Aug 18, 2011

Ramadhan Buffet MAEPS Serdang


Semalam aku join geng budak2 master pergi buka puasa kat Ramadhan Buffet kat MAEPS Serdang
kiorang amek pakej family sekepala RM42.90
Makanan ok la..not bad..
tapi yang tak bestnye surau kecik giler yang amat....
tak convenient langsung dan tak patut..huhu
nak tau detail pasal tempat ni boleh tengok kat fb dia
jom layan picture

From outside view

The gadis and the banner =)

Adham...our ex classmate..dh 3tahun tak jumpa..tapi lasernye masih sama..hehe

Inside view...after dah kenyang ;)

Sesekali berbuka ramai2 memang happening...
kalau tak buka sensorang je kan..hehe

terima kasih semua...
Having a great time with you all guy =)


Aug 15, 2011

Baby meninggal dalam perut...

Nauzubillah...mintak2 lah dijauhkan

ni sebab kisah semalam

aku risau sangat

sebab baby dalam perut ni tak aktif macam selalu

kalau selalu aku otw g keje, waktu tengahri, waktu petang, waktu nak buka, after buka puasa, waktu solat terawih n masa nk tido confirm dia aktif je bergerak

tapi semalam baby macam tak aktif sangat

dah lepas buka puasa pun tak aktif jugak

puas aku gerak2 kan respon dia sikit je

nak tdo tu aku try baring mengiring sebab selalu dia akan tendang2 tapi still diam je

aku sangat riso

search2 kat internet terbaca baby dah 6,7,8 bulan pun ada yang meninggal dalam perot dengan tiba2

Ya ALLAH..lagilah runsing aku dibuatnye..mmg tak leh tdo...

dalam pukul 1 lebih tu tibe2 hubby aku call

saja tanya khabar

time tu aktif pulak anak aku ni gerak..mcm tau2 je ayah dia call

bila dah habes cakap telefon dia pun senyap

aku riso balik

aku nekad la klo tak aktif gak esok nk kena g jumpa Doc


Tapi alhamdulillah syukur pada Allah...

hari ni dah aktif mcm selalu dah dia =)

lagi2 bila aku dengarkan lagu kanak2 kat dia..

aktif pulak dia..dok menari sekali kot..ehehe

alahai anak ibu...janganlah buat ibu risau ea...

tendanglah perut ibu kuat2 pun, ibu tak marah...ibu suka je..tp janganlah senyap tau... nanti ibu lagiii risau..ibu sayang sangat sama kamu...


"Ya Allah peliharakanlah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.


Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untukmembaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"..amin



p/s : Kawan2..korang tolonglah doakan aku and baby aku ni selamat and sihat2 selalu ye


terima kasih =)

Menu 15 Ramadhan

Adik aku,si og datang umah aku ngan kawan2 dia weekend lepas
so hari ahad nak kena anta diorang balik hostel
aku anta diorang b4 buka pose
so aku masak benda yang senang nak di tapau


tara...hihi

aku buat nasi ayam ngan puding roti
cendol ngan karipap gergasi tu beli kat bazar...
nampak mcm sedap
tapi last2 aku makan suku je..tak sedap pon!membazir...
tobat tanak beli dh huhu

Puding roti 1st time aku buat,
agak huduh di situ
tapi sedap n simple je nak buat dia..
next time boleh buat lagi ;)

resepi ni aku cilok kat Potret Kasih


Resepi Puding Roti

6 keping roti gardenia (aku guna gardenia yang butter tu sebab dah nak expired)
2 biji telur
1 1/4 cawan susu cair
1 sudu makan butter (aku cairkan dulu)
3 sudu makan gula (aku kurangkan 2 1/2 sudu)
sedikit kismis utk tabur ( aku tambah cokelat chip)
1/2 makan essen vanilla

Cara penyediaan….

1. Kacau sebati telur, esen vanilla, gula dan susu cair.
2. Roti di potong dadu termasuk kulitnya kemudian susun dalam acuan pembakar.
3. Kemudian tuang adunan susu tadi kedalam roti yang telah disusun.
4. Taburkan kismis dan butter kedalam adunan roti tadi…
5. Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama 30 minit…

selamat mencuba =)

Aug 12, 2011

moist choc cake + kurma ayam segar dari ladang


kejap je dh masuk Ramadhan yang ke -13...
so far aku n baby dalam perot ni ok je..alhamdulillah..
baikkk anak ibu...mcm ibu dia jugak...masuk guni ikat sendiri buahahaha

