Apr 2, 2013

BERNIAGA



Assalamualaikum...

fuhhhh...ntah kenapa hari ni rasa mood nak jadi businesswomen pulak...
tapi tak tau nak berniaga apa...kikiki

abah aku dari dulu lagi meniaga...
sejak berhenti kerja kat singapore rasanye..
tak silap sejak aku oradik aku edottu lahir
memula mak cerita meniaga buah..
dari rumah ke rumah naik motor..
pastu meniaga ayam kat pasar..
pastu besarkan sikit buka kedai ayam (jual ayam proses) depan rumah..
pastu dah ada modal lebih..
besarkan lagi kedai pindah kat jalan utama kampung aku...
sampai la sekarang....
dulu time cuti sekolah or uni..
memang keje kami adik beradik kat kedai je tolong abah..
tak pernah pon keje part time kat tempat lain..
kalau dh keje kat kedai ayam tu..memang comot habeslah..
dah macam ayam dara comot gittu..hahaha
tapi seronok la..
ni sejak dah kawen and ade anak tk pernah dah tolong kat kedai tu..
sebab jaga anak sorang pon dah sama comot macam kerja dengan beratus ekor ayam..hahaha

mak aku pon meniaga kecil2an..
saja suka2..
jual kain pasang,tudung,telekung
kadang2 tu jual pasu bunga la..bunga la..

so sepatutnya memang ade darah meniaga la kan dalam diri nih..
teringin sgt..
sebab 9/10 punca rezeki adalah dari perniagaan
tapi tu lah..
nak meniaga ape eakk???
macam nak meniaga tudung2..
amik stok kat kl jual kat kampung
tapi terpaksa suh mak la yg jadi sale officernye..hihi
suami aku pun tengah sebok nak pk business..
dia kata nak ternak ikan..
tapitu semua kena belajar la dulu kan
bukan sesuka je..

em...semoga dipermudhkanlah segalanya
sebab aku mcm dah tak de hati dengan keje sekarang..
huaaaaa....

berikanlah yang terbaik untuk hambaMU ini Ya Allah..
permudahkan rezeki kami..
Aminn



Mar 20, 2013

Facebook

Assalamualikum..
Ok..kali ni post ala2 luahan perasaan lagi..
Biasalah perempuan selagi hati tak puas selagi tu akan dok mengulang benda yg sama kan?
Eh ke aku je?hahahaha....

Ok..topik kali ni FACEBOOK!

GOOD or BAD??

For me..haruslah good...
Boleh interact ngan kawan2 lama yg dh lama tak jumpa..
Yang ntah kat mana mereka berada..
Boleh juga communicate dengan kawan2...saudara mara..suami isteri...yg jauh di mata tapi dekat dihati....hihi
Boleh jemput org datang kenduri kawen tanpa guna kad...
Ha kan dh jimat tu...kakakaka
Lain boleh share happiness and sadness
Boleh inspired hidup org lain utk kita motivated diri kita
Boleh share ilmu..pandangan...pesanan...daripada org biasa sampailah kepada ilmuan dan ulamak..
Boleh share potitik issues (buweeekkkk...muak..muak..muak...hahaha)
Boleh online shopping dengan jayanye....yang ni memang sgt aku...haha

Ok..yang baik banyak...
Then apa yg buruk??
Ok yang buruk mcm kes aku...
Aku tulis untuk umum ada plak yg trasa...
What the hekkkkk???
Ko pesal?tak tanye..tak usul periksa...kata aku tk puas hati ngan ko kan...
Sampai org lain pon dok salahkan aku
Yang ko terasa lebih2 pehal?ko yg tak puas hati ngan aku kan?pe ke he??
Klo tak salah buat ape nak trasa?
Chait cin cau punye org!

Ok then ade yg tegur...
Tak payah la buat status kat fb yg bukan2...
Suka ke tak suka ke simpan je dalam hati..
Ok..aku akan simpan dalam hati sampai busuk...
Dah busuk ko jgn tanye knp hati aku tak berperasaan nanti ye..

