiada ternilai
hanya untuk insan yang di cintainya sepenuh hati..

ibu sayang b dunia akhirat...
mmmuuaah!!

opss sorry kawan2..terjiwang plak..hehe
kenapa small size je ayat2 tu?ish...i kan pemalu..hahahaa

-END-






Sep 22, 2011

raya yang dah nak habes..

Assalamualaikum...

dh lama tak masuk umah kene bg salam, kalo tak dok ngan hantu nanti..hihi
lame dah rasanya tak update blog ni..dok bz ngan raya..padahal bukan dapat wet raya pun..kene bg wet raya adelah..hehe
rindu tak kat aku?kekeke pasan la ko raha...haha
selamat hari raya kawan2..maaf zahir dan batin ye =)

ok..meh nak citer sikit pasal raya 2011 ni
tahun ni tahun pertama aku raya sebagai isteri orang..alhamdulillah husband dapat gak balik beraya setelah menipu company dia kata nenek sakit..padahal nenek dah lama tak de..nak raya punye pasal kan..hehe
aku pun mula2 tu tak de lah beria sgt nak sambut raya, baju raya pun tak beli sebab time tu husband tak sure lagi leh balik ke tidak..
tapi bila confirm dia balik, baru rasa bersemangat sikit nak raya..kitorang pun shopping last minutes la..tapi semuanya secara bersederhana je..(bersederhana sebab aku pow suami aku je semuanya..haha) yang penting sambut ngan yang tersayang..tak gtu? ;)
Tahun ni turn kami beraya kat kampung aku..biasanya 1st raya mesti raya kat kg hubby kan?tapi aku telah menggunakan kuasa veto untuk raya kat kg aku...harharhar (gelak jahat) kakakaka...
tak de lah, ni kata sepakat dari kami berdua sebab hubby aku jarang jumpe saudara mara aku, sedangkan aku dah agak biasa ngan sedara mara dia..so time raya lah nak jumpa semua org kan..tahun depan menangis la aku ry kat kg hubby!!hukhuk...tapi tu la adat org dh kawen kan..kena saling bermuafakat..hehe
raya tahun ni tema kami dark purple..tahun ni prepare untuk dua orang tahun depan insyaAllah dah bertiga pulak..haish..mcm tak percaya..hehe
mcm2 lagi aku nak cerita sepanjang cuti raya and sepanjang hubby balik kali ni..plus nk cerita pasal si kecik dalam perot jugak ;) tapi kite go through satu2 k..
jom layan picta raya..bagi menghangatkan lagi raya yang nak sampai ke penghujungnya ni...


sang suami bersama sang isteri yang membuyong...hehe

atuk terlebih excited dari cucu bile dapat wet raya..siap bersorak lagi..haha

Rania Syakira...anak buah no 3..cumel!

Keluarga En.Misnon dan Pn.Rahimah =)

Keluarga abang aku no 2..orange!!

Rumah pertama yang wajib dikunjungi beramai2..rumah nenek aku..org jawa panggil embah =)

Ni dia embah aku yang masih steady..kalah org muda zaman sekarang..petua beliau..bangun awal2 pagi..pukul 7 dah ada kat kebun ye..sila ikut kalo nak awet muda n sihat ;)

mak buyong yang menyengih dengan gaya sopan..padahal tak sabar nak tunggu makan time harharhar

ha..ini dia keluarga besar sebelah abah aku..ramai tak?hebat tak embah aku?haha

ok..seterusnya rumah ke-2 rumah kami..sebelah je umah embah..abaikan si buyong yg jalan terkedek2 tu..hihi
banyak bendera kan?beselah..abah aku kan patriotik..hari raya + hari merdeka la katakan ;)


jamu kuih dalam rumah, jamu gear box..kat luar ye saudara mara ku.. =)

Raya ke-3 di pontian.. =)

ni ape citer ni???tunggu next post eak ;p


nota kaki : yeah!!!saya berjaya puasa penoh tahun ni..yea yea tak yah ganti puasa!! =)


Aug 18, 2011

Ramadhan Buffet MAEPS Serdang


Semalam aku join geng budak2 master pergi buka puasa kat Ramadhan Buffet kat MAEPS Serdang
kiorang amek pakej family sekepala RM42.90
Makanan ok la..not bad..
tapi yang tak bestnye surau kecik giler yang amat....
tak convenient langsung dan tak patut..huhu
nak tau detail pasal tempat ni boleh tengok kat fb dia
jom layan picture

From outside view

The gadis and the banner =)

Adham...our ex classmate..dh 3tahun tak jumpa..tapi lasernye masih sama..hehe

Inside view...after dah kenyang ;)

Sesekali berbuka ramai2 memang happening...
kalau tak buka sensorang je kan..hehe

terima kasih semua...
Having a great time with you all guy =)


Aug 15, 2011

Baby meninggal dalam perut...

Nauzubillah...mintak2 lah dijauhkan

ni sebab kisah semalam

aku risau sangat

sebab baby dalam perut ni tak aktif macam selalu

kalau selalu aku otw g keje, waktu tengahri, waktu petang, waktu nak buka, after buka puasa, waktu solat terawih n masa nk tido confirm dia aktif je bergerak

tapi semalam baby macam tak aktif sangat

dah lepas buka puasa pun tak aktif jugak

puas aku gerak2 kan respon dia sikit je

nak tdo tu aku try baring mengiring sebab selalu dia akan tendang2 tapi still diam je

aku sangat riso

search2 kat internet terbaca baby dah 6,7,8 bulan pun ada yang meninggal dalam perot dengan tiba2

Ya ALLAH..lagilah runsing aku dibuatnye..mmg tak leh tdo...

dalam pukul 1 lebih tu tibe2 hubby aku call

saja tanya khabar

time tu aktif pulak anak aku ni gerak..mcm tau2 je ayah dia call

bila dah habes cakap telefon dia pun senyap

aku riso balik

aku nekad la klo tak aktif gak esok nk kena g jumpa Doc


Tapi alhamdulillah syukur pada Allah...

hari ni dah aktif mcm selalu dah dia =)

lagi2 bila aku dengarkan lagu kanak2 kat dia..

aktif pulak dia..dok menari sekali kot..ehehe

alahai anak ibu...janganlah buat ibu risau ea...

tendanglah perut ibu kuat2 pun, ibu tak marah...ibu suka je..tp janganlah senyap tau... nanti ibu lagiii risau..ibu sayang sangat sama kamu...


