Apr 28, 2011

Why do women live longer than Men?


Answer:

Because shopping never causes heart attacks,
but paying the bills does!


haha saja je...joke hari jumaat ;)

Apr 27, 2011

I am a pregnant women..

ohoho mcm tak percaya dengan tajuk di atas!!
tapi itulah kenyataannye...hehe

buat masa sekarang aku tak la mabuk teruk...kadang2 je dia datang..
terutamanya bile perot kosong, walaupun tak lapar....

kadang2 plak dia p kat husband aku..sian dia..mabuk2 jugak ;)

cume yang kerap aku rasa, pening kepala..dan tak sedap badan..

tak p scan lagi sebb Dr kata nk tunggu beliau besar sikit..
next week baru ada appointment nak scan =)

Orang kata awal2 ni tak boleh exited sangat sebab mcm2 boleh jadi..

tapi bile tanya aku, aku excited ke?erm.......
..no komen......
belum rasa lagi kot..sebab belum bersedia sepenuhnya..maybe....hehu
papepun aku harap semuanya baik2 aje

baik ibu, baby ataupun ayah nya (ayat jawa..kata husband aku hehe =)
)

Apr 15, 2011

nk tau jantina baby anda?

aku terbaca kat satu blog tentang macamana kita nak tau jantina baby dalam kandungan tapi sejauh mana kesahihannya tidak dapatlah gue pastikan..aku post ni kan sekadar suka2 je..untuk meningkatkan kemahiran membaca kita bersama..boleh??hehe


Tanda-tanda Kehamilan Calon Bayi Anda Berjenis Kelamin Laki-laki
TIPS CARA DAPET ANAK LAKI-LAKI SAAT HAMIL
* Anda tidak mengalami morning sickness pada masa awal kehamilan
* Detak jantung bayi anda kurang dari 140detak per menit
* Anda akan merasakan berat beban pada bagian depan tubuh anda
* Perut anda akan terlihat bulat sempurna seperti bola basket
* Daerah areola (daerah hitam sekitar puting susu) anda berwarna lebih gelap
* Bentuk perut anda lebih condong ke arah bawah
* Anda ngidam makanan asin dan asam
* Anda ngidam makanan yang mengadung protein seperti daging dan keju
* Telapak kaki anda terasa lebih dingin dibanding sebelum anda hamil
* Tangan anda terasa kering
* Wajah anda menghadap ke arah utara saat tidur
* Suami anda bertambah berat badan, seperti halnya anda
* Anda terlihat lebih cantik dari sebelumnya
* Urin anda berwarna kuning cerah
* Hidung anda tampak lebih mekar
* Jika anda menggantungkan cincin kimpoi anda diatas perut anda makan cincin tersebut akan bergerak memutar
* Anda mengalami sakit kepala

Tanda Awal Kehamilan Calon Bayi Anda Perempuan
KIAT HAMIL ANAK JENIS KELAMIN PEREMPUAN
* Anda mengalami morning sickness pada awal masa kehamilan
* Detak jantung bayi anda sekurang-kurangnya 140 detak per menit
* Anda akan merasakan berat beban pada bagian pinggul dan punggung
* Payudara bagian kiri anda lebih besar dibanding payudara bagian kanan
anda
* Rambut anda tumbuh berwarna lebih merah dari sebelumnya
* Bentuk perut anda akan condong ke arah atas
* Perut anda akan tampak bulan oval seperti buah semangka
* Anda ngidam makanan-makanan manis
* Anda ngidam buah-buahan
* Anda ngidam jus jeruk
* Anda terlihat lebih cerewet dibanding sebelum kehamilan
* Anda akan terasa lebih moody dibanding sebelum kehamilan
* Kulit wajah anda terlihat lebih bermasalah dibanding sebelumnya
* Anda menolak memakan roti dengan kulitnya
* Payudara anda terlihat sangat mengembang
* Wajah anda menghadap ke selatan saat tidur
* Urin anda akan berwarna kuning kusam
* Jika anda menggantungkan cincin kimpoi anda diatas perut anda makan cincin tersebut akan bergerak dari sisi kanan kekiri atau sebaliknya.



Bunting pelamin??

