Feb 27, 2011

Interview Nikah

Hati dah lega sebab borang nikah sudah setel.. =))
memula en.tunang uruskan borang dia kat Pejabat Kadi Pontian dulu,
then dah selesai baru aku bawak borang beliau ke Pejabat Kadi Batu Pahat untuk uruskan bahagian aku pulak..
Memula datang akan ada pegawai tolong check borang kita untuk pastikan semua dokumen dan borang nikah dah lengkap, then bila dah check dia akan bg borang interview dan masuk satu bilik tu untuk di interview

SESI INTERVIEW 1
TEMPAT : PEJABAT KADI DAERAH BATU PAHAT
WATAK : CIK INI RAHA =)

pn : Rahaiza Misnon...rahaiza duduk kat mana ye?
cik : saya duduk kat batu pahat, semerah
pn : semua borang dah setel?
cik : dh Pn, dh check kat luar tadi
pn : ok kita mulakan la ye..bismillahirrahmanirrahim..rahaiza cuba mengucap ye
cik :(dengan keyakinan yg tinggi aku pun mengucap)
pn : ok maknanya?
cik : sahaja aku naik saksi bahawa........
pn : ok..rukun nikah ade berapa?sebutkan satu persatu
cik : (kacang nye soalan?dlm hati aku berkata..ceh..padahal beria menghafal time mandi pg tadi..haha) ada 5 Pn..(aku pun sebutkan satu persatu...)
pn : ok..baca doa qunut
cik : bismillahirrahmanirrahi,...(aku bc sampai habes)
pn : ok nanti hantar borang ni kat kaunter depan tu ye
cik : eh dah siap interview ke?
pn : dh cik..(sambil tersenyum..)
cik : terima kasih Pn...(la senang je..tak sampai 5 min pun..cm ni hari2 g interview kawen pun tape...haha)

SESI INTERVIEW KE 2
TEMPAT : PEJABAT KADI DAERAH PONTIAN
WATAK : EN.TUNANG

en.T : Assalamualaikum..kak saya nak ambil borang kebenaran kawen luar daerah..
Pn : Borang nikah dah beli
en.T : dah beli tapi salah isi, boleh beli sekali lagi?
Pn : ok..

tibe2 sorang tuan haji yang duduk depan kaunter tegur en.t (en.tunang)

Tn.K : ni..awak dtg sini naik ape eak?
en.T : naik kereta ji...kenapa?
Tn.K : kereta saya rosak ..stereng tak boleh pusing..awak tau mane bengkel dekat2 sini?boleh tolong saya
en.T : boleh je ji..
Tn. K : awk dtg sini nak buat apa?
en.T: ni nak uruskan borang kawen..ngan nak interview..
Tn. K: Ha..meh la kita..interview sekarang..saya tak ada petang ni (oo...pak haji tadi rupenye interviewver nya...)

masuk2 je bilik temuduga, tunang aku yg panjang akal ni terus tukar topik cepat2..

en.T : haji nak pagi bengkel mane ni?

makanya pung pang pung pang dok citer pasal keta rosak lah depa..siap tulis plan nak g bengkel mane yg paling senang dengan stereng yg tak leh pusing tu..

Tn. K : eh..dh nak pukul 12 ni..dh lambat ni,sy nak amik isteri saya pulak lepas ni..ha awak mengucap lah dengan ertinya sekali
en. T : (mengucap)
Tn.K : ha baca fatihah
en.T : (pun bacalah al-Fatihah sampai habes)
Tn.K : ha..dah pandai bc fatihah ni doa qunut semua tau kan..?
en.T : tau Tn Haji
Tn.K : ha oklah dah siap..jom kite ke bengkel!
en. T : (tersenyum dalam hati....yeah..dh boleh kawen..haha)

senang je kan interview kitorang?hehe
padahal dalam borang tu dia dah kasi dah bahagian2 yg kena ditanya, termasuklah :mengucap, munakahat, toharoh dll
tapi tanya yg basic je..
buat ade2 org kata..ehehe
tp mungkin jugak naseb kitrg baik sebab dapat pegawai yang sporting ;)
alhamdulillah selesai sudah...
so next step?
menunggu hari itu akan tiba =))


Feb 21, 2011

sy mau kawen!

