Oct 30, 2010

DIY kad kawen

i am in the mood to DIY my wedding card!! bajet kreatif la tu..wahaha...
Kad jemputan untuk orang2 kampung je yang aku plan nk diy sendiri..ye la abah nak sangat aku jimat cermat kan untuk wedding aku ni...(sgt sedey ngan abah...sume ape yang aku buat pun tak leh..huhu)

Pesanan kepada penyakit M sila pergi jauh2 ok..
dan
pengumuman kepada penduduk
KG SG NIBONG SEMERAH...
Sila lah nanti dan saksikan kekreatifan saya!!ngeh2..
tapi apa pun aku kena dapatkan approval dari abah dulu..
untuk member2 plak maybe aku akan tempah la kot,
kang kalo aku bagi ape yang aku diy kat depa, confirm kena kutuk kot..haha...
tapi kalo aku rase cantik, aku bagi je la kat depa dengan perasaan tak bersalah
~lalalalalalalala~ haha
lagipun kalo diy sendiri kan lagi tinggi sentimental value dia kan?ewah..hehe

Suke pokok2 love ni..hehe

Peta umah aku buat guna Visio...tapi mcmne nak jdkan road tu kaler putih??aku blur...haha

Ni lah antara design2 yang dah aku print sebagai sample nak tunjuk kat abah cuti raya haji
nanti..aku mmg nak yang simple2 je tapi cun..Kat en.tunang aku dah tunjuk dah..dia pun kata cun...eh..cun ke???eh terperasan lagi* haha
tapi lari sikit la wording dia sebab tulisan yang aku guna tu tak ada dalam pc printer kat
opis..O..0 ..kantoi...haha..just untuk sample je..kang aku print la gune printer sendiri...
*janji!* hehe
Adakah mimpi akan jadi nyata?
Tiada yang mustahil selagi angan2 itu bukan hangat2 tahi unta da...hehehe


Oct 29, 2010

Apek si Stalker!!

Wah..perasan cantik ke sampai ada stalker tu raha oi..haha bukan ape..aku heran ngan sorang apek ni..mcm bese la kat opis ni dah mcm ala2 pasar borong dah..ada aje salesman yang datang bilik..jual majalah la, insurans la, dan jangan terkejut ada gak yang datang jual kuih karipap segera ok...adoyai..tak leh ke hapuskan gejala penjualan sebegini kat opis??rimas tol haku...ha..berbalik kat apek sorang ni..aku rase age dia arrange 40 to 50 kot..1st time tu dia datang ketuk bilik aku, tanye aku dah kahwin ke belum?aku cakaplah belum..so dia kata tak leh la jual barang kat aku sebab dia jual buku kanak2..dalam hati aku..'fuh..lega!!' pastu dia dok tanye2 aku..heran kot nampak macam muda berbanding lecturer lain tu tapi dah dok kat bilik mcm lecturer jugak (padahal aku tolong jagakan bilik ni je hehe) mcm2 la dia tanya dah ada master ke?nape minat engineering?hometown kat mane? pastu dia kata ' u look like student la..u look younger..how old are you ha?' aku cakap lah 15 eh 25 (pasan mude jap hihi) pastu dia kata..' ye ke?u look like 18 la' aku sengeh je lah..mungkin sebab mmg aku nampak muda atau mungkin sebab aku nampak comot ala2 budak hingusan..hahaha ok setel la untuk hari tu...then beberapa hari selepas kejadian, dia datang ketuk bilik aku lagi..pastu dia kata 'oo i already meet you before rite?' aah aku angguk je la..maybe dia lupe kan...pastu dia datang lagi untuk kali ketiga, time tu yani ada..so dia tak cakap byk la, just tanye yani pun single lagi ke?yang herannye...dia datang lagi 2-3 kali lepas tu ke bilik aku..nk kata dia tak ingat dia dah ketuk byk kali kot bilik aku ni...pastu dok cakap aku cantiklah..nampak muda lah..mak n ayah aku pun muda jugak ke?ada makan apa2 yang spesel ke?siap suh aku mantain badan macam ni pas kahwin nanti..yang tak leh tahan siap tak kasi aku mkn tengahari, suh jaga badan punye pasal..puji plak tak hengat2....ape kena lah apek ni...dah tau aku ni mmg takkan beli barang dia lagi mau ketuk2 bilik aku..kang aku ketuk kepala dia kang kata aku tak hormat org tua plak..hehu...last sekali dia ketuk bilik aku hari khamis lepas, naseb bek time tu aku nak kuar dah, jg student exam...adoyai....pysco betol la apek si stalker ni..
stalker ke..haha raha perasan!!!! =P
*Gambar hiasan*
(buruk giler muke..itu bukan aku ye *tak nak ngaku* haha)
Hello apek...muka macam ni pun cantik ke?haha
muka bosan time jaga exam students..
Decta Ukm...
Snap picta sorok2..teringat zaman study dulu..huhu..