Ok maybe salah aku..cara aku penulisan aku tak betoi ke ape kan..
But please la...yg aku tk paham knp ko nk trasa??
Pastu buat kesimpulan sendiri..kata aku macam2...
Sampai org lain pon tak suka aku..
Perghhh...KO MEMANG TERBAIK!!!
Ok aku rasa nak mencarut dah ni...geram hokeyyy!
KO mmg tak pernah nak faham org...
Ko je la yg bagus kan...
Ok..ko bagus...keluarga ko pon bagus sgttt...
Aku je yg jahat kan...
Bagus2...

Ok..la ni aku deactivate je fb tu...
Senang..
Mmg bleh activate bebila je kan..tapi aku taknak activate dulu..
Sekarang dekat boleh la kata tak de effect kan..
Nanti bila da sorang timur sorang darat barulah rasa..
Mana nak tgk gambar puteri hati?
Mana nk tengok video anak?
Mana nk tau aktiviti kami?
Haaa....jawaplah....

Ok aku mmg jahat
Ade aku kesah?
Sekian...


P/s : sila jangan ikut yg buruk2 ye..ni luahan perasaan saje...haruslah dipenuhi emosi...bukan dengan akal yg waras ;)





Mar 18, 2013

Mood ketertekanan

Assalamualaikum

Ok lama tak tulis blog walupon banyak je cerita yg nak dikongsi
Not in a mood actually

Emmm

Rasa nak nangis puas2..kuat2..banyak2!
Kenapa?kenapa?kenapa????
Bencii..tak suka..meluat...

Ee....malas nk fikir tapi still terfikir..
Sampai pening kepala ni
Bangun pagi je kepala sakit...
Rasa ditarik2 urat leher ni..
Stress...

Selagi orang tak berada kat tempat kita mereka tak akan faham
Mereka tak akan rasa ape yg kita rasa..
Mereka hanya rasa ape yang kita buat tu salah pada mereka
Dan apa yg diorang buat tu betoi..tak ad salahnya..
Semua kesilapan diletak pada aku
Sedangkan mereka tak sedar kenapa aku buat macam tu?
Mereka tak akan pernah faham sebab suka sangat buat kesimpulan sendiri
Sedangkan mereka tak pernah kenal aku yg sebenar
Suka sangat menjatuhkan hukuman pada org lain
Memang itulah mereka...
Kalau pasal depa, semuuaaaaaa terrrrrbaikkkk
Kalau org lain salah sikit...perghhh cakap mcm org tu bunuh org...
Helooooooo korang baik sgt ke weh???plsss la...

Aku kata kt org lain depa terasa..
Habes apesal nak terasa klo ko rasa ko tak salah??
Maksudnye ko salah la kan?
Ha sedar pon..pastu blaim aku balik?

Ee...kalau la waktu boleh diundur
Aku akan dengar cakap mak..
Kakak akan dengar cakap mak..mak...huhuhu

Ini bukan penyesalan...ini keluhan hati...
Berfikirlah sebelum anda buat sesuatu...
Kenali mereka sebelum anda pergi lebih jauh..
Ye perkahwinan tu luas
Bukan antara aku dan dia sahaja..
Antara aku,kau,dia,mereka,dan semua...



Jan 23, 2013

Salam Maulidur Rasul 1434H

Assalamualaikum

Esok adalah sambutan Maulidur Rasul 1434H
dengan temanya..

'WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH'

marilah sama2 kita berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW..
Banyak fadhilat yang kita dapat kalau kita rajin berselawat ni 
contohnya macam yang tertulis kat dalam blog ni...
Nabi Muhammad sangat mulia akhlaknya...sangat tinggi imannya
sedangkan kita ummatnya selalu terlupa dan alpa dengan mainan syaitan..
astagfirullahhalazim...


insaf sejenak...huhu
ampunkan hambamu yang selalu khilaf dan sering melakukan dosa ini Ya ALLAH...