Cik man dah balik...yeah!
cik man dah balik...yeah!
hehehe..
en.tunang tersayang sudah sampai ke semenanjung...
ok..ht saya berbunga riaang...
lg2 dpt jumpe dia masa dia transit kat klia kejap before ke singapore...
terubat rinduu 4 bulan tak jumpa...
mmmuuuaaahhh!!!
mood : saya nak kawen!!!!
ok jangan muntah atas kegedikan ini..
sila buat2 anda tidak membacanya..haha
en.tunang : jatuh cinta la kat awak sekali lagi =P

Feb 15, 2011

Suara Hati

Isnin, 14 Feb 2011 9.20pm
hp aku berbunyi
terpapar no +00870764618563
aku dah agak dr sape..
dari en.tunang yang sah2 ade kat laut lagi..
mengkhabarkan bahawa dia tidak boleh pulang lagi
Before dia pegi hari khamis tu,dia kata dia akan balik harini,
tapi aku tak yakin pun dia bleh balik harini
cuma dari pg hari, aku dah rasa2 aku akan dengar suara dia...
dr bangun tido sampailah ke malam aku tunggu..
harapkan juga dia balik tapi yang nyata aku cume dapat dengar suara dia..
tepat juga instinct aku..
mungkin en.tunang dengar hati aku asek panggil nama dia je..
tu dia call tu kan?
betol2 ada jodoh ni..haha
Walaupun dia masih di lautan tetap aku bersyukur..
cuma sedey..
napa dia tak pulang2?
tarikh besar kami dah makin dekat..
urusan paling penting, BORANG NIKAH tak siap lagi..
adoyaiii....
aku sangat tension..
wahai kapal bawalah tunangku pulang dengan segera..
KAMI NAK KAWEN NI!!!!

kepada en.tunang..
maafkan saya buat awak pressure,
tapi saya juga pressure di sini...
harap awak faham ye..
all i do is because I LOVE YOU

Feb 9, 2011

NGS SCHOLARSHIP

Baru je dapat email dr NUS, Singapore tentang application aku untuk further study kat sana
aku apply untuk diorang punye NGS scholarship jugak

Application outcome will be out after 15 March 2011


Ohh...right after my biggy day...

Seungguhnya aku berserah padaMU Ya Allah..
andai aku berjaya aku bersyukur
andai aku gagal mungkin itu yang terbaik untukku..
aku redha..
Aku mohon
Berilah yang terbaik dalam hidupku Ya ALLAH..
sesungguhnya KAU MAHA MENGETAHUI segalanya..Amiinn..

Are you jealous??

"Cemburu ke?"
"tak de lah, suka hati awak lah"
padahal dalam hati cemburu giler kot..huhu

Betul ke orang kata orang kening tebal kuat cemburu ?
ke org hidung besar lagi kuat cemburu?(fakta yg aku tambah sendiri hehe)
tapi aku memang kening tebal plus lagi dengan hidung besar..
maknanya double kuat cemburu la aku kan?haha
tapi kan
cemburu kan tanda sayang..kan2?
aku percaya kat dia tapi manusia boleh berubah kan?
lagi2 dengan gadis cun
tu yang paling aku takut
Aku manusia serba kekurangan sedang beliau sangat cantik plus menawan
tu yang selalu buat aku rasa rendah diri tapi
seyes..
aku tak nak hilang dia..
tak rela mak nyahh... ;)

Feb 8, 2011

cute and easy DIY

Tengok ni...
cantik kan..cute n sweet jer.....
boleh buat hiasan bagi menjamu mata ;)
Romantik gtu...hehe