Cepatnye masa berlalu...Tak sangka dah 25 tahun dah umur aku sekarang...macam kejap je dah besar..
Jadi orang besar tak best...seronok lagi jadi kanak2...tak de nak pk ape kan...dah besar ni mcm2 kena pk...huhu...
papepun itulah namanya hidup dan kehidupan...kan?
hidup hanya sekali..so live ur life babe! =)

Oct 25, 2010

Ribbon pomander

Ding dong...hai...

Macam best je tengok orang2 yang kreatif lagi rajin men' DIY' diorang nye wedding kan?

aku ni tak kreatif orangnye..ditambah pulak penyakit M yang sangat serius tu kan..hehe

tapi dalam hati ada angan2 jugak nak DIY for my wedding nanti..

tapi benda2 yang simple je la kan..

Contohnye macam ribbon pomander ni...

selalu orang buat guna bunga or tissue paper kan tapi yang ni dia guna ribbon..

cara buat dia pun nampak simple dan hasilnye menarik!

Mungkin boleh letak kat kerusi makan beradab atau pun sebagai hiasan meja dan bilik pengantin macam kat bawah ni kan...

So sape2 nak cube boleh lah pegi kat link tu untuk tengok tutorial dia...
SELAMAT MENCUBA
(ucapan untuk diri sendir..hihi)

Oct 24, 2010

Wedding bawah pedang

Hari sabtu lepas, 23.10.10, aku g wedding sorang member ni kat seremban.Athirah nama pengantinnye…dia ni dulu satu sekolah n satu wings blok E ngan aku mase aku kat Mrsm Jasin dulu…kitorang konvoi dua kereta..yang join time tu Elly,Uji,Wan,Farah,Hani,Azma and surely aku lah..hehe semua pun xstudents jasin.. masing2 dah berkerjaya dah…ada yang Dr, Pegawai, Engineer…hebat2 semua kawan2 aku…aku gak yang tak ke mana..huhuhu bersyukur raha bersyukur.. berbalik pada athirah ni…Suami dia ni Leftenan TLDM, tak silap aku dia keje kat sabah Sarawak gak..tak silap aku jugak diorg ni berkenalan pun thru internet..tengok..zaman dah berubah teknologi makin maju…cari jodoh pun dihujung jari anda saja…haha kire story athirah and husband is likely the same as me and my fiance la..naseb aku n athirah pun akan jadi lebih kurang sama…confirm kene tinggal p belayar lepas kahwin nanti…PASRAH….kan lagi jauh lagi rindu..lagi rindu bertambah2 la sayang kan ;) so adalah acara berarak bawah pedang yang selalu orang2 tentera buat tu..specialnye this is my 1st time I saw it, live!ala2 jakun la kiranye walaupun cover2..hehe diorang men baling2 pedang tu…memang tere la depa men pedang..potong kek pun ngan pedang panjang tau…(eh ade ke pedang pendek?oppsss….hehe) mmg kelas u olss….;P tema kenduri hari tu plak adalah color pink..Sang Raja sehari berpakaian uniform TLDM color putih while the Pemaisuri sehari, pakai color pink..she looks nice…make up pun cun.…berseri gtu…ye la..name pun pengantin kan…kepada Thirah dan suami…selamat pengantin baru dan bahagia sampai akhir hayat…who’s turn is next????same2 kite nantikan eak..jom layan picta2 yang sempat kitorang amik…mane tak sempatnye…datang2 terus berposing…macam majlis kitorang plak ;)

Jejak kasih mini ;)
Theme color : pinky
Perposingan...

Berarak bawah pedang..siap baling2 n tukar2 pedang lagi...
Potong kek pun guna pedang tau..cayalah..
So kepada sesape yang nak kahwen bawah pedang..sila aim abang2 tentera ok...hehe

Oct 22, 2010

satellite phone...

BABAK 1 : no yang tidak dikenali

Lagu 'two is better than one' berkumandang dr hanphone pink aku tatkala aku sedang khusyuk tengok tv, cerita Durja Ningsun...bila aku tengok hanphone aku tu, terpapar pada skrin nombor ni...
+00870764618563

ait..pelik semacam je no ni...orang negara mane plak tepon aku nih? aku pun angkatlah dengan cool...
si raha : 'hello'
si no pelik : 'hellooo'....

macam kenal je suara ni...dalam hati aku berkata...

Babak 2 : Suara..dengarkanlah aku...
si no pelik : ibu.....
si raha : b.......b kat mane.......bile nak balik.....???

rupanya tunang aku..patut mcm kenal je suara dia..hehe

Babak 3 : Bercangkerama
si man : b kat laut la sayang....
si raha : bile b nak balik..rindduuu dah ni....
si man : 4-5 hari lagi b balik la...
si raha : lamenyee.....(air mate dah bertakung dah ni ) b tepon guna ape ni?
si man : guna TELEFON SATELIT bu...
si raha : oo..boleh ea...hihi
si man : bu...hepy anniversary....
si raha : b......(tak tau nak cakap ape dah....air mata dah mengalir deras..sebak..rindu..terharu..sayang..,wawa)
si man : nape bu nagis ni...dah2 b kan ade lagi ni..epy anniversary ye sayang...jangan nakal2...