Jan 10, 2013

penangan adam&hawa

 Assalamualaikum

kiut je tengok ain dalam citer adam & hawa ni pregnant
rindu plak time pregnant2 dulu...
boleh tak nak pregnant tapi tanak bersalin...
kahkahkah

cantik baju dia pakai kan...simple,sopan and style...sukaaa
disebabkan penangan citer ni plus kesukaan melampau terhadap baju ni
sanggup ni cari kat tenet...
kebanyakannya style fishtail ni sampai paras lutut je 
susah nak cari yg panjang macam ain pakai ni..

last2 jumpa gak boutique online jual baju ni..Aneesa Amani..
RM79 tapi belom ada bajet
terpaksa tunggu gaji
hope adalagi stock time tu
klo tak??ngecessss!hehu







Jan 7, 2013

purple and blue theme

Assalamualaikum....

saja nak share ngan korang


sangat suka gabungan color ni....shhannnteekkk kan?
nak buat tema raya tahun ni boleh?
hahaha...pose ganti pon idak lagi nak pk raya dah eak?hihi

tahniah apek n leuniey!!

Dec 13, 2012

2nd visit: Big Bad Wolf Sale 2012

Assalamualaikum

Yes...Againnn.....
aku pergi ke Big Bad Wolf lagi!!
kali ni pergi dengan adik aku
hokeh...ku akui...memang tak tenteram sejak pergi pertama kali nya hari tu..
rasa jiwa memberontak nak pergi jugak lagi walaupon gaji tak masuk lagi..hihu
kali ni aku pergi weekdays jugak..hari khamis 13hb
after kelas amik adik aku terus pergi ke syurga buku tersebut ;)
pergi dalam lunch hour gitu..
orang tak ramai sangat
buku pon diorang dah susun and top up
aku tengok banyak buku2 yang best daripada yang aku pergi hari isnin tu
especially buku kanak2
maybe sebab hari isnin tu diorang tak sempat nak susun and topup balik buku after misi 63hours yang diorang buat tu...
jom tengok ape aku sambar

ok...ini sahaja...sebab bajet cuma RM100...poket suda kering meh =)
and of course banyak buku untuk si kenit ku hihi
Buku 1: One Lonely Star RM8..
board book saiz A4...
siap keluar lampu blink2 lagi kalau anda press star kat cover tu..syok bukan???
mak yang teruja nyahhh....haha
Buku 2 : Rhythm book RM8
beli sebab familar ngan lagu monkey ni selain design buku yang menarik

 Buku 3 : for first time reader..RM8 ade 4 buku dalam tu
tapi nipis2 and simple je words dia

Buku 4 : Ladybugs counting book RM10
pakej sekali ngan puppet tu
beli sebab menarik ladybugs tu timbul2..hihi

 Buku 5 : Chick RM10
pop up book...sangat menarik
ikut kan hati nak je ku beli banyak2 pop up book
tapi qisya tak reti lagi karang sia2 je dikoyak..
tapi memang banyak yang menarik p-op up book dia..
harga pon dalam RM8-15 je dan kebanyakan pop up book ni dia letak kat bahagian luar after payment counter
dia ade counter lain kat luar tu
ramabang mata akuuuusebab haritu tak tengok pon kat situ sebab tatau hihi

 Buku 6: flash card RM6
Saiz lebih kurang saiz A5 kot

Buku 7 : Bugs RM12
Ala2 buku encyclopedia...best sangat sebab besar and banyak gambar yang menarik
puas tengok!sukeeeee

 Buku 8 : Naturalbaby and children care RM25
macam menarik je sebab tu beli..hahaha
bak kata wardina parenting knowledge ni kita kena belajar
kalau tak kita tak dapat nak didik anak kita dengan sebaiknya
banyak yang menarik dalam ni untuk penjagaan bayi baru lahir hingga 5 tahun
berbaloi kan??