OMG!!
sungguh ku tak percaya
bunting pelaminkah?
gile!!sila jgn kata sy gelojoh..ni semua sebab buatan org..
dan org yg dimaksudkan pastinya suami aku la..hehehe

Dua kali aku check sebab mcm cepat giler...after a month pun boleh jadi ke?hikhik
aku rasa aku period awal april tu, tapi 3hr je..
tu yang aku confuse tu
aku check yg 1st positif
dan disebabkan rasa tak puas hati n tak percaya aku check lagi
positif jugak!!!!
ayakk....takoottnyeee...
aku mcm belum bersedia tapi husband mmg teringin sangat
paper pun syukur Alhamdulillah atas kurniaanMU Ya Allah
Semoga semuanya baik2 aja..

Apr 12, 2011

1 month...Dia terima nikah nya

" aku terima nikah, Rahaiza bt Misnon dengan mas kahwinnya rm22.50 tunai...."

sebulan sudah akad itu dilafazkan...
semoga hubungan ini kekal bahagia dunia dan akhirat
Amiiinnnn

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there's a couple words I want to say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strength
And I pray we're together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And there's a couple word I want to say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart now that you're here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I'm singing loud that I'll love you eternally
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart




Apr 11, 2011

Berhati2la di jalan raya


Semalam time aku otw nk balik umah aku terserempak dengan satu accident kat persimpangan traffic light kat Jalan Reko tu..
patut la jam lebih dari biasa..
3 kereta yang terlibat..
tak silap aku kereta Triton, kereta waja n kereta getz..

Pandangan dari dalam kereta aku...

Aku pun tatau macamana kereta triton tu boleh melintang dok atas kereta waja yang dah remuk kat bahagian depan belakang dia tu, Getz langgar belakang kereta waja tu..
tatau la naseb pemandu dalam waja tu kalau dah gitu keadaannya..tak nampak pulak ambulan datang..yg ade cuma bomba..
seram kan..
ye la mcm org2 tua cakap..
malang tak berbau...

hari yg sama jugak aku nampak 2 kereta yang dah pun xcident and tengah kena towing..
mungkin hari xciden sedunia kot semalam..ade??hehe
mungkin sebab cuaca yang hujan yang jadi faktor utama diorang ni xciden..
ye la jalan licin kan..
NAUZUBILLAH...
mintak2 lah dijauhkan aku, husband , family and org2 yang aku sayang terlibat dalam kemalangan...
benda yang tak dijangka ni perit kalo nak terima kan...
tapi semua pun kan ketentuan Allah...

ni time aku dah dekat sikit ngan tempat kejadian..aku lalu tepi tu tapi takkan nak benti amik picta plak kan..mau aku plak yang kena langgor tak pasal2..hehe

Semoga Allah lindungi orang2 yang aku sayang dan kurniakan pada mereka kesihatan yang baik..
Aminnn

jom layan pictures F1

Ok post kali ni nak share gambar kami g tengok F1 buat pertama kalinya dalam hidup ;P
agak jakun bunyinya di situ..
ahh peduli ape janji bahagia
hehehe

1st Day - Saturday

2 tiket murah yg kami dapat dengan harga RM100 untuk 3 hr ;)


Ni time nak balik..ramai org tengah tunggu bas yg asek penuh termasuk la kitorang uhuhu


2nd Day - Sunday

naik motor untuk elak tunggu bas lagi...penyelesaian untuk masalah semalam..hehe

pakai baju hijau..kunun2 sokong petronas..semangat ke Malaysiaan! hehe

Starting point!

Time to race!

Kereta yang dah out sebab da terbabas n rosak teruk..

Adik yg comel dengan puting susu nye yang coolll....comel giler...hee

Penonton yang dok kat lereng bukit..harga tiket kat situ rm60 per person...ramai mat salleh..depa kan suke berjemur..hehe

Lambang kebanggaan..Jalur gemilang!

Bas yang sesak time nak balik

Berdoa dan berangan moga2 anak jadi pelumba macam Schumacher haha

See u in 2012...insyaAllah...
time tu ade bawak sorang lagi kot ;P

Apr 10, 2011

Formula 1 2011

Last weekend me and hubby g tengok F1 kat Litar Sepang
event start dr jumaat sampai ahad,8-9 April 2011
Jumaat - Testing
Sabtu - Qualifying
Ahad - Race