Babak seterusnye tak yah aku type kan..semuanya ibarat dialog si Laila dan Majnun..kang aku tulis kang termuntah darah plak org bace..hehe

21 Oktober 2009..itulah tarikh kitorang declare our relatonship..baru setahun jagung je..hehe..actually kitorang pun tak tahu the exact date sebab time tu ala2 malu2 kcing kan masing2,tarik2 tali gtu...but we decided to choose this date...tapi aku lebih ingat tarikh 17 Oktober 2009, where the 1st time we met and have our blind date...sangat terharu bile en.tunang ingat kat tarikh anniversary kitorang ni..biasanye mane nak ingat nye..lagi2 kalo dia ada kat laut..mane ade line nak kol gune hp bese..lgpun rasenye..hari ape, tarikh ape pun dia tak tau...org keje dia keje, org cuti pun dia keje jugak kan...Thanx to technology..with them nothing is impossible...Last but not least...

Thanx to my Man...I LOVE SO MUCH B....

Ya Allah, kau lindungilah dia yang aku sayang...kau rahmatilah hubungan kami dan berikanlah kebahagiaan kepada kami dunia dan akhirat...aminn...

Oct 20, 2010

Dikala malas

apesal la 2-3hari ni aku malas sangat nak wat keje..pikiran dok melayang je pk pasal kawen..wahaha statement tak leh blah..hehehe...sekarang aku ngah confius ni,planning asal aku semua jadi lain..lain dari ape yang aku idam2 kan...but ape yg aku harap apepun outcome nye nanti aku akan pastikan ia nye still cun..yelah kahwin sekali kot seumur hidup =P

Baju nikah
Memula aku plan nak wat baju color grey tapi tibe2 beli kain bertukar plak jadi color lain sebab cik man aka tunang aku kate grey tu tak cun..so sebagai bakal isteri yg mithali aku pun menurut kate lah...memandangkan mase tunang dah ikut peberet color aku so aku biarkan dia decide plak untuk baju nikah ni..yang penting cun jgak lah..ehehe masuk bakul angkat sendiri nampak..haha


ni isteri kepada xclassmate aku..aku curi dr fb dia..hhehe cun kan grey ni

Tema majlis resepsi
ape yang aku impikan adalah seperti ini :

ala2 purple+pink+grey tapi mase aku survey2 butik pelamin area batu pahat tu tak ada pulak baju yang cantik2 sesuai ngan tema ni...yang ade pun bukan style idaman aku..yang ade kain meleret2 tu..bajet vogue la kunun..ahax..tapi setelah aku merayau2 ngan edot, aku decide untuk booked kat satu kedai ni sebab aku malas nk pk2 dah lagipun aku takut kalo aku tak booked aritu diorang dah tak leh terima booking lagi sebab date kahwen aku tu time cuti sekolah..lgpun (byknye lgpun?hehe) dlm beberapa kedai yang aku p tu ini lah yang paling ok, layanan pun ok, dekat ngan umah pun dekat...so teruslah aku booked after semalaman aku tak tido pk pasal ni tau..nk tanye en.tunang dia kat tengah laut tu..mane ade linenye...huhu baju2 dia cantik n adelah style yang aku berkenan tu cume tak de color yang aku nak, yang ade pun color ala2 maroon purple gtu..so sekarang aku ngah confius, sebab plan asal umah lelaki yang nak color maroon putih..kang lebih kurang plak kalo aku pilih baju tu...wallawehh..poning2...

red + purple

cun je kan..kontra is better..tak lah tenggelam nanti..so tengah berpk2 untuk amik idea ni ;)

Red+white


Theme color asal untuk majlis bertandang yang telah dipersetujui hari tu..hari ni atau esok mungkin berubah selagi majlis tak berlangsung..betol tak?hehe

Green + black


Suggestion dari en.tunang haritu time aku sebok mencari kedai pengantin..yang tiba2 dapat idea dari jam tangan beliau..hehe tapi memandangkan abang aku dah buat tema kaler hijau time dia kahwin thn lepas so maybe theme ni akan aku bawa ke majlis bertandang nanti..ataupun color...
Green +White
Menarik jugakkan?cume mcm bese,papepun kene dpt approval dr org laut tu dulu lah...hehe


Sumber gambar : Mr Google

Aku dok riso pasal wedding aku ni macam aku nak kahwin esok je, padahal lambat lagi..hehe ada member aku 1 kampung, kenduri bulan 1 ni tapi relek je lagi tak tempah mak andam pun..aku plak yang beria..haha aku bukan ape..aku pk aku yang akan buat semua ni sorang kan, en.tunang tu balik pun sebulan sebelum tarikh mane nak dan tunggu dia balik baru nk wat semua kn...insyaALLAH semua akan baik2 saja kan...ckp pasal dia,tetibe aku rindu kat cik man aku tu...dah 5 hari dia kat laut nu...huhu..semoga dia selamat pergi dan balik...


b...i miss you a lot!