"Ya Allah peliharakanlah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.


Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untukmembaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"..amin



p/s : Kawan2..korang tolonglah doakan aku and baby aku ni selamat and sihat2 selalu ye


terima kasih =)

Menu 15 Ramadhan

Adik aku,si og datang umah aku ngan kawan2 dia weekend lepas
so hari ahad nak kena anta diorang balik hostel
aku anta diorang b4 buka pose
so aku masak benda yang senang nak di tapau


tara...hihi

aku buat nasi ayam ngan puding roti
cendol ngan karipap gergasi tu beli kat bazar...
nampak mcm sedap
tapi last2 aku makan suku je..tak sedap pon!membazir...
tobat tanak beli dh huhu

Puding roti 1st time aku buat,
agak huduh di situ
tapi sedap n simple je nak buat dia..
next time boleh buat lagi ;)

resepi ni aku cilok kat Potret Kasih


Resepi Puding Roti

6 keping roti gardenia (aku guna gardenia yang butter tu sebab dah nak expired)
2 biji telur
1 1/4 cawan susu cair
1 sudu makan butter (aku cairkan dulu)
3 sudu makan gula (aku kurangkan 2 1/2 sudu)
sedikit kismis utk tabur ( aku tambah cokelat chip)
1/2 makan essen vanilla

Cara penyediaan….

1. Kacau sebati telur, esen vanilla, gula dan susu cair.
2. Roti di potong dadu termasuk kulitnya kemudian susun dalam acuan pembakar.
3. Kemudian tuang adunan susu tadi kedalam roti yang telah disusun.
4. Taburkan kismis dan butter kedalam adunan roti tadi…
5. Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama 30 minit…

selamat mencuba =)

Aug 12, 2011

moist choc cake + kurma ayam segar dari ladang


kejap je dh masuk Ramadhan yang ke -13...
so far aku n baby dalam perot ni ok je..alhamdulillah..
baikkk anak ibu...mcm ibu dia jugak...masuk guni ikat sendiri buahahaha

Beza puasa kali ni aku lebih rajin memasak walaupun buka pose sorang2.. :(
pembawakan budak kah?jeng..jeng..jeng...haha

tak silap aku baru sekali dua je aku beli makanan kat bazar..
tu pun beli lauk je nasik n sayur masak sendiri...
sebab tak tahu nak beli ape kat bazar..lgpun sgt malas nak bersesak2
tapi aku masak simple2 je la..
sambil2 meng'improve'kan skill memasak sementara suami masih di lautan kan..
kang dia balik boleh masak sodap2 untuk dia kasi dia gomuk sikit..kekeke

before hubby aku ke laut dulu dia ada request suruh aku masak ayam masak kurma
tapi aku kata aku tak reti
so aku tak masak la..
bukan derhaka tau sebab aku tolak dengan muka manja ala2 beruang kutub gtu..wahaha
then saja je aku try buat puasa ke 11 aritu...senang je rupanya..hikhik
next time boleh la masakkan untuk dia.. ;)

pastu aku ada try satu resepi kek coklat yang super duper moist n sedap
walaupun dibakar bukan dikukus, masih tetap moist..
sgt best lah!
adik aku, si ojie pun kata kek yg aku buat tu sedap..suke2...hehe

untuk resepi moist choc cake tu boleh tengok kat sini
tapi topping dia aku buat guna resepi lain

Topping cake

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu butter atau majerin

Cairkan dan panaskan semua bahan atas api perlahan hingga sebati
Tuangkan atas kek bila kek dah sejuk
siap untuk di ngap!! hihi

walaupun rupanya agak buruk dan comot tapi rasanya best tau..
terima kasih pada owner resepi ;)


Ayam masak kurma

Bahan2

ayam
bawang merah*
bawang putih*
halia* (*ditumbuk)
kentang
4 sekawan - kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
serbuk kurma
santan
air
minyak

sukatan dia aku hentam2 je...hehe

Cara2 :

1. Panaskan minyak, then masukkan 4 sekawan
2. Masukkan bahan yang ditumbuk dan tumis hingga naik bau
3. Then masukkan serbuk kurma + sedikit air
4. Masukkan kentang dan ayam
5. Tunggu sampai kentang n ayam lembut dan masak
6. Masukkan santan
7. Cukupkan rasa dengan garam,gula and aji mengikut selera anda
(aku tak rasa la sebab kan bulan puasa..letak ikut kata hati je..kekeke)
8. Ok...kurma ayam siap untuk dihidang..weeee~~~~~



ok...itu je untuk di kongsi kali ni ;)

selamat meneruskan ibadat puasa dengan segala berkat dan rahmat daripada-NYA di bulan yang penuh kemuliaan ini
insyaALLAH


Jul 31, 2011

Si ibu mengandung dan Ramadhan Al-Mubarak

Diam tak diam dah masuk bulan puasa semula


cepat sungguh masa berlalu


dan Ramadhan kali ni aku sangat bersyukur


sebab dapat berpuasa bersama mahkluk Allah di dalam perot


kata orang itulah RAHMAT...dapat mendidik anak mengenal Allah sejak dalam perut lagi


semoga 'kami' dapat sama2 menunaikan ibadah puasa dengan baik


"anak ibu baik..kuat..kan?kita puasa sebulan penuh ok..." =)


selalu aku dapat puasa half Ramadhan je sebab aku period lame..hehu




Kepada semua muslimin dan muslimat


Selamat menjalani ibadah puasa


Semoga kita diberi kesihatan yang baik untuk sama2 kita memperbanyakkan amal dan mempertingkatkan iman kita di bulan yang mulia ini eak




azam Ramadhan kali ini : nak pergi solat terawikh sebanyak yang boleh + jadi yang lebih baik dari Ramadhan yang lepas..insyaALLAH..