Kitorang dapat tiket murah dari my cousin yang keje kat sana..
tiket harga RM400 kami dapat free!!yippiee!!!
tapi kitorang bg jugak RM100 sebagai wet poket kat my cousin tu..
mekasyeh is!!
jasamu dikenang hehe

sebenarnye aku tak delah teruja sgt nak tengok kan..
sebab tak berapa faham pun sukan ni..
tapi bg merealisasikan impian cik hubby yang teringin beno nak tengok F1,
tu yang gigih meraih simpati nak tiket murah..kekeke
dah dapat tengok tu, hah amik ko..menyegeh sampai ke telinga laki aku....

mmg ramai giler org yang datang tengok F1 ni...tak kira orang malaysia or orang luar..
mmg ramai!

ape yang perlu korang tau kalo nak ke F1 lain kali :

1. CAR PARK RM50 ok...sangat mahal!!parking bawah pokok kelapa sawit je pun cuma dekat la dengan gate masuk..so kalo nak jugak parking kat tempat yang disediakan sila kumpul duit dr sekarang untuk tengok F1 tahun depan..tak le terasa sangat kan..hehe
2. OUTSIDE FOOD AND DRINK ARE NOT ALLOWED..diorang check..so kalo haus sila beli air di dalam, harga air mineral botol kecik tu RM5 ye..amik ko...
hari ke2 ktrg p ,
ktrg seludup air dalam compartment beg yg berzip sebab dia tak check kat situ hehe...
air mineral aku refill je air dr umah guna botol air mineral yg aku beli RM5 semalam..
fuh...lepass!!haha padan muke korang kena tipu ngan aku plak..kekeke

3. NAIK LA MOTOR...sesekali merempit ok ape..boleh beromantik2 peluk hubby atas motor tau (untuk org yg dah berkahwin sj ye ;P) ..wahaha...mmg ade bas yang disediakan, tp korang tau la kalo dh ramai2 tu..bas asek full je...lg2 kalo dapat masuk pintu gate yg last2...mmg penat menunggu je la...lagpun banyak kelebihan naik motor ni, korang tak le rase no jammed sebab leh selit2 je, pastu parking pun tak yah bayar...jimat gtu....hehe
4. SILA BAWA HEADPHONE untuk mengelakkan anda cacat pendengaran setelah balik dr F1 ni...hehe bunyi kereta mmg kuat nak mampos...berdesing telinga..ade gak org jual headphone kat sini..tapi pepaham lah org nak untung kan..mahal le cikit gamaknye...

moral of the story :

1.pengalaman baru bersama orang yang tersayang
mmg best! hehe

2.teruja jugak tengok F1 live ni..
aku paling suke bile time kat corner tu,
bile ade yang terbabas,
part tu yang syok..hehe

3. "mana tau tengok F1 baru2 kawen ni nanti dapat anak pelumba macam Michael Schumacher..." doa hubby aku..haha amiinnn....


picture nanti aku post lain..tak sempat transfer lagi..hihi






Apr 7, 2011

Telur Palsu????AWAS!!

Zaman makin maju..
teknologi makin canggihh...
sampai telur ayam pun nak dipalsukan..

kalau baik tak pe, ni memudaratkan adelah..
makin pendeklah umur org2 kat dunia ni kalau dh hari2 melahap bahan kimia tanpa sedar..
haips..
org yg buat tu pun tak pk ke tentang org lain..
kalo ye pon nak kaya cepat kan?
ish..kurang kesedaran sivik sungguh diorang ni..


Telur ni dikatakan dari negara China..
China mmg terkenal dengan produk celup2 ni kan huhu
jom kita baca sikit info pasal telur ni


Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah menerima aduan dari seorang pengguna, mangsa telah membeli 30 biji telur di pasar Pulau Tikus dengan harga RM11. Ada yang telah makan sebulan baru sedar yang telur tu palsu.


Presiden CAP S.M Mohamed Idris berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

“Komponen bahan-bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati,” katanya.
Mohamed Idris berkata kerajaan harus mengambil tindakan segera merampas dan mengharamkan semua telur ayam palsu itu kerana ia akan memperdaya pengguna selain memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Cara Mengenal pasti telur ayam tiruan



1.Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
2.Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
3.Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
4.Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5.Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6.Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7.Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
8.Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia.
Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.

Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam.

SM Mohamed Idris,
Presiden CAP.