Oct 18, 2010

Kampung ku terchenta


BAKTI SISWA UTHM
Last weekend aku balik kampung kat batu pahat. Aku balik ngan adik aku, si edot yang dok kat melaka tu..niat dihati nak balik raya deepavali nanti, tapi rasa mcm dah lame plak tak balik kg kan..last aku balik masa cuti raye aritu lah..tepon mak pun dia kate dah rindu dah..bile mak dah kata mcm tu mmg aku tk leh kate ape, tak de duit pun aku balun je la balik kg..semuanya kerana ibu ku yang tersayang..hehe Dan2 plak time aku balik ni, ada program Bakti siswa dari UTHM..kira diorang buat program anak angkat la..memula mak aku tak termasuk dalam list sebb nak kasi chance kat org lain kan, last2 ade org tarik diri, terpksa gak mak aku join the list la..tapi yang tak aci nye depa tukar anak angkat mak aku tu..dalam list melayu, tapi tetibe dapat anak angkat india..dua2 plak tu..dua2 lelaki..Mathen ngan Daya...mmg la depa ni sj nak pekena bapak aku a.k.a ketua kampung kununnye tu..mereka semua takut jadi macm sosilawati kot..haha...tapi diorang dua ni ok je..kitorang pun jenis tak kisah kan..lgpun kita kan 1 Malaysia!!ewaahh..semangat la pulak..hehe...

Persembahan dari siswa dan siswazah UTHM


RONDA2 MISI KAHWIN 1
Hari sabtu petang tu sempat la aku round2 andaman kat area2 batu pahat ni, majlis aku insyaALLAH bulan 3 tahun depan..mmg lame lg tapi time tu cuti sekolah, so takut ramai saingan plak kan..tu sj aku survey tu..aku g ngan adik aku, edot n amin..sempatlah aku survey 3-4 andaman...kat Busana Mempelai + Armz Collection (simpang 5), Firmah Bridal house kat parit raja..ngan classic studio production (jalan bukit pasir) yang ni photographer..hari ahad tu sempat gak jalan ke muar, ingat nak p kat butik zamanee tu tapi dia tak ade so aku g kat dnoor place kat pt jawa tak silap aku...aku sampai tak boleh tidor pk nak amik andaman yang mane tau sabtu malam tu..pukul 5 pg kot baru aku leh tido...hehehe...nanti aku review sikit2 pasal andaman2 ni eak..tapi ketidak tiduran aku tu tak lah sia2 sebab last2 aku dad depost pun kat salah satu andaman aku p tu...org kata better survey banyak2 kedai tapi aku rasa lagi banyak kedai aku p, lg berhari2 plak aku tak leh tido kang...hehe

BUAT YANG TERSAYANG
Balik dari jalan2 cari mak andam tu, kami singgah beli kek besday untuk mak n amin walaupun sebenarnye dah lepas dah tarikhnye, 6/10-AMIN dan 14/10-EMAK...Happy besday untuk mak dan amin!! semoga mereka panjang umur, murah rezeki, dan sentiasa dalam rahmatNYA...


besday mummy and besday boy =)

Kami..haruslah berposing jugak kan..hehehe

1 family 1 Malaysia...dua orang yang mengapit mak n abah tu lah adik angkat kitorang..hehe (baju biru daya, mathen yang baju hitam tu)

kakak sayang semua =)

Oct 13, 2010

Salam

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Salam semua
ini 1st entry aku untuk blog ni
saja je buat blog ni untuk isi mase lapang..
kenkadang asek men fb pun bosan gak..
sampai tak tahu nak buat ape..
so blog ni akan jadi tempat aku berkongsi cerita dan mungkin tempat meluah perasaan hehe

Hari ni aku jd escorter students 4th years buat visit ke Petronas Refinery kat Melaka
Dulu zaman aku sek mmg selalu lah lalu depan petronas ni sebab sek aku lebIh kurang 2km dari situ dan aku rasa pernah kot cikgu aku bawak ktrg malawat ke petronas ni dulu2..
emmm...dah lame aku tak jejak kaki ke sini
hampir 10tahun jugak lah..
kalo dulu umur aku 15tahun sekarang dah 25 tahun kot...
alamak!! dah suku abab dah?uhuk2...
aku sempatlah snap beberapa picta sebagai bukti aku jejak kaki ke sini semula
kira aku bukan lah kacang yang lupakan kulit...haha

Ni pintu gate nak masuk ke kem terendak..sek aku nuuu...jauh ke dalam lg..kalo outing sure kene jalan kaki, bus dah la susah nk dapat..mmg didikan tentera sungguh kami dapat..kuatnye tak jugak..hehe

Ni pulak bustop tempat aku tunggu bas ke bandar melaka kalo nak balik kg time tu..ada lagi ha dia kat situ..

Overview plant petronas dari atas..mmg besar..