Buku 9 : Novel English
sebab beli : saja..haha


yeah!!dapat gak cop sebagai kenang2an
(orang nak cop ko nak jugak...hhaha biarlah)
pergi 1st time haritu tak cop pon sebab tak tau hihi

 Total damage : RM90+RM6 = RM96
ok..still in budget 

hati bahagia sebab puass hati....
ok..tak pergi dah lepas ni...
tahun depan pulak ;p 

Apr 2, 2013

BERNIAGA



Assalamualaikum...

fuhhhh...ntah kenapa hari ni rasa mood nak jadi businesswomen pulak...
tapi tak tau nak berniaga apa...kikiki

abah aku dari dulu lagi meniaga...
sejak berhenti kerja kat singapore rasanye..
tak silap sejak aku oradik aku edottu lahir
memula mak cerita meniaga buah..
dari rumah ke rumah naik motor..
pastu meniaga ayam kat pasar..
pastu besarkan sikit buka kedai ayam (jual ayam proses) depan rumah..
pastu dah ada modal lebih..
besarkan lagi kedai pindah kat jalan utama kampung aku...
sampai la sekarang....
dulu time cuti sekolah or uni..
memang keje kami adik beradik kat kedai je tolong abah..
tak pernah pon keje part time kat tempat lain..
kalau dh keje kat kedai ayam tu..memang comot habeslah..
dah macam ayam dara comot gittu..hahaha
tapi seronok la..
ni sejak dah kawen and ade anak tk pernah dah tolong kat kedai tu..
sebab jaga anak sorang pon dah sama comot macam kerja dengan beratus ekor ayam..hahaha

mak aku pon meniaga kecil2an..
saja suka2..
jual kain pasang,tudung,telekung
kadang2 tu jual pasu bunga la..bunga la..

so sepatutnya memang ade darah meniaga la kan dalam diri nih..
teringin sgt..
sebab 9/10 punca rezeki adalah dari perniagaan
tapi tu lah..
nak meniaga ape eakk???
macam nak meniaga tudung2..
amik stok kat kl jual kat kampung
tapi terpaksa suh mak la yg jadi sale officernye..hihi
suami aku pun tengah sebok nak pk business..
dia kata nak ternak ikan..
tapitu semua kena belajar la dulu kan
bukan sesuka je..

em...semoga dipermudhkanlah segalanya
sebab aku mcm dah tak de hati dengan keje sekarang..
huaaaaa....

berikanlah yang terbaik untuk hambaMU ini Ya Allah..
permudahkan rezeki kami..
Aminn



Mar 20, 2013

Facebook

Assalamualikum..
Ok..kali ni post ala2 luahan perasaan lagi..
Biasalah perempuan selagi hati tak puas selagi tu akan dok mengulang benda yg sama kan?
Eh ke aku je?hahahaha....

Ok..topik kali ni FACEBOOK!

GOOD or BAD??

For me..haruslah good...
Boleh interact ngan kawan2 lama yg dh lama tak jumpa..
Yang ntah kat mana mereka berada..
Boleh juga communicate dengan kawan2...saudara mara..suami isteri...yg jauh di mata tapi dekat dihati....hihi
Boleh jemput org datang kenduri kawen tanpa guna kad...
Ha kan dh jimat tu...kakakaka
Lain boleh share happiness and sadness
Boleh inspired hidup org lain utk kita motivated diri kita
Boleh share ilmu..pandangan...pesanan...daripada org biasa sampailah kepada ilmuan dan ulamak..
Boleh share potitik issues (buweeekkkk...muak..muak..muak...hahaha)
Boleh online shopping dengan jayanye....yang ni memang sgt aku...haha

Ok..yang baik banyak...
Then apa yg buruk??
Ok yang buruk mcm kes aku...
Aku tulis untuk umum ada plak yg trasa...
What the hekkkkk???
Ko pesal?tak tanye..tak usul periksa...kata aku tk puas hati ngan ko kan...
Sampai org lain pon dok salahkan aku
Yang ko terasa lebih2 pehal?ko yg tak puas hati ngan aku kan?pe ke he??
Klo tak salah buat ape nak trasa?
Chait cin cau punye org!

Ok then ade yg tegur...
Tak payah la buat status kat fb yg bukan2...
Suka ke tak suka ke simpan je dalam hati..
Ok..aku akan simpan dalam hati sampai busuk...
Dah busuk ko jgn tanye knp hati aku tak berperasaan nanti ye..