Senang je nak buat dia..SUMPAH!
Potong kertas..
gulung2kan yang hujung tu...
then lekatkan..
dah siap!!
tak sampai seminit kot...mcm masak megi tu...heee



saya suka...anda bagaimana? ;)


sumber : how about orange

Feb 2, 2011

Batting cage Party

Last weekend aku n housemate g main batting cage kat ONE Utama..
tau tak ape minatangnye tu??ha..tu lah mak suh g sekolah korang tido..
ade kaitan?haha
sebenarnye mula2 aku pun tak tau..mcm bese kepala aktiviti2 pelik ni surelah dari cik maseni..
Batting cage ni ala2 main ROUNDAST atau pun SOFTBALL tp korang tak perlu lari la after pukul bola tu..
bola datang korang pukul,
korang pukul tak semestinya bola datang..
apekah?haha
permainan ni sangat sesuai bg mereka yang mahu melepaskan tension after putus cinta ataupun after kena marah dengan mak sebab salah beli jenama kicap kat kedai..hahaha
harga pun reasonable..terletak kat roof top one utama..
1st time weh aku sampai One Utama tu..besar gilerr...hehehe
Then tujuan lain kitorang adalah untuk buat parti mengejut aka surprise party untuk cik sal...
Happy becoming besday cik sal..ohh..anda sudah 26 tahun ya..
sal sure surprise sebab memula bf beliau aka cik wahid tak join kitorang..tup2 muncul dengan tiba2 dan tup2 kami mahu celebrate besday dia..terharu tak?terharu tak?hahaha
kitorang makan kat JUST THAI..
not bad, tapi pedas dia memang PEDAS!!!
Berair mata aku kerana nasi goreng yang podas itu..hehu...
so let enjoy the picta






salem???sampai waiter pun tanye besday gurl ke??haha surprise dr cik wa untuk cik sal gamaknye..
romantik la kunun.. ;P

Besday girl + Penyemoncher kek, cik wahid


si suami dan si isteri yg gonjeng, naimah n aboy


opss..anak sapa muke buruk sangat tu...(sambil tutup muka tak nak kantoi..haha)


4 gadis serta seorang bukan gadis sedang berposingan ;)


Opss elakkan anak anda meniru aksi perempuan mengandung ini di rumah atau di shoppling mall..haha


Yeah!!batting cage time!!pukul sampai lenguh tangan..tapi posing tetap posing ;)

Feb 27, 2011

Interview Nikah

Hati dah lega sebab borang nikah sudah setel.. =))
memula en.tunang uruskan borang dia kat Pejabat Kadi Pontian dulu,
then dah selesai baru aku bawak borang beliau ke Pejabat Kadi Batu Pahat untuk uruskan bahagian aku pulak..
Memula datang akan ada pegawai tolong check borang kita untuk pastikan semua dokumen dan borang nikah dah lengkap, then bila dah check dia akan bg borang interview dan masuk satu bilik tu untuk di interview

SESI INTERVIEW 1
TEMPAT : PEJABAT KADI DAERAH BATU PAHAT
WATAK : CIK INI RAHA =)

pn : Rahaiza Misnon...rahaiza duduk kat mana ye?
cik : saya duduk kat batu pahat, semerah
pn : semua borang dah setel?
cik : dh Pn, dh check kat luar tadi
pn : ok kita mulakan la ye..bismillahirrahmanirrahim..rahaiza cuba mengucap ye
cik :(dengan keyakinan yg tinggi aku pun mengucap)
pn : ok maknanya?
cik : sahaja aku naik saksi bahawa........
pn : ok..rukun nikah ade berapa?sebutkan satu persatu
cik : (kacang nye soalan?dlm hati aku berkata..ceh..padahal beria menghafal time mandi pg tadi..haha) ada 5 Pn..(aku pun sebutkan satu persatu...)
pn : ok..baca doa qunut
cik : bismillahirrahmanirrahi,...(aku bc sampai habes)
pn : ok nanti hantar borang ni kat kaunter depan tu ye
cik : eh dah siap interview ke?
pn : dh cik..(sambil tersenyum..)
cik : terima kasih Pn...(la senang je..tak sampai 5 min pun..cm ni hari2 g interview kawen pun tape...haha)

SESI INTERVIEW KE 2
TEMPAT : PEJABAT KADI DAERAH PONTIAN
WATAK : EN.TUNANG

en.T : Assalamualaikum..kak saya nak ambil borang kebenaran kawen luar daerah..
Pn : Borang nikah dah beli
en.T : dah beli tapi salah isi, boleh beli sekali lagi?
Pn : ok..