4th years student yg join 1st trip hari ni bersama en.Nazaruddin dr Petronas

Oct 30, 2010

DIY kad kawen

i am in the mood to DIY my wedding card!! bajet kreatif la tu..wahaha...
Kad jemputan untuk orang2 kampung je yang aku plan nk diy sendiri..ye la abah nak sangat aku jimat cermat kan untuk wedding aku ni...(sgt sedey ngan abah...sume ape yang aku buat pun tak leh..huhu)

Pesanan kepada penyakit M sila pergi jauh2 ok..
dan
pengumuman kepada penduduk
KG SG NIBONG SEMERAH...
Sila lah nanti dan saksikan kekreatifan saya!!ngeh2..
tapi apa pun aku kena dapatkan approval dari abah dulu..
untuk member2 plak maybe aku akan tempah la kot,
kang kalo aku bagi ape yang aku diy kat depa, confirm kena kutuk kot..haha...
tapi kalo aku rase cantik, aku bagi je la kat depa dengan perasaan tak bersalah
~lalalalalalalala~ haha
lagipun kalo diy sendiri kan lagi tinggi sentimental value dia kan?ewah..hehe

Suke pokok2 love ni..hehe

Peta umah aku buat guna Visio...tapi mcmne nak jdkan road tu kaler putih??aku blur...haha

Ni lah antara design2 yang dah aku print sebagai sample nak tunjuk kat abah cuti raya haji
nanti..aku mmg nak yang simple2 je tapi cun..Kat en.tunang aku dah tunjuk dah..dia pun kata cun...eh..cun ke???eh terperasan lagi* haha
tapi lari sikit la wording dia sebab tulisan yang aku guna tu tak ada dalam pc printer kat
opis..O..0 ..kantoi...haha..just untuk sample je..kang aku print la gune printer sendiri...
*janji!* hehe
Adakah mimpi akan jadi nyata?
Tiada yang mustahil selagi angan2 itu bukan hangat2 tahi unta da...hehehe


Oct 29, 2010

Apek si Stalker!!

Wah..perasan cantik ke sampai ada stalker tu raha oi..haha bukan ape..aku heran ngan sorang apek ni..mcm bese la kat opis ni dah mcm ala2 pasar borong dah..ada aje salesman yang datang bilik..jual majalah la, insurans la, dan jangan terkejut ada gak yang datang jual kuih karipap segera ok...adoyai..tak leh ke hapuskan gejala penjualan sebegini kat opis??rimas tol haku...ha..berbalik kat apek sorang ni..aku rase age dia arrange 40 to 50 kot..1st time tu dia datang ketuk bilik aku, tanye aku dah kahwin ke belum?aku cakaplah belum..so dia kata tak leh la jual barang kat aku sebab dia jual buku kanak2..dalam hati aku..'fuh..lega!!' pastu dia dok tanye2 aku..heran kot nampak macam muda berbanding lecturer lain tu tapi dah dok kat bilik mcm lecturer jugak (padahal aku tolong jagakan bilik ni je hehe) mcm2 la dia tanya dah ada master ke?nape minat engineering?hometown kat mane? pastu dia kata ' u look like student la..u look younger..how old are you ha?' aku cakap lah 15 eh 25 (pasan mude jap hihi) pastu dia kata..' ye ke?u look like 18 la' aku sengeh je lah..mungkin sebab mmg aku nampak muda atau mungkin sebab aku nampak comot ala2 budak hingusan..hahaha ok setel la untuk hari tu...then beberapa hari selepas kejadian, dia datang ketuk bilik aku lagi..pastu dia kata 'oo i already meet you before rite?' aah aku angguk je la..maybe dia lupe kan...pastu dia datang lagi untuk kali ketiga, time tu yani ada..so dia tak cakap byk la, just tanye yani pun single lagi ke?yang herannye...dia datang lagi 2-3 kali lepas tu ke bilik aku..nk kata dia tak ingat dia dah ketuk byk kali kot bilik aku ni...pastu dok cakap aku cantiklah..nampak muda lah..mak n ayah aku pun muda jugak ke?ada makan apa2 yang spesel ke?siap suh aku mantain badan macam ni pas kahwin nanti..yang tak leh tahan siap tak kasi aku mkn tengahari, suh jaga badan punye pasal..puji plak tak hengat2....ape kena lah apek ni...dah tau aku ni mmg takkan beli barang dia lagi mau ketuk2 bilik aku..kang aku ketuk kepala dia kang kata aku tak hormat org tua plak..hehu...last sekali dia ketuk bilik aku hari khamis lepas, naseb bek time tu aku nak kuar dah, jg student exam...adoyai....pysco betol la apek si stalker ni..
stalker ke..haha raha perasan!!!! =P
*Gambar hiasan*
(buruk giler muke..itu bukan aku ye *tak nak ngaku* haha)
Hello apek...muka macam ni pun cantik ke?haha
muka bosan time jaga exam students..
Decta Ukm...
Snap picta sorok2..teringat zaman study dulu..huhu..