Jul 21, 2011

i love him..i swear!!

Dia yang selalu buat saya menangis
tapi
Dia jugalah yang akan buat saya ketawa

bak kata org berchenta,

DIALAH RACUN, DIA JUGA PENAWARNYA =)

semoga kasih sayang kami kekal sampai syurga
Amiinn

He's the one who make me falling in love again and again..

MOHD KAMALRUZZAMAN BIN ABD RAHIM


mood hari jumaat yang damai : saya sayang suami saya sangat2 =)




Jul 19, 2011

Perot makin membunchet!



Dari hari ke sehari nampaknya perot aku makin membunchetkan diri
tapi empunya badan masih tak sedar diri
before ni dok p balik keje je kan
tak de nak ke mana2..
g keje plak pakai baju kurung n masih boleh muat lagi walaupun kain dok atas perot
tetiba hari tu nak g umah SIL aku kat lumut
ade hati ko nak pakai seluar yang selalu aku dok pakai b4 pregnant
mmg tak masuk la..
nak zip tak boleh..
tersengih aku sendiri...
tak sedar diri ibu ni kan baby?perasan masih slim..hikhik
Makanya terpaksalah aku menyoppingkan diri membeli seluar yang bersesuaian walaupun poket sudah kering bile tibanya hujung bulan ni..
demi baby...apa pun BOLEH!!hehe

hanya Allah yang tahu


tak semua org faham perasaan kita
termasuklah orang yang kita sayang

terasa diri ni sendiri
Hanya Allah je yang tahu
dan hanya DIA tempat aku mengadu

mood : sangat sedey ='(

Jun 30, 2011

wehuu....i am a mommy to be...

hikhik dah lame dah rasanya tak meng'update' blog ni..
bukan bz..tapi malas... ;P

kalau baca tajuk post mcm baru dapat tau aku pregnant je eak?
padahal lama dh tau..hikhik

sebenarnye tadi aku g check up untuk kali ke-3 nye...

Dr pun buatlah ultrasound kat peyot aku
kalo g klinik kerajaan mmg tak dapatlah nak scan setiap kali check up kan
bukan sebab tak efficient tapi
sebab ramai patient
mana larat mau scan sorang2 kan?
aku g klinik panel tu ada can tu hihi

tapi ultrasound kali ni buat aku sgt teruja
teruja bila nampak baby bergerak2 dalam perot aku ni
kejap berlutut, kejap bersujud, kejap bersandar...
sampai dr kata
"aik..siap bersandar..ni fasha sanda kot..." wahaha

tapi yang paling aku excited bila kaki dia dok menendang2...
ohh...sangat comel!!

baru aku terasa diri aku ni mengandung tau
yela selama ni tengok perot je
tu pun tak besar mana
aku pregnant pun baru 4 bulan so tak rasa la dia menendang ke ape kan

ni dapat tengok dia dah besar n bergerak2...rase excited gilerr

baru rasa terujanye nak jadi ibu!!!
baru terasa oh...sayangnye sama baby ini...

ALHAMDULILLAHH.....

otw balik tu menyengeh aje aku sepanjang jalan
tapi menitik jugak air mata ni
mungkin sebab happy sangat
bersyukur pada Allah atas kurniaanNYA...
tapi lagi best kalau en.hubby ada kan?
leh sama2 tengok baby ni
leh sama2 rasa kegembiraan ni...

papepun semoga Allah melindungi dan merahmati suamiku dan jugak anak ibu ni...
semoga kita semua sentiasa dalam RAHMATNYA...
Amiinn...

mmuuaahh sayang semuanya!!!



Jun 12, 2011

Hazama Juara AF9

Seperti yang dijangka kan...

Juara : Hazama

Naib Juara : Lena

Tempat ke-3 : Fina

Tempat ke-4 : Azri


phewwiittt...cayalah hazama


pening2 kepala pun gagahkan jugak tengok konsert diorang ni
(tp tengok kat TV je bukan tengok kat dataran putrajaya nu..hehe)

Nov 8, 2011

Surprise itu suamiku...hehe

Semalam aku terima parcel dari en.suami..


mmg tau dh akan dapat parcel dari dia sebab hari khamis lepas dia ada bgtau dia ade pos dvd cerita korea tajuk 49 Days..

Ni dia cover dvd cerita tu

Dia saja je beli nak hilangkan bosan dia dok kat kapal tu,
then bile dia dh habes tengok dia pos la kat aku plak
untuk menghilangkan kebosanan aku kat umah pulak..

selain nak rase feeling yg sama bile tgk cerita yg sama walaupun dok berjauhan kan...
terima kasih muchuk...
mmmuuuahh!!
heeee


tapi yang best nye hubby bukan pos dvd jek..
ade surprise yang lain jugak dari dia...
I LOVE YOU BESAR2 B...
ehehe

bukak2 je DVD tu dah bau harum semerbak
aku ingat mmg bau dvd tu harum semacam
rupenye hubby kirimkan bau perfume dia yang baru dia beli..
dia mmg ada gtau dia beli perfume baru

wangiiii.......suke2....hehe

kat tisu ni la dia sembur perfume tu...

Then, hubby kirimkan jugak surat untuk aku n baby
ala2 cerita cinta dolu2 plak kan main surat2 ni..hehe
dia suh aku baca kuat2 biar baby dengar
dua kali aku baca surat ni,
dua kali gak banjir air mata ku..
ye..aku mmg gembeng...
tapi ape yg hubby tulis sangat touching..
saya sayang awak banyak2!
time aku baca kuat2 untuk baby pun, baby dok tendang2 perot aku..
dia pun happy agaknya dapat surat dari ayah dia..hehe

Surat dari seorang suami dan ayah kepada isteri dan anaknya =)

Pastu ada plak cebisan kecik kertas yang ade pesanan dari hubby
katanya kalau nak bg org kene bagi semuanya tanda keikhlasan
tu yang lebihan A4 pun dia kirim sekali tu..
alahai suamikuuuu....hehe

I love and miss u more Mohd Kamalruzzaman Abd Rahim....