Beza puasa kali ni aku lebih rajin memasak walaupun buka pose sorang2.. :(
pembawakan budak kah?jeng..jeng..jeng...haha

tak silap aku baru sekali dua je aku beli makanan kat bazar..
tu pun beli lauk je nasik n sayur masak sendiri...
sebab tak tahu nak beli ape kat bazar..lgpun sgt malas nak bersesak2
tapi aku masak simple2 je la..
sambil2 meng'improve'kan skill memasak sementara suami masih di lautan kan..
kang dia balik boleh masak sodap2 untuk dia kasi dia gomuk sikit..kekeke

before hubby aku ke laut dulu dia ada request suruh aku masak ayam masak kurma
tapi aku kata aku tak reti
so aku tak masak la..
bukan derhaka tau sebab aku tolak dengan muka manja ala2 beruang kutub gtu..wahaha
then saja je aku try buat puasa ke 11 aritu...senang je rupanya..hikhik
next time boleh la masakkan untuk dia.. ;)

pastu aku ada try satu resepi kek coklat yang super duper moist n sedap
walaupun dibakar bukan dikukus, masih tetap moist..
sgt best lah!
adik aku, si ojie pun kata kek yg aku buat tu sedap..suke2...hehe

untuk resepi moist choc cake tu boleh tengok kat sini
tapi topping dia aku buat guna resepi lain

Topping cake

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu butter atau majerin

Cairkan dan panaskan semua bahan atas api perlahan hingga sebati
Tuangkan atas kek bila kek dah sejuk
siap untuk di ngap!! hihi

walaupun rupanya agak buruk dan comot tapi rasanya best tau..
terima kasih pada owner resepi ;)


Ayam masak kurma

Bahan2

ayam
bawang merah*
bawang putih*
halia* (*ditumbuk)
kentang
4 sekawan - kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
serbuk kurma
santan
air
minyak

sukatan dia aku hentam2 je...hehe

Cara2 :

1. Panaskan minyak, then masukkan 4 sekawan
2. Masukkan bahan yang ditumbuk dan tumis hingga naik bau
3. Then masukkan serbuk kurma + sedikit air
4. Masukkan kentang dan ayam
5. Tunggu sampai kentang n ayam lembut dan masak
6. Masukkan santan
7. Cukupkan rasa dengan garam,gula and aji mengikut selera anda
(aku tak rasa la sebab kan bulan puasa..letak ikut kata hati je..kekeke)
8. Ok...kurma ayam siap untuk dihidang..weeee~~~~~



ok...itu je untuk di kongsi kali ni ;)

selamat meneruskan ibadat puasa dengan segala berkat dan rahmat daripada-NYA di bulan yang penuh kemuliaan ini
insyaALLAH


Aug 18, 2011

Ramadhan Buffet MAEPS Serdang


Semalam aku join geng budak2 master pergi buka puasa kat Ramadhan Buffet kat MAEPS Serdang
kiorang amek pakej family sekepala RM42.90
Makanan ok la..not bad..
tapi yang tak bestnye surau kecik giler yang amat....
tak convenient langsung dan tak patut..huhu
nak tau detail pasal tempat ni boleh tengok kat fb dia
jom layan picture

From outside view

The gadis and the banner =)

Adham...our ex classmate..dh 3tahun tak jumpa..tapi lasernye masih sama..hehe

Inside view...after dah kenyang ;)

Sesekali berbuka ramai2 memang happening...
kalau tak buka sensorang je kan..hehe

terima kasih semua...
Having a great time with you all guy =)


Aug 15, 2011

Baby meninggal dalam perut...

Nauzubillah...mintak2 lah dijauhkan

ni sebab kisah semalam

aku risau sangat

sebab baby dalam perut ni tak aktif macam selalu

kalau selalu aku otw g keje, waktu tengahri, waktu petang, waktu nak buka, after buka puasa, waktu solat terawih n masa nk tido confirm dia aktif je bergerak

tapi semalam baby macam tak aktif sangat

dah lepas buka puasa pun tak aktif jugak

puas aku gerak2 kan respon dia sikit je

nak tdo tu aku try baring mengiring sebab selalu dia akan tendang2 tapi still diam je

aku sangat riso

search2 kat internet terbaca baby dah 6,7,8 bulan pun ada yang meninggal dalam perot dengan tiba2

Ya ALLAH..lagilah runsing aku dibuatnye..mmg tak leh tdo...

dalam pukul 1 lebih tu tibe2 hubby aku call

saja tanya khabar

time tu aktif pulak anak aku ni gerak..mcm tau2 je ayah dia call

bila dah habes cakap telefon dia pun senyap

aku riso balik

aku nekad la klo tak aktif gak esok nk kena g jumpa Doc


Tapi alhamdulillah syukur pada Allah...

hari ni dah aktif mcm selalu dah dia =)

lagi2 bila aku dengarkan lagu kanak2 kat dia..

aktif pulak dia..dok menari sekali kot..ehehe

alahai anak ibu...janganlah buat ibu risau ea...

tendanglah perut ibu kuat2 pun, ibu tak marah...ibu suka je..tp janganlah senyap tau... nanti ibu lagiii risau..ibu sayang sangat sama kamu...


"Ya Allah peliharakanlah anakku selama ia berada didalam perutku, dan sihatkanlah dia, Engkaulah yang menyembuhkan, tidak ada penyembuhan selain penyembuhanMu, penyembuhan yang tidak meninggalkan penyakit.