Cepatnye masa berlalu...Tak sangka dah 25 tahun dah umur aku sekarang...macam kejap je dah besar..
Jadi orang besar tak best...seronok lagi jadi kanak2...tak de nak pk ape kan...dah besar ni mcm2 kena pk...huhu...
papepun itulah namanya hidup dan kehidupan...kan?
hidup hanya sekali..so live ur life babe! =)

Oct 25, 2010

Ribbon pomander

Ding dong...hai...

Macam best je tengok orang2 yang kreatif lagi rajin men' DIY' diorang nye wedding kan?

aku ni tak kreatif orangnye..ditambah pulak penyakit M yang sangat serius tu kan..hehe

tapi dalam hati ada angan2 jugak nak DIY for my wedding nanti..

tapi benda2 yang simple je la kan..

Contohnye macam ribbon pomander ni...

selalu orang buat guna bunga or tissue paper kan tapi yang ni dia guna ribbon..

cara buat dia pun nampak simple dan hasilnye menarik!

Mungkin boleh letak kat kerusi makan beradab atau pun sebagai hiasan meja dan bilik pengantin macam kat bawah ni kan...

So sape2 nak cube boleh lah pegi kat link tu untuk tengok tutorial dia...
SELAMAT MENCUBA
(ucapan untuk diri sendir..hihi)

Oct 24, 2010

Wedding bawah pedang

Hari sabtu lepas, 23.10.10, aku g wedding sorang member ni kat seremban.Athirah nama pengantinnye…dia ni dulu satu sekolah n satu wings blok E ngan aku mase aku kat Mrsm Jasin dulu…kitorang konvoi dua kereta..yang join time tu Elly,Uji,Wan,Farah,Hani,Azma and surely aku lah..hehe semua pun xstudents jasin.. masing2 dah berkerjaya dah…ada yang Dr, Pegawai, Engineer…hebat2 semua kawan2 aku…aku gak yang tak ke mana..huhuhu bersyukur raha bersyukur.. berbalik pada athirah ni…Suami dia ni Leftenan TLDM, tak silap aku dia keje kat sabah Sarawak gak..tak silap aku jugak diorg ni berkenalan pun thru internet..tengok..zaman dah berubah teknologi makin maju…cari jodoh pun dihujung jari anda saja…haha kire story athirah and husband is likely the same as me and my fiance la..naseb aku n athirah pun akan jadi lebih kurang sama…confirm kene tinggal p belayar lepas kahwin nanti…PASRAH….kan lagi jauh lagi rindu..lagi rindu bertambah2 la sayang kan ;) so adalah acara berarak bawah pedang yang selalu orang2 tentera buat tu..specialnye this is my 1st time I saw it, live!ala2 jakun la kiranye walaupun cover2..hehe diorang men baling2 pedang tu…memang tere la depa men pedang..potong kek pun ngan pedang panjang tau…(eh ade ke pedang pendek?oppsss….hehe) mmg kelas u olss….;P tema kenduri hari tu plak adalah color pink..Sang Raja sehari berpakaian uniform TLDM color putih while the Pemaisuri sehari, pakai color pink..she looks nice…make up pun cun.…berseri gtu…ye la..name pun pengantin kan…kepada Thirah dan suami…selamat pengantin baru dan bahagia sampai akhir hayat…who’s turn is next????same2 kite nantikan eak..jom layan picta2 yang sempat kitorang amik…mane tak sempatnye…datang2 terus berposing…macam majlis kitorang plak ;)

Jejak kasih mini ;)
Theme color : pinky
Perposingan...

Berarak bawah pedang..siap baling2 n tukar2 pedang lagi...
Potong kek pun guna pedang tau..cayalah..
So kepada sesape yang nak kahwen bawah pedang..sila aim abang2 tentera ok...hehe

Oct 22, 2010

satellite phone...

BABAK 1 : no yang tidak dikenali

Lagu 'two is better than one' berkumandang dr hanphone pink aku tatkala aku sedang khusyuk tengok tv, cerita Durja Ningsun...bila aku tengok hanphone aku tu, terpapar pada skrin nombor ni...
+00870764618563

ait..pelik semacam je no ni...orang negara mane plak tepon aku nih? aku pun angkatlah dengan cool...
si raha : 'hello'
si no pelik : 'hellooo'....

macam kenal je suara ni...dalam hati aku berkata...

Babak 2 : Suara..dengarkanlah aku...
si no pelik : ibu.....
si raha : b.......b kat mane.......bile nak balik.....???

rupanya tunang aku..patut mcm kenal je suara dia..hehe

Babak 3 : Bercangkerama
si man : b kat laut la sayang....
si raha : bile b nak balik..rindduuu dah ni....
si man : 4-5 hari lagi b balik la...
si raha : lamenyee.....(air mate dah bertakung dah ni ) b tepon guna ape ni?
si man : guna TELEFON SATELIT bu...
si raha : oo..boleh ea...hihi
si man : bu...hepy anniversary....
si raha : b......(tak tau nak cakap ape dah....air mata dah mengalir deras..sebak..rindu..terharu..sayang..,wawa)
si man : nape bu nagis ni...dah2 b kan ade lagi ni..epy anniversary ye sayang...jangan nakal2...