Pastu selak punye selak
ade lagi surprise dia....
ni ha...

nak cukupkan ruang kosong katanye..
awatlah tak da banyak lagi ruang kosong kan??haha
terima kasih sayang!


Last but not least
benda yang aku tak perasan
hubby letak kat belakang DVD

Gambar passport beliau yang terkini....
dia amik time dia nak buat medical card time kat sana aritu
pengubat rindu untuk si isteri yang jauh di mata ;)

ensemkan suami saya? ~ lalalalalalala ~ ;P


Itulah dia suamiku...
MOHD KAMALRUZZAMAN BIN ABD RAHIM
penuh dengan surprise
TERIMA KASIH B
saya bahagiaaaa sangat dengan awak =))
semoga kasih sayang ni berkekalan sampai syurga hendaknya
Amiinnn





Nov 7, 2011

epy besday to me!! 711


epy besday to me
epy besday to me
epy besday to meeee.....
epy besday to me...



feeling2 wish besday untuk diri sendiri..haha

Nov 3, 2011

risau merajai hati

Semakin dekat dengan due semakin la hati aku ni risau..
risau kalau2 baby keluar awal
aku dah la duduk sorang2
suami jauh di mata....
mak mertua pun tak berapa sihat
mak aku plak, nak dok sini, adik aku sekolah lagi sape nak jaga?
adik2 aku yang lain belajar n praktikal
mmg tak boleh nak teman
waaa...sangat risau..

*nanges sampai lebam*

time2 mcm ni lah aku perlukan sangat en.suami berada di sisi
mengharapkan dia ada menemani hari2 ku..hukhuk

aku plan nak bercuti awal seminggu dari due
tapi tetap risau kalau2 baby keluar lagi awal dari tarikh tu
Kalau ikutkan kiraan Doktor aku dah masuk minggu ke 35
so ada lebih kurang 5 weeks lagi
tapi most of my friends bersalin awal 2/1 weeks before due
ade yang i months ealier lagi..
tu buat aku lagi riso..
tiap2 hari aku doa semoga baby keluar bila aku dah bercuti kat kampung nanti
tiap2 hari jugak aku pesan kat baby suh dia sabar
suh dia keluar bile ibu dia dah start cuti nanti

semoga Allah perkenan kan doa hambanya ni..
permudahkanlah segalanya untuk kami Ya ALLAH
amiinnn

Oct 31, 2011

Night mare!!!

lately tido aku selalu tak lena
mesti terjaga 2-3 kali
aku pun tak tau kenapa..
mungkin simptom2 ibu mengandung
tapi malam tadi 1st time aku mimpi tak best sepanjang waktu pregnant ni
pasal adik bongsu aku
ada benda tk best jadi kat dia
dalam mimpi tu aku nanges
tapi bile tersedar aku terus menanges jugak
nauzubillah
semoga semuanya mainan mimpi
selamatkanlah dan lindungilah orang2 yang aku sayang YA ALLAH...
amiinnn


ni ada sikit info tentang ibu mengandung dan sukar tido
aku dapat dari en.Google

Di bulan-bulan terakhir kehamilan, wanita hamil mungkin akan mengalami masalah kesukaran tidur, tidak selesa dan bangun ditengah malam.

Kerana disebabkan berlakunya perubahan fizikal dengan perut yang semakin membesar, ramai wanita yang sebelumnya tidak mengalami kesukaran tidur diawal mengandung, mendapati mereka tidak mendapat tidur yang lena diakhir kehamilan.

(yup aku pun start sejak minggu ke 34, b4 ni lena je aku tido sampai ke pagi tk hengat dunia hihi)

Banyak masalah yang boleh menganggu tidur seperti:

  • Kaki kejang (kadang2 kena gak simpul biawak ni..sakitt...huhu terpaksa urut kaki sendiri..time ni musti teringat kat en.hubby...huhu)
  • Sukar untuk bernafas (tak de plak)
  • Sering buang air kecil diwaktu malam (tak selalu sangat)
  • Bayi yang terlalu aktif, yang sering menendang pada bahagian ibu yang sensitif
  • Susah untuk menukar posisi badan semasa tidur disebabkan oleh bayi yang semakin membesar (ye setuju...tak tau nak letak perot tang mana..hehe)
  • Sakit belakang terutamanya pada bahagian bawah tulang belakang (kadang2..)
  • Mengigau lebih dari biasa
  • Mimpi ngeri yang sukar dilupa (1st time-malam tadi)
  • Merasa risau tentang kelahiran yang bakal mendatang (bile dh terjaga mlm2 tu mmg ni yg dipk kan hehu)
  • Bimbang tentang bayi samada ia normal atau tidak (betol jugak..sgt riso..semoga anak ibu sihat k )
  • Semua ini adalah masalah yang biasa terjadi semasa mengandung

Oct 26, 2011

terima kasih suamiku =)


20 OKTOBER 2009

bermulalah kisah percintaan antara dua insan
bukan antara Romeo dan Juliet mahupun Shah Jahan dan Mumtaz nya
tapi antara

Man....dan....Raha....

Friendster jadi wadah kisah persahabatan
Benut jadi tempat empat mata bertentangan
Singapore pula jadi saksi bermulanya sebuah percintaan

wahhh.....gtu...bermadah pujangga pulak mak buyong ni..haha

Ok...aku sangat lupa tarikh ni tahun ni..
tarikh kitorang declare as a couple
oh..teringat zaman muda2 itu...hehehe
Makanya genap 2tahun aku ngan suami menyulam cinta
apa yang buat aku terharu, my hubby yang ingatkan aku tentang tarikh ni tahun ini..
sorry b...ibu mengandung memang senang lupe...
(fuhhh...naseb ade alasan kukuh...hehehe)

sangat terharu...
ye la biasanya mana dia ingat benda2 mcm ni..
lagi2 bila dok kat laut tu, tarikh pun tak tau berapa hb..hehe

sebagai tanda kasih sayang hubby (syg ke??haruslah.....kan hubby kan?hehehe)
hubby ada buat slide power point special untuk aku..
sampai bergado2 pasal power point ni punye pasal
aku punyelah excited masa tu nk citer pasal baby
Dok la msg n call, tapi boleh dia tak layan..
mane aku tak sedey kan...
(lagi sekali...ibu mengandung kan mmg emosi lebey....ok alasan kukuh..hehe)
rupe2nye dok khusyuk wat bendealah tu...
manalah cek nampak kan..heee

baru je lepas aku tengok power point tu tadi..
menangis aku baca setiap patah yang dia tulis...
terima kasih sayang...