tibe2 sorang tuan haji yang duduk depan kaunter tegur en.t (en.tunang)

Tn.K : ni..awak dtg sini naik ape eak?
en.T : naik kereta ji...kenapa?
Tn.K : kereta saya rosak ..stereng tak boleh pusing..awak tau mane bengkel dekat2 sini?boleh tolong saya
en.T : boleh je ji..
Tn. K : awk dtg sini nak buat apa?
en.T: ni nak uruskan borang kawen..ngan nak interview..
Tn. K: Ha..meh la kita..interview sekarang..saya tak ada petang ni (oo...pak haji tadi rupenye interviewver nya...)

masuk2 je bilik temuduga, tunang aku yg panjang akal ni terus tukar topik cepat2..

en.T : haji nak pagi bengkel mane ni?

makanya pung pang pung pang dok citer pasal keta rosak lah depa..siap tulis plan nak g bengkel mane yg paling senang dengan stereng yg tak leh pusing tu..

Tn. K : eh..dh nak pukul 12 ni..dh lambat ni,sy nak amik isteri saya pulak lepas ni..ha awak mengucap lah dengan ertinya sekali
en. T : (mengucap)
Tn.K : ha baca fatihah
en.T : (pun bacalah al-Fatihah sampai habes)
Tn.K : ha..dah pandai bc fatihah ni doa qunut semua tau kan..?
en.T : tau Tn Haji
Tn.K : ha oklah dah siap..jom kite ke bengkel!
en. T : (tersenyum dalam hati....yeah..dh boleh kawen..haha)

senang je kan interview kitorang?hehe
padahal dalam borang tu dia dah kasi dah bahagian2 yg kena ditanya, termasuklah :mengucap, munakahat, toharoh dll
tapi tanya yg basic je..
buat ade2 org kata..ehehe
tp mungkin jugak naseb kitrg baik sebab dapat pegawai yang sporting ;)
alhamdulillah selesai sudah...
so next step?
menunggu hari itu akan tiba =))


Feb 21, 2011

sy mau kawen!

Cik man dah balik...yeah!
cik man dah balik...yeah!
hehehe..
en.tunang tersayang sudah sampai ke semenanjung...
ok..ht saya berbunga riaang...
lg2 dpt jumpe dia masa dia transit kat klia kejap before ke singapore...
terubat rinduu 4 bulan tak jumpa...
mmmuuuaaahhh!!!
mood : saya nak kawen!!!!
ok jangan muntah atas kegedikan ini..
sila buat2 anda tidak membacanya..haha
en.tunang : jatuh cinta la kat awak sekali lagi =P

Feb 15, 2011

Suara Hati

Isnin, 14 Feb 2011 9.20pm
hp aku berbunyi
terpapar no +00870764618563
aku dah agak dr sape..
dari en.tunang yang sah2 ade kat laut lagi..
mengkhabarkan bahawa dia tidak boleh pulang lagi
Before dia pegi hari khamis tu,dia kata dia akan balik harini,
tapi aku tak yakin pun dia bleh balik harini
cuma dari pg hari, aku dah rasa2 aku akan dengar suara dia...
dr bangun tido sampailah ke malam aku tunggu..
harapkan juga dia balik tapi yang nyata aku cume dapat dengar suara dia..
tepat juga instinct aku..
mungkin en.tunang dengar hati aku asek panggil nama dia je..
tu dia call tu kan?
betol2 ada jodoh ni..haha
Walaupun dia masih di lautan tetap aku bersyukur..
cuma sedey..
napa dia tak pulang2?
tarikh besar kami dah makin dekat..
urusan paling penting, BORANG NIKAH tak siap lagi..
adoyaiii....
aku sangat tension..
wahai kapal bawalah tunangku pulang dengan segera..
KAMI NAK KAWEN NI!!!!

kepada en.tunang..
maafkan saya buat awak pressure,
tapi saya juga pressure di sini...
harap awak faham ye..
all i do is because I LOVE YOU

Feb 9, 2011

NGS SCHOLARSHIP

Baru je dapat email dr NUS, Singapore tentang application aku untuk further study kat sana
aku apply untuk diorang punye NGS scholarship jugak

Application outcome will be out after 15 March 2011


Ohh...right after my biggy day...