Babak seterusnye tak yah aku type kan..semuanya ibarat dialog si Laila dan Majnun..kang aku tulis kang termuntah darah plak org bace..hehe

21 Oktober 2009..itulah tarikh kitorang declare our relatonship..baru setahun jagung je..hehe..actually kitorang pun tak tahu the exact date sebab time tu ala2 malu2 kcing kan masing2,tarik2 tali gtu...but we decided to choose this date...tapi aku lebih ingat tarikh 17 Oktober 2009, where the 1st time we met and have our blind date...sangat terharu bile en.tunang ingat kat tarikh anniversary kitorang ni..biasanye mane nak ingat nye..lagi2 kalo dia ada kat laut..mane ade line nak kol gune hp bese..lgpun rasenye..hari ape, tarikh ape pun dia tak tau...org keje dia keje, org cuti pun dia keje jugak kan...Thanx to technology..with them nothing is impossible...Last but not least...

Thanx to my Man...I LOVE SO MUCH B....

Ya Allah, kau lindungilah dia yang aku sayang...kau rahmatilah hubungan kami dan berikanlah kebahagiaan kepada kami dunia dan akhirat...aminn...

Oct 20, 2010

Dikala malas

apesal la 2-3hari ni aku malas sangat nak wat keje..pikiran dok melayang je pk pasal kawen..wahaha statement tak leh blah..hehehe...sekarang aku ngah confius ni,planning asal aku semua jadi lain..lain dari ape yang aku idam2 kan...but ape yg aku harap apepun outcome nye nanti aku akan pastikan ia nye still cun..yelah kahwin sekali kot seumur hidup =P

Baju nikah
Memula aku plan nak wat baju color grey tapi tibe2 beli kain bertukar plak jadi color lain sebab cik man aka tunang aku kate grey tu tak cun..so sebagai bakal isteri yg mithali aku pun menurut kate lah...memandangkan mase tunang dah ikut peberet color aku so aku biarkan dia decide plak untuk baju nikah ni..yang penting cun jgak lah..ehehe masuk bakul angkat sendiri nampak..haha


ni isteri kepada xclassmate aku..aku curi dr fb dia..hhehe cun kan grey ni

Tema majlis resepsi
ape yang aku impikan adalah seperti ini :

ala2 purple+pink+grey tapi mase aku survey2 butik pelamin area batu pahat tu tak ada pulak baju yang cantik2 sesuai ngan tema ni...yang ade pun bukan style idaman aku..yang ade kain meleret2 tu..bajet vogue la kunun..ahax..tapi setelah aku merayau2 ngan edot, aku decide untuk booked kat satu kedai ni sebab aku malas nk pk2 dah lagipun aku takut kalo aku tak booked aritu diorang dah tak leh terima booking lagi sebab date kahwen aku tu time cuti sekolah..lgpun (byknye lgpun?hehe) dlm beberapa kedai yang aku p tu ini lah yang paling ok, layanan pun ok, dekat ngan umah pun dekat...so teruslah aku booked after semalaman aku tak tido pk pasal ni tau..nk tanye en.tunang dia kat tengah laut tu..mane ade linenye...huhu baju2 dia cantik n adelah style yang aku berkenan tu cume tak de color yang aku nak, yang ade pun color ala2 maroon purple gtu..so sekarang aku ngah confius, sebab plan asal umah lelaki yang nak color maroon putih..kang lebih kurang plak kalo aku pilih baju tu...wallawehh..poning2...

red + purple

cun je kan..kontra is better..tak lah tenggelam nanti..so tengah berpk2 untuk amik idea ni ;)

Red+white


Theme color asal untuk majlis bertandang yang telah dipersetujui hari tu..hari ni atau esok mungkin berubah selagi majlis tak berlangsung..betol tak?hehe

Green + black


Suggestion dari en.tunang haritu time aku sebok mencari kedai pengantin..yang tiba2 dapat idea dari jam tangan beliau..hehe tapi memandangkan abang aku dah buat tema kaler hijau time dia kahwin thn lepas so maybe theme ni akan aku bawa ke majlis bertandang nanti..ataupun color...
Green +White
Menarik jugakkan?cume mcm bese,papepun kene dpt approval dr org laut tu dulu lah...hehe


Sumber gambar : Mr Google

Aku dok riso pasal wedding aku ni macam aku nak kahwin esok je, padahal lambat lagi..hehe ada member aku 1 kampung, kenduri bulan 1 ni tapi relek je lagi tak tempah mak andam pun..aku plak yang beria..haha aku bukan ape..aku pk aku yang akan buat semua ni sorang kan, en.tunang tu balik pun sebulan sebelum tarikh mane nak dan tunggu dia balik baru nk wat semua kn...insyaALLAH semua akan baik2 saja kan...ckp pasal dia,tetibe aku rindu kat cik man aku tu...dah 5 hari dia kat laut nu...huhu..semoga dia selamat pergi dan balik...


b...i miss you a lot!