I LOVE YOU!!!

mood : sayang suami selalu ;)





Oct 6, 2011

Keperluan ibu sama baby nya ;)

Hai sumer...
diam tak diam dah 7bulan dah aku pregnant
perot pun makin membesar
walaupun orang dok asek kata perot aku ni kecik, tak padan dengan bulan aku pregnant...
ade yang tak perasan pun aku pregnant hehe kang besar2,
tak larat plak aku nak bawak perot kan?hikhik
lagpun last check up dr kata sumer ok termasuk saiz baby
berat baby dah 1.2kg dah minggu ke 29 aritu..
anak ibu besar sihat2 k... =)
So bile dah masuk 7bulan ni, aku pun start la mencari barang2 baby

Memula sekali aku beli set breast pump..
kalau ikut hati, aku nak survey dulu mana yang murah n aku ingat nak beli after deliver,
tapi dah encik hubby kata tak yah la survey2..
beli je sementara dia ada kat darat ni..
so aku pun ikut je lah..
secara tak langsung bleh set dalam kepala otak...
'aku mesti bagi anak aku susu ibu..mesti!'
niat tu penting kan? ;)
kitorang beli kat Onebabyworld,@ Ulu Kelang tu
kat sini sempatlah rembat set breast pump spectra 3, sterilizer n warmer little bean n satu botol susu newborn Avent..
total sumer lebih kurang rm750...huhu
pejam mata je la...naseb hubby yang sponsor...
Then aku beli la segala keperluan baby n ibu yang lain..
aku g shopping sorang2 tau..sebab time ni hubby dh nek kapal dh..
org lain shopping berdua suami isteri
aku dok la jalan sorang2 ngan perot yang membuyut tu..
sedey je rasa..time tu la rasa rinnduuu giler ngan hubby...huhu
tapi tak pelah dia g keje bukan berpoye2 kan..heehee
tp bila dh start shopping barang baby ni,
rasa addict semacam je nak membeli
pantang ade yang kurang
nak beli time2 tu gak..hehe

~ batch 1 ~

yang ni banyak aku beli kat Billion@ PKNS Bangi + cawangan Manjaku Bangi
compare dua tempat ni, aku rasa Billion lagi murah
contoh : Drypers NB 28pc kat Billion RM12.90
kat Manjaku RM13.90 tapi kat Manjaku lebih banyak pilihan dan lebih selesa
makanya semua terletak di tangan anda..
jadilah pengguna yang bijak..semoga anak pun jadi bijak nanti ;)
yang lain2 aku beli kat
Jusco Balakong..
ingat nak survey2 jedulu sebab poket tgh kering tapi
kebetulan masa aku pegi tu ade sale untuk member card plak..
especially barang2 baby..
so syukur ALHAMDULILLAH...ade lah discount sikit..rezeki baby agaknye =)
impactnya??makin menipis lah poket aku...hihi


~ batch 1 + berbatch2..haha ~

~ ni barang2 ibu dia..

stokin pasar malam
kain batik pun sama..selai rm15..
sekali semalam tengok kat PASARAYAMU @ hentian kajang
boleh dapat rm9.90 je..sadis!!..aku pun rembat lagi 2..
nursuing bra aku beli kat LittleWhiz
online ade tapi aku g kat kedai dia sebab dekat ngan kolej adik aku kat Setia Alam tu
time aku beli ade promosi so aku beli 2..rm31.90/pc


Set tilam n bantal aku beli online je..
sabtu ni baru seller tu pos
set lepas bersalin aku cadang nak amik Set Bersalin Amway Tropical Herbs
kakak ipar aku yang cadangkan,tengok review from internet pun sume positif
so confirmla aku amik set ni
dealer dah ade, just nak tunggu bajet gaji nextmonth plak..hehu

So sekarang aku rasa dah siap dh semua barang aku n baby
tengok macam tak de lah banyak mana kan barang2 nye kan
kecik2 plak tu
tapi kire punye kire
makan dekat rm1800 gak semua belanja..
hoho..
tak pelah demi anak yang tersayang kan...
simpan semua bil, nanti kalo anak degil tunjuk semua bil suh dia bayar..haha

Apepun yang penting, semoga selamat semuanya nanti...insyaALLAH

mood : tak sabar nak tengok si kecik ni...
ayah dia pun excited..asal tepon je tanak dh ckp ngan ibu dah..nak cakap ngan baby..cet..derhaka!!haha love u both!!

Oct 4, 2011

Baby-moon!!

On the way masa balik dari beraya kat kampung hari tu en.hubby wat surprise..
mau honeymoon katanye..
tak sedor perot bini dah membunchet!haha
kira jadi Babymoon la kan..heee
sambil2 tu dia nak beraya kat umah kawan dia..
kitorang stay kat Avillion Admiral Cove kat Port Dickson
hubby booked bilik jenis Strait Studio harga semalam RM290
kitorang stay satu malam je
petang tu sampai jalan2 kt pantai jap sementara tunggu kawan hubby,
then check in pastu tengahri esok tu dah check out dah
after that baru g beraya umah kawan hubby kat area situ jugak
best la hotel ni, view pun cantik..
ada kapal2 n menghadap selat Melaka...
suggested untuk sesape yang nak stay kat sini =)


~ mak buyong ;) ~

~ penyemoncer..masyeh hubby..sayang lebih la..mmuaahh2! haha ~





~ bilik yang besar dan best..sayang tak de bath tub je..hehu ~

~ view yang cantik ~

i love u man lengkang!! =)

haruslah sayang kan..kalau tak esok2 tak dapat pegi jalan2 lagi hehe ;)