Ok maybe salah aku..cara aku penulisan aku tak betoi ke ape kan..
But please la...yg aku tk paham knp ko nk trasa??
Pastu buat kesimpulan sendiri..kata aku macam2...
Sampai org lain pon tak suka aku..
Perghhh...KO MEMANG TERBAIK!!!
Ok aku rasa nak mencarut dah ni...geram hokeyyy!
KO mmg tak pernah nak faham org...
Ko je la yg bagus kan...
Ok..ko bagus...keluarga ko pon bagus sgttt...
Aku je yg jahat kan...
Bagus2...

Ok..la ni aku deactivate je fb tu...
Senang..
Mmg bleh activate bebila je kan..tapi aku taknak activate dulu..
Sekarang dekat boleh la kata tak de effect kan..
Nanti bila da sorang timur sorang darat barulah rasa..
Mana nak tgk gambar puteri hati?
Mana nk tengok video anak?
Mana nk tau aktiviti kami?
Haaa....jawaplah....

Ok aku mmg jahat
Ade aku kesah?
Sekian...


P/s : sila jangan ikut yg buruk2 ye..ni luahan perasaan saje...haruslah dipenuhi emosi...bukan dengan akal yg waras ;)





Mar 18, 2013

Mood ketertekanan

Assalamualaikum

Ok lama tak tulis blog walupon banyak je cerita yg nak dikongsi
Not in a mood actually

Emmm

Rasa nak nangis puas2..kuat2..banyak2!
Kenapa?kenapa?kenapa????
Bencii..tak suka..meluat...

Ee....malas nk fikir tapi still terfikir..
Sampai pening kepala ni
Bangun pagi je kepala sakit...
Rasa ditarik2 urat leher ni..
Stress...

Selagi orang tak berada kat tempat kita mereka tak akan faham
Mereka tak akan rasa ape yg kita rasa..
Mereka hanya rasa ape yang kita buat tu salah pada mereka
Dan apa yg diorang buat tu betoi..tak ad salahnya..
Semua kesilapan diletak pada aku
Sedangkan mereka tak sedar kenapa aku buat macam tu?
Mereka tak akan pernah faham sebab suka sangat buat kesimpulan sendiri
Sedangkan mereka tak pernah kenal aku yg sebenar
Suka sangat menjatuhkan hukuman pada org lain
Memang itulah mereka...
Kalau pasal depa, semuuaaaaaa terrrrrbaikkkk
Kalau org lain salah sikit...perghhh cakap mcm org tu bunuh org...
Helooooooo korang baik sgt ke weh???plsss la...

Aku kata kt org lain depa terasa..
Habes apesal nak terasa klo ko rasa ko tak salah??
Maksudnye ko salah la kan?
Ha sedar pon..pastu blaim aku balik?

Ee...kalau la waktu boleh diundur
Aku akan dengar cakap mak..
Kakak akan dengar cakap mak..mak...huhuhu

Ini bukan penyesalan...ini keluhan hati...
Berfikirlah sebelum anda buat sesuatu...
Kenali mereka sebelum anda pergi lebih jauh..
Ye perkahwinan tu luas
Bukan antara aku dan dia sahaja..
Antara aku,kau,dia,mereka,dan semua...



Jan 23, 2013

Salam Maulidur Rasul 1434H

Assalamualaikum

Esok adalah sambutan Maulidur Rasul 1434H
dengan temanya..

'WASATIYYAH TONGGAK KESATUAN UMMAH'

marilah sama2 kita berselawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW..
Banyak fadhilat yang kita dapat kalau kita rajin berselawat ni 
contohnya macam yang tertulis kat dalam blog ni...
Nabi Muhammad sangat mulia akhlaknya...sangat tinggi imannya
sedangkan kita ummatnya selalu terlupa dan alpa dengan mainan syaitan..
astagfirullahhalazim...


insaf sejenak...huhu
ampunkan hambamu yang selalu khilaf dan sering melakukan dosa ini Ya ALLAH...