Makanya belilah barangan buatan MALAYSIA!!!
wah tetiba pulak..hehehe

Apr 6, 2011

yg lama tukar baru!!

selamat tinggal cik JES.... =(
selamat datang cik JHV... =)

JES merupakan kereta pertama aku...
kereta yang aku beli dengan duit aku sendiri
kereta yang setia bawa aku pegi n balik keje

kereta yang aku gunakan untuk meronggeng tatkala kebuhsanan
dan

yang paling best
kereta yang aku bawak time jumpa dengan my husband masa 1st date dulu... I LOVE U JES!! walaupun tak dapat Honda JAZZ..(kereta idaman aku)..tapi aku still dapat merasa Honda JES kan!!hehe

Ku beli honda city, JES ni 2nd hand punye..tahun 1997 punye kereta..ikutkan aku nak li myvi baru tapi abah n abg aku tak setuju..tu aku sapu je JES ni..lagipun murah..rm460 monthly for 4 years...

tapi kereta lama kan surela tak sesedap kereta baru, tapi still ok..
leh je cecah 140km/j lagi kalau kt highway..
Tapi dah hampir 2 tahun setengah aku pakai ni, radio tk hidup dah, side mirror kene laggar...
so aku ganti ngan yg tak ori je..yg ori mahal!!hehu pastu autolock pun dah rosak..
Ye la pempuan kan..asal boleh jalan, ok...hehehe

husband aku siap bg gelaran 'kereta bunyi' kat JES..hampagas sungguh...hehe


Makanya lepas kahwin husband dah niat nak tukarkan kereta aku yg agak veteran tu..ikutkan hati aku tak yah pun tak pe, ye la lagi setahun setengah je, pastu dh tak yah byr wet keta kan tapi memandangkan dia dah niat, aku ikutkan je...

memula nak carikan kereta HONDA JAZZ idaman hatiku tapi bile pk panjang JAZZ kan kecik so karang kaLo dah beranak pinak muat pulak nak bawak susu n pampers baby kan..lgpun harganya still tinggi walaupun 2nd hand..jadinya bertukarlah misi pencarian kepada Honda City..tp yg up cikit dr keta lama aku..

kenapa nak cari honda jugak???hehe mule2 nak cr myvi atau honda jazz tp abah aku mcm tak bg je kalau myvi so husband pun kata kite cr Honda City lah...setelah consider Jazz agak kecik..lagpun honda kan jimat minyak...hehe

puas jelajah dr KL ke batu pahat sampailah ke JB...
berakhirlah misi pencarian husbandku bile terjumpa dengan cik JHV 7028..
still 2nd hand tapi tahun 2004..
harga berpatutan, tak yah kuar duit muka (sebab trade in JES), condition still ok and bayaran bulan2 pun ok..


Maka bertukarlah cik JES dengan cik JHV...


setelah dipandu uji..mmg puas hati walaupun kereta 2nd hand..bak kata husbandku..'kereta bandar'...abes JES kereta kg la???hehe ade2 je dia tu...


So kepada cik JHV...Selamat BERBAKTI... =)


tinggal kenangan...bye bye JES

Apr 5, 2011

Shedeyyy

saya tengah bersedihan
jam yang hubby bg 4 my 25th besday, time tunang dulu hilang!!!
aritu jam tu ade prob cikit
then rasanya mcm bawak time nak kuar ke alamanda tu, kunun2 nak repair
last2 tak tau ke mana dia pegi..
dah cari kat semua tempat (sambil nanges2) tapi still tak jumpa...
wa wa wa...
sedey sangat
sayang sangat jam tu...


b....
bu mintak ampunn...bu tak sengaja.......

Apr 28, 2011

Why do women live longer than Men?


Answer:

Because shopping never causes heart attacks,
but paying the bills does!


haha saja je...joke hari jumaat ;)

Apr 27, 2011

I am a pregnant women..

ohoho mcm tak percaya dengan tajuk di atas!!
tapi itulah kenyataannye...hehe

buat masa sekarang aku tak la mabuk teruk...kadang2 je dia datang..
terutamanya bile perot kosong, walaupun tak lapar....

kadang2 plak dia p kat husband aku..sian dia..mabuk2 jugak ;)

cume yang kerap aku rasa, pening kepala..dan tak sedap badan..

tak p scan lagi sebb Dr kata nk tunggu beliau besar sikit..
next week baru ada appointment nak scan =)

Orang kata awal2 ni tak boleh exited sangat sebab mcm2 boleh jadi..