Oct 3, 2011

Besday my honey bunny hubby

Tanggal 1 September 1984 ~ tarikh lahir en.hubby =)

Tahun ni besday en.hubby jatuh pada hari raya ketiga
so kitorang plan nak celebrate raya ke-2 malam tu
adalah buat BBQ n makan2 sikit
buat kat kampung hubby kat pontian,
haruslah kan sebab kawan2 dia semua kat situ..
hubby aku ni kalau ngan kawan2 mmg tak berkira sampai ada yang pijak kepala..kadang2 aku yang bengang..tapi nak wat mcmane..laki ngan kawan2 mane leh nak dipisahkan kan?hehe

tak ada ape lah yang surprise sebab hubby pun dah tau..
cumanya....
plan jahat dari my SIL,
mau baling telur sama tepung kat encik hubby..
plan SUKSES!!
kunun2 member2 dia nak amik gmbar la ngan besday boy kan,
tapi masa tu memasing dah pegang telur sama tepung..hubby je tak pasan...
bila say cheeseee je,
habes en.hubby satu badan berlumuran tepung sama telur ibarat tepung gomak!hehe



BBQ - ayam, udang dan ikan pari bakar


~ sesi memotong kek ~

~ sesi pekena besday boy ;) ~

~ Hasilnya - Man Gomak ~ haha

Memasing khusyuk tengok bunga api

~ mereka ~

~ Si lebo, anak my SIL si kaki buli hehe ~

hadiah dari aku??
erk..sorry hubby....tade hadiah..
al maklumlah bajet semua dah pergi untuk sambut raya kan

I am SORRY

walaupun tade hadiah yang mahal untuk awak
tade surprise yang menarik untuk awak ingat
saya nak awak tahu
saya sentiasa doakan awak
walaupun awak jauh di mata tapi awak sentiasa, selalu dekat dihati saya
kasih sayang saya kat awak tak de belah bahaginya
semoga awak rasa kasih sayang yang saya beri kerana kasih sayang seorang wanita tiada ternilai
hanya untuk insan yang di cintainya sepenuh hati..

ibu sayang b dunia akhirat...
mmmuuaah!!

opss sorry kawan2..terjiwang plak..hehe
kenapa small size je ayat2 tu?ish...i kan pemalu..hahahaa

-END-






Sep 22, 2011

raya yang dah nak habes..

Assalamualaikum...

dh lama tak masuk umah kene bg salam, kalo tak dok ngan hantu nanti..hihi
lame dah rasanya tak update blog ni..dok bz ngan raya..padahal bukan dapat wet raya pun..kene bg wet raya adelah..hehe
rindu tak kat aku?kekeke pasan la ko raha...haha
selamat hari raya kawan2..maaf zahir dan batin ye =)

ok..meh nak citer sikit pasal raya 2011 ni
tahun ni tahun pertama aku raya sebagai isteri orang..alhamdulillah husband dapat gak balik beraya setelah menipu company dia kata nenek sakit..padahal nenek dah lama tak de..nak raya punye pasal kan..hehe
aku pun mula2 tu tak de lah beria sgt nak sambut raya, baju raya pun tak beli sebab time tu husband tak sure lagi leh balik ke tidak..
tapi bila confirm dia balik, baru rasa bersemangat sikit nak raya..kitorang pun shopping last minutes la..tapi semuanya secara bersederhana je..(bersederhana sebab aku pow suami aku je semuanya..haha) yang penting sambut ngan yang tersayang..tak gtu? ;)
Tahun ni turn kami beraya kat kampung aku..biasanya 1st raya mesti raya kat kg hubby kan?tapi aku telah menggunakan kuasa veto untuk raya kat kg aku...harharhar (gelak jahat) kakakaka...
tak de lah, ni kata sepakat dari kami berdua sebab hubby aku jarang jumpe saudara mara aku, sedangkan aku dah agak biasa ngan sedara mara dia..so time raya lah nak jumpa semua org kan..tahun depan menangis la aku ry kat kg hubby!!hukhuk...tapi tu la adat org dh kawen kan..kena saling bermuafakat..hehe
raya tahun ni tema kami dark purple..tahun ni prepare untuk dua orang tahun depan insyaAllah dah bertiga pulak..haish..mcm tak percaya..hehe
mcm2 lagi aku nak cerita sepanjang cuti raya and sepanjang hubby balik kali ni..plus nk cerita pasal si kecik dalam perot jugak ;) tapi kite go through satu2 k..
jom layan picta raya..bagi menghangatkan lagi raya yang nak sampai ke penghujungnya ni...


sang suami bersama sang isteri yang membuyong...hehe

atuk terlebih excited dari cucu bile dapat wet raya..siap bersorak lagi..haha

Rania Syakira...anak buah no 3..cumel!

Keluarga En.Misnon dan Pn.Rahimah =)

Keluarga abang aku no 2..orange!!

Rumah pertama yang wajib dikunjungi beramai2..rumah nenek aku..org jawa panggil embah =)

Ni dia embah aku yang masih steady..kalah org muda zaman sekarang..petua beliau..bangun awal2 pagi..pukul 7 dah ada kat kebun ye..sila ikut kalo nak awet muda n sihat ;)

mak buyong yang menyengih dengan gaya sopan..padahal tak sabar nak tunggu makan time harharhar

ha..ini dia keluarga besar sebelah abah aku..ramai tak?hebat tak embah aku?haha

ok..seterusnya rumah ke-2 rumah kami..sebelah je umah embah..abaikan si buyong yg jalan terkedek2 tu..hihi
banyak bendera kan?beselah..abah aku kan patriotik..hari raya + hari merdeka la katakan ;)


jamu kuih dalam rumah, jamu gear box..kat luar ye saudara mara ku.. =)

Raya ke-3 di pontian.. =)

ni ape citer ni???tunggu next post eak ;p


nota kaki : yeah!!!saya berjaya puasa penoh tahun ni..yea yea tak yah ganti puasa!! =)


Aug 18, 2011

Ramadhan Buffet MAEPS Serdang


Semalam aku join geng budak2 master pergi buka puasa kat Ramadhan Buffet kat MAEPS Serdang
kiorang amek pakej family sekepala RM42.90
Makanan ok la..not bad..
tapi yang tak bestnye surau kecik giler yang amat....
tak convenient langsung dan tak patut..huhu
nak tau detail pasal tempat ni boleh tengok kat fb dia
jom layan picture

From outside view

The gadis and the banner =)

Adham...our ex classmate..dh 3tahun tak jumpa..tapi lasernye masih sama..hehe

Inside view...after dah kenyang ;)

Sesekali berbuka ramai2 memang happening...
kalau tak buka sensorang je kan..hehe

terima kasih semua...
Having a great time with you all guy =)


Aug 15, 2011

Baby meninggal dalam perut...