Seungguhnya aku berserah padaMU Ya Allah..
andai aku berjaya aku bersyukur
andai aku gagal mungkin itu yang terbaik untukku..
aku redha..
Aku mohon
Berilah yang terbaik dalam hidupku Ya ALLAH..
sesungguhnya KAU MAHA MENGETAHUI segalanya..Amiinn..

Are you jealous??

"Cemburu ke?"
"tak de lah, suka hati awak lah"
padahal dalam hati cemburu giler kot..huhu

Betul ke orang kata orang kening tebal kuat cemburu ?
ke org hidung besar lagi kuat cemburu?(fakta yg aku tambah sendiri hehe)
tapi aku memang kening tebal plus lagi dengan hidung besar..
maknanya double kuat cemburu la aku kan?haha
tapi kan
cemburu kan tanda sayang..kan2?
aku percaya kat dia tapi manusia boleh berubah kan?
lagi2 dengan gadis cun
tu yang paling aku takut
Aku manusia serba kekurangan sedang beliau sangat cantik plus menawan
tu yang selalu buat aku rasa rendah diri tapi
seyes..
aku tak nak hilang dia..
tak rela mak nyahh... ;)

Feb 8, 2011

cute and easy DIY

Tengok ni...
cantik kan..cute n sweet jer.....
boleh buat hiasan bagi menjamu mata ;)
Romantik gtu...hehe

Senang je nak buat dia..SUMPAH!
Potong kertas..
gulung2kan yang hujung tu...
then lekatkan..
dah siap!!
tak sampai seminit kot...mcm masak megi tu...heee



saya suka...anda bagaimana? ;)


sumber : how about orange

Feb 2, 2011

Batting cage Party

Last weekend aku n housemate g main batting cage kat ONE Utama..
tau tak ape minatangnye tu??ha..tu lah mak suh g sekolah korang tido..
ade kaitan?haha
sebenarnye mula2 aku pun tak tau..mcm bese kepala aktiviti2 pelik ni surelah dari cik maseni..
Batting cage ni ala2 main ROUNDAST atau pun SOFTBALL tp korang tak perlu lari la after pukul bola tu..
bola datang korang pukul,
korang pukul tak semestinya bola datang..
apekah?haha
permainan ni sangat sesuai bg mereka yang mahu melepaskan tension after putus cinta ataupun after kena marah dengan mak sebab salah beli jenama kicap kat kedai..hahaha
harga pun reasonable..terletak kat roof top one utama..
1st time weh aku sampai One Utama tu..besar gilerr...hehehe
Then tujuan lain kitorang adalah untuk buat parti mengejut aka surprise party untuk cik sal...
Happy becoming besday cik sal..ohh..anda sudah 26 tahun ya..
sal sure surprise sebab memula bf beliau aka cik wahid tak join kitorang..tup2 muncul dengan tiba2 dan tup2 kami mahu celebrate besday dia..terharu tak?terharu tak?hahaha
kitorang makan kat JUST THAI..
not bad, tapi pedas dia memang PEDAS!!!
Berair mata aku kerana nasi goreng yang podas itu..hehu...
so let enjoy the picta






salem???sampai waiter pun tanye besday gurl ke??haha surprise dr cik wa untuk cik sal gamaknye..
romantik la kunun.. ;P

Besday girl + Penyemoncher kek, cik wahid


si suami dan si isteri yg gonjeng, naimah n aboy


opss..anak sapa muke buruk sangat tu...(sambil tutup muka tak nak kantoi..haha)


4 gadis serta seorang bukan gadis sedang berposingan ;)


Opss elakkan anak anda meniru aksi perempuan mengandung ini di rumah atau di shoppling mall..haha


Yeah!!batting cage time!!pukul sampai lenguh tangan..tapi posing tetap posing ;)