tapi bile tanya aku, aku excited ke?erm.......
..no komen......
belum rasa lagi kot..sebab belum bersedia sepenuhnya..maybe....hehu
papepun aku harap semuanya baik2 aje

baik ibu, baby ataupun ayah nya (ayat jawa..kata husband aku hehe =)
)

Apr 15, 2011

nk tau jantina baby anda?

aku terbaca kat satu blog tentang macamana kita nak tau jantina baby dalam kandungan tapi sejauh mana kesahihannya tidak dapatlah gue pastikan..aku post ni kan sekadar suka2 je..untuk meningkatkan kemahiran membaca kita bersama..boleh??hehe


Tanda-tanda Kehamilan Calon Bayi Anda Berjenis Kelamin Laki-laki
TIPS CARA DAPET ANAK LAKI-LAKI SAAT HAMIL
* Anda tidak mengalami morning sickness pada masa awal kehamilan
* Detak jantung bayi anda kurang dari 140detak per menit
* Anda akan merasakan berat beban pada bagian depan tubuh anda
* Perut anda akan terlihat bulat sempurna seperti bola basket
* Daerah areola (daerah hitam sekitar puting susu) anda berwarna lebih gelap
* Bentuk perut anda lebih condong ke arah bawah
* Anda ngidam makanan asin dan asam
* Anda ngidam makanan yang mengadung protein seperti daging dan keju
* Telapak kaki anda terasa lebih dingin dibanding sebelum anda hamil
* Tangan anda terasa kering
* Wajah anda menghadap ke arah utara saat tidur
* Suami anda bertambah berat badan, seperti halnya anda
* Anda terlihat lebih cantik dari sebelumnya
* Urin anda berwarna kuning cerah
* Hidung anda tampak lebih mekar
* Jika anda menggantungkan cincin kimpoi anda diatas perut anda makan cincin tersebut akan bergerak memutar
* Anda mengalami sakit kepala

Tanda Awal Kehamilan Calon Bayi Anda Perempuan
KIAT HAMIL ANAK JENIS KELAMIN PEREMPUAN
* Anda mengalami morning sickness pada awal masa kehamilan
* Detak jantung bayi anda sekurang-kurangnya 140 detak per menit
* Anda akan merasakan berat beban pada bagian pinggul dan punggung
* Payudara bagian kiri anda lebih besar dibanding payudara bagian kanan
anda
* Rambut anda tumbuh berwarna lebih merah dari sebelumnya
* Bentuk perut anda akan condong ke arah atas
* Perut anda akan tampak bulan oval seperti buah semangka
* Anda ngidam makanan-makanan manis
* Anda ngidam buah-buahan
* Anda ngidam jus jeruk
* Anda terlihat lebih cerewet dibanding sebelum kehamilan
* Anda akan terasa lebih moody dibanding sebelum kehamilan
* Kulit wajah anda terlihat lebih bermasalah dibanding sebelumnya
* Anda menolak memakan roti dengan kulitnya
* Payudara anda terlihat sangat mengembang
* Wajah anda menghadap ke selatan saat tidur
* Urin anda akan berwarna kuning kusam
* Jika anda menggantungkan cincin kimpoi anda diatas perut anda makan cincin tersebut akan bergerak dari sisi kanan kekiri atau sebaliknya.



Bunting pelamin??

OMG!!
sungguh ku tak percaya
bunting pelaminkah?
gile!!sila jgn kata sy gelojoh..ni semua sebab buatan org..
dan org yg dimaksudkan pastinya suami aku la..hehehe

Dua kali aku check sebab mcm cepat giler...after a month pun boleh jadi ke?hikhik
aku rasa aku period awal april tu, tapi 3hr je..
tu yang aku confuse tu
aku check yg 1st positif
dan disebabkan rasa tak puas hati n tak percaya aku check lagi
positif jugak!!!!
ayakk....takoottnyeee...
aku mcm belum bersedia tapi husband mmg teringin sangat
paper pun syukur Alhamdulillah atas kurniaanMU Ya Allah
Semoga semuanya baik2 aja..