Oct 18, 2010

Kampung ku terchenta


BAKTI SISWA UTHM
Last weekend aku balik kampung kat batu pahat. Aku balik ngan adik aku, si edot yang dok kat melaka tu..niat dihati nak balik raya deepavali nanti, tapi rasa mcm dah lame plak tak balik kg kan..last aku balik masa cuti raye aritu lah..tepon mak pun dia kate dah rindu dah..bile mak dah kata mcm tu mmg aku tk leh kate ape, tak de duit pun aku balun je la balik kg..semuanya kerana ibu ku yang tersayang..hehe Dan2 plak time aku balik ni, ada program Bakti siswa dari UTHM..kira diorang buat program anak angkat la..memula mak aku tak termasuk dalam list sebb nak kasi chance kat org lain kan, last2 ade org tarik diri, terpksa gak mak aku join the list la..tapi yang tak aci nye depa tukar anak angkat mak aku tu..dalam list melayu, tapi tetibe dapat anak angkat india..dua2 plak tu..dua2 lelaki..Mathen ngan Daya...mmg la depa ni sj nak pekena bapak aku a.k.a ketua kampung kununnye tu..mereka semua takut jadi macm sosilawati kot..haha...tapi diorang dua ni ok je..kitorang pun jenis tak kisah kan..lgpun kita kan 1 Malaysia!!ewaahh..semangat la pulak..hehe...

Persembahan dari siswa dan siswazah UTHM


RONDA2 MISI KAHWIN 1
Hari sabtu petang tu sempat la aku round2 andaman kat area2 batu pahat ni, majlis aku insyaALLAH bulan 3 tahun depan..mmg lame lg tapi time tu cuti sekolah, so takut ramai saingan plak kan..tu sj aku survey tu..aku g ngan adik aku, edot n amin..sempatlah aku survey 3-4 andaman...kat Busana Mempelai + Armz Collection (simpang 5), Firmah Bridal house kat parit raja..ngan classic studio production (jalan bukit pasir) yang ni photographer..hari ahad tu sempat gak jalan ke muar, ingat nak p kat butik zamanee tu tapi dia tak ade so aku g kat dnoor place kat pt jawa tak silap aku...aku sampai tak boleh tidor pk nak amik andaman yang mane tau sabtu malam tu..pukul 5 pg kot baru aku leh tido...hehehe...nanti aku review sikit2 pasal andaman2 ni eak..tapi ketidak tiduran aku tu tak lah sia2 sebab last2 aku dad depost pun kat salah satu andaman aku p tu...org kata better survey banyak2 kedai tapi aku rasa lagi banyak kedai aku p, lg berhari2 plak aku tak leh tido kang...hehe

BUAT YANG TERSAYANG
Balik dari jalan2 cari mak andam tu, kami singgah beli kek besday untuk mak n amin walaupun sebenarnye dah lepas dah tarikhnye, 6/10-AMIN dan 14/10-EMAK...Happy besday untuk mak dan amin!! semoga mereka panjang umur, murah rezeki, dan sentiasa dalam rahmatNYA...


besday mummy and besday boy =)

Kami..haruslah berposing jugak kan..hehehe

1 family 1 Malaysia...dua orang yang mengapit mak n abah tu lah adik angkat kitorang..hehe (baju biru daya, mathen yang baju hitam tu)

kakak sayang semua =)

Oct 13, 2010

Salam

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Salam semua
ini 1st entry aku untuk blog ni
saja je buat blog ni untuk isi mase lapang..
kenkadang asek men fb pun bosan gak..
sampai tak tahu nak buat ape..
so blog ni akan jadi tempat aku berkongsi cerita dan mungkin tempat meluah perasaan hehe

Hari ni aku jd escorter students 4th years buat visit ke Petronas Refinery kat Melaka
Dulu zaman aku sek mmg selalu lah lalu depan petronas ni sebab sek aku lebIh kurang 2km dari situ dan aku rasa pernah kot cikgu aku bawak ktrg malawat ke petronas ni dulu2..
emmm...dah lame aku tak jejak kaki ke sini
hampir 10tahun jugak lah..
kalo dulu umur aku 15tahun sekarang dah 25 tahun kot...
alamak!! dah suku abab dah?uhuk2...
aku sempatlah snap beberapa picta sebagai bukti aku jejak kaki ke sini semula
kira aku bukan lah kacang yang lupakan kulit...haha

Ni pintu gate nak masuk ke kem terendak..sek aku nuuu...jauh ke dalam lg..kalo outing sure kene jalan kaki, bus dah la susah nk dapat..mmg didikan tentera sungguh kami dapat..kuatnye tak jugak..hehe

Ni pulak bustop tempat aku tunggu bas ke bandar melaka kalo nak balik kg time tu..ada lagi ha dia kat situ..

Overview plant petronas dari atas..mmg besar..

4th years student yg join 1st trip hari ni bersama en.Nazaruddin dr Petronas