Jan 10, 2013

penangan adam&hawa

 Assalamualaikum

kiut je tengok ain dalam citer adam & hawa ni pregnant
rindu plak time pregnant2 dulu...
boleh tak nak pregnant tapi tanak bersalin...
kahkahkah

cantik baju dia pakai kan...simple,sopan and style...sukaaa
disebabkan penangan citer ni plus kesukaan melampau terhadap baju ni
sanggup ni cari kat tenet...
kebanyakannya style fishtail ni sampai paras lutut je 
susah nak cari yg panjang macam ain pakai ni..

last2 jumpa gak boutique online jual baju ni..Aneesa Amani..
RM79 tapi belom ada bajet
terpaksa tunggu gaji
hope adalagi stock time tu
klo tak??ngecessss!hehu







Jan 7, 2013

purple and blue theme

Assalamualaikum....

saja nak share ngan korang


sangat suka gabungan color ni....shhannnteekkk kan?
nak buat tema raya tahun ni boleh?
hahaha...pose ganti pon idak lagi nak pk raya dah eak?hihi

tahniah apek n leuniey!!

Dec 13, 2012

2nd visit: Big Bad Wolf Sale 2012

Assalamualaikum

Yes...Againnn.....
aku pergi ke Big Bad Wolf lagi!!
kali ni pergi dengan adik aku
hokeh...ku akui...memang tak tenteram sejak pergi pertama kali nya hari tu..
rasa jiwa memberontak nak pergi jugak lagi walaupon gaji tak masuk lagi..hihu
kali ni aku pergi weekdays jugak..hari khamis 13hb
after kelas amik adik aku terus pergi ke syurga buku tersebut ;)
pergi dalam lunch hour gitu..
orang tak ramai sangat
buku pon diorang dah susun and top up
aku tengok banyak buku2 yang best daripada yang aku pergi hari isnin tu
especially buku kanak2
maybe sebab hari isnin tu diorang tak sempat nak susun and topup balik buku after misi 63hours yang diorang buat tu...
jom tengok ape aku sambar

ok...ini sahaja...sebab bajet cuma RM100...poket suda kering meh =)
and of course banyak buku untuk si kenit ku hihi
Buku 1: One Lonely Star RM8..
board book saiz A4...
siap keluar lampu blink2 lagi kalau anda press star kat cover tu..syok bukan???
mak yang teruja nyahhh....haha
Buku 2 : Rhythm book RM8
beli sebab familar ngan lagu monkey ni selain design buku yang menarik

 Buku 3 : for first time reader..RM8 ade 4 buku dalam tu
tapi nipis2 and simple je words dia

Buku 4 : Ladybugs counting book RM10
pakej sekali ngan puppet tu
beli sebab menarik ladybugs tu timbul2..hihi

 Buku 5 : Chick RM10
pop up book...sangat menarik
ikut kan hati nak je ku beli banyak2 pop up book
tapi qisya tak reti lagi karang sia2 je dikoyak..
tapi memang banyak yang menarik p-op up book dia..
harga pon dalam RM8-15 je dan kebanyakan pop up book ni dia letak kat bahagian luar after payment counter
dia ade counter lain kat luar tu
ramabang mata akuuuusebab haritu tak tengok pon kat situ sebab tatau hihi

 Buku 6: flash card RM6
Saiz lebih kurang saiz A5 kot

Buku 7 : Bugs RM12
Ala2 buku encyclopedia...best sangat sebab besar and banyak gambar yang menarik
puas tengok!sukeeeee

 Buku 8 : Naturalbaby and children care RM25
macam menarik je sebab tu beli..hahaha
bak kata wardina parenting knowledge ni kita kena belajar
kalau tak kita tak dapat nak didik anak kita dengan sebaiknya
banyak yang menarik dalam ni untuk penjagaan bayi baru lahir hingga 5 tahun
berbaloi kan??

Buku 9 : Novel English
sebab beli : saja..haha


yeah!!dapat gak cop sebagai kenang2an
(orang nak cop ko nak jugak...hhaha biarlah)
pergi 1st time haritu tak cop pon sebab tak tau hihi

 Total damage : RM90+RM6 = RM96
ok..still in budget 

hati bahagia sebab puass hati....
ok..tak pergi dah lepas ni...
tahun depan pulak ;p