Nauzubillah...mintak2 lah dijauhkan

ni sebab kisah semalam

aku risau sangat

sebab baby dalam perut ni tak aktif macam selalu

kalau selalu aku otw g keje, waktu tengahri, waktu petang, waktu nak buka, after buka puasa, waktu solat terawih n masa nk tido confirm dia aktif je bergerak

tapi semalam baby macam tak aktif sangat

dah lepas buka puasa pun tak aktif jugak

puas aku gerak2 kan respon dia sikit je

nak tdo tu aku try baring mengiring sebab selalu dia akan tendang2 tapi still diam je

aku sangat riso

search2 kat internet terbaca baby dah 6,7,8 bulan pun ada yang meninggal dalam perot dengan tiba2

Ya ALLAH..lagilah runsing aku dibuatnye..mmg tak leh tdo...

dalam pukul 1 lebih tu tibe2 hubby aku call

saja tanya khabar

time tu aktif pulak anak aku ni gerak..mcm tau2 je ayah dia call

bila dah habes cakap telefon dia pun senyap

aku riso balik

aku nekad la klo tak aktif gak esok nk kena g jumpa Doc


Tapi alhamdulillah syukur pada Allah...

hari ni dah aktif mcm selalu dah dia =)

lagi2 bila aku dengarkan lagu kanak2 kat dia..

aktif pulak dia..dok menari sekali kot..ehehe

alahai anak ibu...janganlah buat ibu risau ea...

tendanglah perut ibu kuat2 pun, ibu tak marah...ibu suka je..tp janganlah senyap tau... nanti ibu lagiii risau..ibu sayang sangat sama kamu...


"Ya Allah peliharakanlah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.


Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untukmembaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"..amin



p/s : Kawan2..korang tolonglah doakan aku and baby aku ni selamat and sihat2 selalu ye


terima kasih =)

Menu 15 Ramadhan

Adik aku,si og datang umah aku ngan kawan2 dia weekend lepas
so hari ahad nak kena anta diorang balik hostel
aku anta diorang b4 buka pose
so aku masak benda yang senang nak di tapau


tara...hihi

aku buat nasi ayam ngan puding roti
cendol ngan karipap gergasi tu beli kat bazar...
nampak mcm sedap
tapi last2 aku makan suku je..tak sedap pon!membazir...
tobat tanak beli dh huhu

Puding roti 1st time aku buat,
agak huduh di situ
tapi sedap n simple je nak buat dia..
next time boleh buat lagi ;)

resepi ni aku cilok kat Potret Kasih


Resepi Puding Roti

6 keping roti gardenia (aku guna gardenia yang butter tu sebab dah nak expired)
2 biji telur
1 1/4 cawan susu cair
1 sudu makan butter (aku cairkan dulu)
3 sudu makan gula (aku kurangkan 2 1/2 sudu)
sedikit kismis utk tabur ( aku tambah cokelat chip)
1/2 makan essen vanilla

Cara penyediaan….

1. Kacau sebati telur, esen vanilla, gula dan susu cair.
2. Roti di potong dadu termasuk kulitnya kemudian susun dalam acuan pembakar.
3. Kemudian tuang adunan susu tadi kedalam roti yang telah disusun.
4. Taburkan kismis dan butter kedalam adunan roti tadi…
5. Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama 30 minit…

selamat mencuba =)

Aug 12, 2011

moist choc cake + kurma ayam segar dari ladang


kejap je dh masuk Ramadhan yang ke -13...
so far aku n baby dalam perot ni ok je..alhamdulillah..
baikkk anak ibu...mcm ibu dia jugak...masuk guni ikat sendiri buahahaha

Beza puasa kali ni aku lebih rajin memasak walaupun buka pose sorang2.. :(
pembawakan budak kah?jeng..jeng..jeng...haha

tak silap aku baru sekali dua je aku beli makanan kat bazar..
tu pun beli lauk je nasik n sayur masak sendiri...
sebab tak tahu nak beli ape kat bazar..lgpun sgt malas nak bersesak2
tapi aku masak simple2 je la..
sambil2 meng'improve'kan skill memasak sementara suami masih di lautan kan..
kang dia balik boleh masak sodap2 untuk dia kasi dia gomuk sikit..kekeke

before hubby aku ke laut dulu dia ada request suruh aku masak ayam masak kurma
tapi aku kata aku tak reti
so aku tak masak la..
bukan derhaka tau sebab aku tolak dengan muka manja ala2 beruang kutub gtu..wahaha
then saja je aku try buat puasa ke 11 aritu...senang je rupanya..hikhik
next time boleh la masakkan untuk dia.. ;)

pastu aku ada try satu resepi kek coklat yang super duper moist n sedap
walaupun dibakar bukan dikukus, masih tetap moist..
sgt best lah!
adik aku, si ojie pun kata kek yg aku buat tu sedap..suke2...hehe

untuk resepi moist choc cake tu boleh tengok kat sini
tapi topping dia aku buat guna resepi lain

Topping cake

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu butter atau majerin

Cairkan dan panaskan semua bahan atas api perlahan hingga sebati
Tuangkan atas kek bila kek dah sejuk
siap untuk di ngap!! hihi

walaupun rupanya agak buruk dan comot tapi rasanya best tau..
terima kasih pada owner resepi ;)