Apr 12, 2011

1 month...Dia terima nikah nya

" aku terima nikah, Rahaiza bt Misnon dengan mas kahwinnya rm22.50 tunai...."

sebulan sudah akad itu dilafazkan...
semoga hubungan ini kekal bahagia dunia dan akhirat
Amiiinnnn

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I'm here with you
Now let me let you know
You've opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And there's a couple words I want to say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You're my wife and my friend and my strength
And I pray we're together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And there's a couple word I want to say
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart now that you're here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I'm singing loud that I'll love you eternally
For the rest of my life
I'll be with you
I'll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I'll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I'll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I'll be there for you
I know that deep in my heart




Apr 11, 2011

Berhati2la di jalan raya


Semalam time aku otw nk balik umah aku terserempak dengan satu accident kat persimpangan traffic light kat Jalan Reko tu..
patut la jam lebih dari biasa..
3 kereta yang terlibat..
tak silap aku kereta Triton, kereta waja n kereta getz..

Pandangan dari dalam kereta aku...

Aku pun tatau macamana kereta triton tu boleh melintang dok atas kereta waja yang dah remuk kat bahagian depan belakang dia tu, Getz langgar belakang kereta waja tu..
tatau la naseb pemandu dalam waja tu kalau dah gitu keadaannya..tak nampak pulak ambulan datang..yg ade cuma bomba..
seram kan..
ye la mcm org2 tua cakap..
malang tak berbau...

hari yg sama jugak aku nampak 2 kereta yang dah pun xcident and tengah kena towing..
mungkin hari xciden sedunia kot semalam..ade??hehe
mungkin sebab cuaca yang hujan yang jadi faktor utama diorang ni xciden..
ye la jalan licin kan..
NAUZUBILLAH...
mintak2 lah dijauhkan aku, husband , family and org2 yang aku sayang terlibat dalam kemalangan...
benda yang tak dijangka ni perit kalo nak terima kan...
tapi semua pun kan ketentuan Allah...

ni time aku dah dekat sikit ngan tempat kejadian..aku lalu tepi tu tapi takkan nak benti amik picta plak kan..mau aku plak yang kena langgor tak pasal2..hehe

Semoga Allah lindungi orang2 yang aku sayang dan kurniakan pada mereka kesihatan yang baik..
Aminnn

jom layan pictures F1

Ok post kali ni nak share gambar kami g tengok F1 buat pertama kalinya dalam hidup ;P
agak jakun bunyinya di situ..
ahh peduli ape janji bahagia
hehehe

1st Day - Saturday

2 tiket murah yg kami dapat dengan harga RM100 untuk 3 hr ;)


Ni time nak balik..ramai org tengah tunggu bas yg asek penuh termasuk la kitorang uhuhu


2nd Day - Sunday

naik motor untuk elak tunggu bas lagi...penyelesaian untuk masalah semalam..hehe

pakai baju hijau..kunun2 sokong petronas..semangat ke Malaysiaan! hehe

Starting point!

Time to race!

Kereta yang dah out sebab da terbabas n rosak teruk..

Adik yg comel dengan puting susu nye yang coolll....comel giler...hee

Penonton yang dok kat lereng bukit..harga tiket kat situ rm60 per person...ramai mat salleh..depa kan suke berjemur..hehe

Lambang kebanggaan..Jalur gemilang!

Bas yang sesak time nak balik

Berdoa dan berangan moga2 anak jadi pelumba macam Schumacher haha

See u in 2012...insyaAllah...
time tu ade bawak sorang lagi kot ;P

Apr 10, 2011

Formula 1 2011

Last weekend me and hubby g tengok F1 kat Litar Sepang
event start dr jumaat sampai ahad,8-9 April 2011
Jumaat - Testing
Sabtu - Qualifying
Ahad - Race

Kitorang dapat tiket murah dari my cousin yang keje kat sana..
tiket harga RM400 kami dapat free!!yippiee!!!
tapi kitorang bg jugak RM100 sebagai wet poket kat my cousin tu..
mekasyeh is!!
jasamu dikenang hehe

sebenarnye aku tak delah teruja sgt nak tengok kan..
sebab tak berapa faham pun sukan ni..
tapi bg merealisasikan impian cik hubby yang teringin beno nak tengok F1,
tu yang gigih meraih simpati nak tiket murah..kekeke
dah dapat tengok tu, hah amik ko..menyegeh sampai ke telinga laki aku....

mmg ramai giler org yang datang tengok F1 ni...tak kira orang malaysia or orang luar..
mmg ramai!

ape yang perlu korang tau kalo nak ke F1 lain kali :