Ayam masak kurma

Bahan2

ayam
bawang merah*
bawang putih*
halia* (*ditumbuk)
kentang
4 sekawan - kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
serbuk kurma
santan
air
minyak

sukatan dia aku hentam2 je...hehe

Cara2 :

1. Panaskan minyak, then masukkan 4 sekawan
2. Masukkan bahan yang ditumbuk dan tumis hingga naik bau
3. Then masukkan serbuk kurma + sedikit air
4. Masukkan kentang dan ayam
5. Tunggu sampai kentang n ayam lembut dan masak
6. Masukkan santan
7. Cukupkan rasa dengan garam,gula and aji mengikut selera anda
(aku tak rasa la sebab kan bulan puasa..letak ikut kata hati je..kekeke)
8. Ok...kurma ayam siap untuk dihidang..weeee~~~~~



ok...itu je untuk di kongsi kali ni ;)

selamat meneruskan ibadat puasa dengan segala berkat dan rahmat daripada-NYA di bulan yang penuh kemuliaan ini
insyaALLAH


Jul 31, 2011

Si ibu mengandung dan Ramadhan Al-Mubarak

Diam tak diam dah masuk bulan puasa semula


cepat sungguh masa berlalu


dan Ramadhan kali ni aku sangat bersyukur


sebab dapat berpuasa bersama mahkluk Allah di dalam perot


kata orang itulah RAHMAT...dapat mendidik anak mengenal Allah sejak dalam perut lagi


semoga 'kami' dapat sama2 menunaikan ibadah puasa dengan baik


"anak ibu baik..kuat..kan?kita puasa sebulan penuh ok..." =)


selalu aku dapat puasa half Ramadhan je sebab aku period lame..hehu




Kepada semua muslimin dan muslimat


Selamat menjalani ibadah puasa


Semoga kita diberi kesihatan yang baik untuk sama2 kita memperbanyakkan amal dan mempertingkatkan iman kita di bulan yang mulia ini eak




azam Ramadhan kali ini : nak pergi solat terawikh sebanyak yang boleh + jadi yang lebih baik dari Ramadhan yang lepas..insyaALLAH..


Jul 21, 2011

i love him..i swear!!

Dia yang selalu buat saya menangis
tapi
Dia jugalah yang akan buat saya ketawa

bak kata org berchenta,

DIALAH RACUN, DIA JUGA PENAWARNYA =)

semoga kasih sayang kami kekal sampai syurga
Amiinn

He's the one who make me falling in love again and again..

MOHD KAMALRUZZAMAN BIN ABD RAHIM


mood hari jumaat yang damai : saya sayang suami saya sangat2 =)




Jul 19, 2011

Perot makin membunchet!



Dari hari ke sehari nampaknya perot aku makin membunchetkan diri
tapi empunya badan masih tak sedar diri
before ni dok p balik keje je kan
tak de nak ke mana2..
g keje plak pakai baju kurung n masih boleh muat lagi walaupun kain dok atas perot
tetiba hari tu nak g umah SIL aku kat lumut
ade hati ko nak pakai seluar yang selalu aku dok pakai b4 pregnant
mmg tak masuk la..
nak zip tak boleh..
tersengih aku sendiri...
tak sedar diri ibu ni kan baby?perasan masih slim..hikhik
Makanya terpaksalah aku menyoppingkan diri membeli seluar yang bersesuaian walaupun poket sudah kering bile tibanya hujung bulan ni..
demi baby...apa pun BOLEH!!hehe

hanya Allah yang tahu


tak semua org faham perasaan kita
termasuklah orang yang kita sayang

terasa diri ni sendiri
Hanya Allah je yang tahu
dan hanya DIA tempat aku mengadu

mood : sangat sedey ='(

Jun 30, 2011

wehuu....i am a mommy to be...

hikhik dah lame dah rasanya tak meng'update' blog ni..
bukan bz..tapi malas... ;P

kalau baca tajuk post mcm baru dapat tau aku pregnant je eak?
padahal lama dh tau..hikhik

sebenarnye tadi aku g check up untuk kali ke-3 nye...

Dr pun buatlah ultrasound kat peyot aku
kalo g klinik kerajaan mmg tak dapatlah nak scan setiap kali check up kan
bukan sebab tak efficient tapi
sebab ramai patient
mana larat mau scan sorang2 kan?
aku g klinik panel tu ada can tu hihi

tapi ultrasound kali ni buat aku sgt teruja
teruja bila nampak baby bergerak2 dalam perot aku ni
kejap berlutut, kejap bersujud, kejap bersandar...
sampai dr kata
"aik..siap bersandar..ni fasha sanda kot..." wahaha

tapi yang paling aku excited bila kaki dia dok menendang2...
ohh...sangat comel!!

baru aku terasa diri aku ni mengandung tau
yela selama ni tengok perot je
tu pun tak besar mana
aku pregnant pun baru 4 bulan so tak rasa la dia menendang ke ape kan

ni dapat tengok dia dah besar n bergerak2...rase excited gilerr

baru rasa terujanye nak jadi ibu!!!
baru terasa oh...sayangnye sama baby ini...

ALHAMDULILLAHH.....

otw balik tu menyengeh aje aku sepanjang jalan
tapi menitik jugak air mata ni
mungkin sebab happy sangat
bersyukur pada Allah atas kurniaanNYA...
tapi lagi best kalau en.hubby ada kan?
leh sama2 tengok baby ni
leh sama2 rasa kegembiraan ni...

papepun semoga Allah melindungi dan merahmati suamiku dan jugak anak ibu ni...
semoga kita semua sentiasa dalam RAHMATNYA...
Amiinn...

mmuuaahh sayang semuanya!!!



Jun 12, 2011

Hazama Juara AF9

Seperti yang dijangka kan...

Juara : Hazama

Naib Juara : Lena

Tempat ke-3 : Fina

Tempat ke-4 : Azri


phewwiittt...cayalah hazama


pening2 kepala pun gagahkan jugak tengok konsert diorang ni
(tp tengok kat TV je bukan tengok kat dataran putrajaya nu..hehe)