1. CAR PARK RM50 ok...sangat mahal!!parking bawah pokok kelapa sawit je pun cuma dekat la dengan gate masuk..so kalo nak jugak parking kat tempat yang disediakan sila kumpul duit dr sekarang untuk tengok F1 tahun depan..tak le terasa sangat kan..hehe
2. OUTSIDE FOOD AND DRINK ARE NOT ALLOWED..diorang check..so kalo haus sila beli air di dalam, harga air mineral botol kecik tu RM5 ye..amik ko...
hari ke2 ktrg p ,
ktrg seludup air dalam compartment beg yg berzip sebab dia tak check kat situ hehe...
air mineral aku refill je air dr umah guna botol air mineral yg aku beli RM5 semalam..
fuh...lepass!!haha padan muke korang kena tipu ngan aku plak..kekeke

3. NAIK LA MOTOR...sesekali merempit ok ape..boleh beromantik2 peluk hubby atas motor tau (untuk org yg dah berkahwin sj ye ;P) ..wahaha...mmg ade bas yang disediakan, tp korang tau la kalo dh ramai2 tu..bas asek full je...lg2 kalo dapat masuk pintu gate yg last2...mmg penat menunggu je la...lagpun banyak kelebihan naik motor ni, korang tak le rase no jammed sebab leh selit2 je, pastu parking pun tak yah bayar...jimat gtu....hehe
4. SILA BAWA HEADPHONE untuk mengelakkan anda cacat pendengaran setelah balik dr F1 ni...hehe bunyi kereta mmg kuat nak mampos...berdesing telinga..ade gak org jual headphone kat sini..tapi pepaham lah org nak untung kan..mahal le cikit gamaknye...

moral of the story :

1.pengalaman baru bersama orang yang tersayang
mmg best! hehe

2.teruja jugak tengok F1 live ni..
aku paling suke bile time kat corner tu,
bile ade yang terbabas,
part tu yang syok..hehe

3. "mana tau tengok F1 baru2 kawen ni nanti dapat anak pelumba macam Michael Schumacher..." doa hubby aku..haha amiinnn....


picture nanti aku post lain..tak sempat transfer lagi..hihi






Apr 7, 2011

Telur Palsu????AWAS!!

Zaman makin maju..
teknologi makin canggihh...
sampai telur ayam pun nak dipalsukan..

kalau baik tak pe, ni memudaratkan adelah..
makin pendeklah umur org2 kat dunia ni kalau dh hari2 melahap bahan kimia tanpa sedar..
haips..
org yg buat tu pun tak pk ke tentang org lain..
kalo ye pon nak kaya cepat kan?
ish..kurang kesedaran sivik sungguh diorang ni..


Telur ni dikatakan dari negara China..
China mmg terkenal dengan produk celup2 ni kan huhu
jom kita baca sikit info pasal telur ni


Persatuan Pengguna Pulau Pinang (CAP) telah menerima aduan dari seorang pengguna, mangsa telah membeli 30 biji telur di pasar Pulau Tikus dengan harga RM11. Ada yang telah makan sebulan baru sedar yang telur tu palsu.


Presiden CAP S.M Mohamed Idris berkata siasatan mendapati kulit telur palsu itu diperbuat daripada lilin parafin, serbuk gypsum dan kalsium karbonat manakala kuning telur dan putih telur menggunakan bahan daripada natrium alginat, alum, geletin, asid benzoik, kalsium klorida, air serta bahan pewarna makanan.

“Komponen bahan-bahan kimia ini boleh menjejaskan kesihatan pengguna seperti mengganggu metabolisme, otak, sel saraf serta menjejaskan fungsi hati,” katanya.
Mohamed Idris berkata kerajaan harus mengambil tindakan segera merampas dan mengharamkan semua telur ayam palsu itu kerana ia akan memperdaya pengguna selain memberi kesan buruk kepada kesihatan.

Cara Mengenal pasti telur ayam tiruan



1.Selepas telur dipecahkan, putih telur dan kuning telur akan segera bercampur.
2.Cangkerang telur tiruan agak berkilat berbanding telur sebenar, tetapi tidak begitu ketara.
3.Apabila disentuh dengan tangan, ia terasa agak kasar berbanding telur sebenar.
4.Apabila telur tiruan digoncang ia akan berbunyi kerana air berlebihan daripada bahan pepejal.
5.Telur sebenar agak berbau seperti daging mentah.
6.Ketuk-ketuk sedikit telur itu. Telur sebenar berbunyi lebih rapuh berbanding telur tiruan.
7.Selepas memecahkan telur tiruan, kuning telur dan putih telur akan cair bersama. Ini disebabkan kuning telur dan putih telur dihasilkan daripada bahan mentah yang sama.
8.Ketika menggoreng telur tiruan, kuning telur akan mengembang tanpa disentuh.

Telur adalah sumber protein yang murah dan dimakan oleh penduduk Malaysia.
Memandangkan ia merupakan makanan kegemaran ramai, Persatuan Pengguna Pulau Pinang menggesa pihak berkuasa supaya menjalankan siasatan dengan segera berhubung isu telur tiruan ini.

Tambahan pula, telur tiruan mungkin mengandungi gelatin yang Haram dimakan oleh orang Islam.

SM Mohamed Idris,
Presiden CAP.


Makanya belilah barangan buatan MALAYSIA!!!
wah tetiba pulak..hehehe

Apr 6, 2011

yg lama tukar baru!!

selamat tinggal cik JES.... =(
selamat datang cik JHV... =)

JES merupakan kereta pertama aku...
kereta yang aku beli dengan duit aku sendiri
kereta yang setia bawa aku pegi n balik keje

kereta yang aku gunakan untuk meronggeng tatkala kebuhsanan
dan

yang paling best
kereta yang aku bawak time jumpa dengan my husband masa 1st date dulu... I LOVE U JES!! walaupun tak dapat Honda JAZZ..(kereta idaman aku)..tapi aku still dapat merasa Honda JES kan!!hehe

Ku beli honda city, JES ni 2nd hand punye..tahun 1997 punye kereta..ikutkan aku nak li myvi baru tapi abah n abg aku tak setuju..tu aku sapu je JES ni..lagipun murah..rm460 monthly for 4 years...

tapi kereta lama kan surela tak sesedap kereta baru, tapi still ok..
leh je cecah 140km/j lagi kalau kt highway..
Tapi dah hampir 2 tahun setengah aku pakai ni, radio tk hidup dah, side mirror kene laggar...
so aku ganti ngan yg tak ori je..yg ori mahal!!hehu pastu autolock pun dah rosak..
Ye la pempuan kan..asal boleh jalan, ok...hehehe

husband aku siap bg gelaran 'kereta bunyi' kat JES..hampagas sungguh...hehe


Makanya lepas kahwin husband dah niat nak tukarkan kereta aku yg agak veteran tu..ikutkan hati aku tak yah pun tak pe, ye la lagi setahun setengah je, pastu dh tak yah byr wet keta kan tapi memandangkan dia dah niat, aku ikutkan je...

memula nak carikan kereta HONDA JAZZ idaman hatiku tapi bile pk panjang JAZZ kan kecik so karang kaLo dah beranak pinak muat pulak nak bawak susu n pampers baby kan..lgpun harganya still tinggi walaupun 2nd hand..jadinya bertukarlah misi pencarian kepada Honda City..tp yg up cikit dr keta lama aku..

kenapa nak cari honda jugak???hehe mule2 nak cr myvi atau honda jazz tp abah aku mcm tak bg je kalau myvi so husband pun kata kite cr Honda City lah...setelah consider Jazz agak kecik..lagpun honda kan jimat minyak...hehe

puas jelajah dr KL ke batu pahat sampailah ke JB...
berakhirlah misi pencarian husbandku bile terjumpa dengan cik JHV 7028..
still 2nd hand tapi tahun 2004..
harga berpatutan, tak yah kuar duit muka (sebab trade in JES), condition still ok and bayaran bulan2 pun ok..


Maka bertukarlah cik JES dengan cik JHV...


setelah dipandu uji..mmg puas hati walaupun kereta 2nd hand..bak kata husbandku..'kereta bandar'...abes JES kereta kg la???hehe ade2 je dia tu...


So kepada cik JHV...Selamat BERBAKTI... =)


tinggal kenangan...bye bye JES

Apr 5, 2011

Shedeyyy

saya tengah bersedihan
jam yang hubby bg 4 my 25th besday, time tunang dulu hilang!!!
aritu jam tu ade prob cikit
then rasanya mcm bawak time nak kuar ke alamanda tu, kunun2 nak repair
last2 tak tau ke mana dia pegi..
dah cari kat semua tempat (sambil nanges2) tapi still tak jumpa...
wa wa wa...
sedey sangat
sayang sangat jam tu...


b....
bu mintak ampunn...bu tak sengaja.......