Ya Allah rupakanlah dan bentukkanlah dia yang ada di dalam perutku dengan rupa yang baik, dan tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu.

Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan mudah dan selamat. Ya Allah jadikanlah dia sihat yang sempurna, berakal dan pandai, alim dan beramal.


Ya Allah panjangkanlah umurnya, sihatkanlah badannya, dan baikkanlah akhlaknya, fasihkanlah lisannya, baguskanlah suaranya untukmembaca Al-Quran dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW, dan segala puji bagi Allah Tuhan semesta alam"..amin



p/s : Kawan2..korang tolonglah doakan aku and baby aku ni selamat and sihat2 selalu ye


terima kasih =)

Menu 15 Ramadhan

Adik aku,si og datang umah aku ngan kawan2 dia weekend lepas
so hari ahad nak kena anta diorang balik hostel
aku anta diorang b4 buka pose
so aku masak benda yang senang nak di tapau


tara...hihi

aku buat nasi ayam ngan puding roti
cendol ngan karipap gergasi tu beli kat bazar...
nampak mcm sedap
tapi last2 aku makan suku je..tak sedap pon!membazir...
tobat tanak beli dh huhu

Puding roti 1st time aku buat,
agak huduh di situ
tapi sedap n simple je nak buat dia..
next time boleh buat lagi ;)

resepi ni aku cilok kat Potret Kasih


Resepi Puding Roti

6 keping roti gardenia (aku guna gardenia yang butter tu sebab dah nak expired)
2 biji telur
1 1/4 cawan susu cair
1 sudu makan butter (aku cairkan dulu)
3 sudu makan gula (aku kurangkan 2 1/2 sudu)
sedikit kismis utk tabur ( aku tambah cokelat chip)
1/2 makan essen vanilla

Cara penyediaan….

1. Kacau sebati telur, esen vanilla, gula dan susu cair.
2. Roti di potong dadu termasuk kulitnya kemudian susun dalam acuan pembakar.
3. Kemudian tuang adunan susu tadi kedalam roti yang telah disusun.
4. Taburkan kismis dan butter kedalam adunan roti tadi…
5. Bakar dalam oven pada suhu 160 darjah selama 30 minit…

selamat mencuba =)

Aug 12, 2011

moist choc cake + kurma ayam segar dari ladang


kejap je dh masuk Ramadhan yang ke -13...
so far aku n baby dalam perot ni ok je..alhamdulillah..
baikkk anak ibu...mcm ibu dia jugak...masuk guni ikat sendiri buahahaha

Beza puasa kali ni aku lebih rajin memasak walaupun buka pose sorang2.. :(
pembawakan budak kah?jeng..jeng..jeng...haha

tak silap aku baru sekali dua je aku beli makanan kat bazar..
tu pun beli lauk je nasik n sayur masak sendiri...
sebab tak tahu nak beli ape kat bazar..lgpun sgt malas nak bersesak2
tapi aku masak simple2 je la..
sambil2 meng'improve'kan skill memasak sementara suami masih di lautan kan..
kang dia balik boleh masak sodap2 untuk dia kasi dia gomuk sikit..kekeke

before hubby aku ke laut dulu dia ada request suruh aku masak ayam masak kurma
tapi aku kata aku tak reti
so aku tak masak la..
bukan derhaka tau sebab aku tolak dengan muka manja ala2 beruang kutub gtu..wahaha
then saja je aku try buat puasa ke 11 aritu...senang je rupanya..hikhik
next time boleh la masakkan untuk dia.. ;)

pastu aku ada try satu resepi kek coklat yang super duper moist n sedap
walaupun dibakar bukan dikukus, masih tetap moist..
sgt best lah!
adik aku, si ojie pun kata kek yg aku buat tu sedap..suke2...hehe

untuk resepi moist choc cake tu boleh tengok kat sini
tapi topping dia aku buat guna resepi lain

Topping cake

1/2 cawan serbuk koko
1/2 cawan susu pekat
1 sudu butter atau majerin

Cairkan dan panaskan semua bahan atas api perlahan hingga sebati
Tuangkan atas kek bila kek dah sejuk
siap untuk di ngap!! hihi

walaupun rupanya agak buruk dan comot tapi rasanya best tau..
terima kasih pada owner resepi ;)


Ayam masak kurma

Bahan2

ayam
bawang merah*
bawang putih*
halia* (*ditumbuk)
kentang
4 sekawan - kayu manis, cengkih, bunga lawang dan buah pelaga
serbuk kurma
santan
air
minyak

sukatan dia aku hentam2 je...hehe

Cara2 :

1. Panaskan minyak, then masukkan 4 sekawan
2. Masukkan bahan yang ditumbuk dan tumis hingga naik bau
3. Then masukkan serbuk kurma + sedikit air
4. Masukkan kentang dan ayam
5. Tunggu sampai kentang n ayam lembut dan masak
6. Masukkan santan
7. Cukupkan rasa dengan garam,gula and aji mengikut selera anda
(aku tak rasa la sebab kan bulan puasa..letak ikut kata hati je..kekeke)
8. Ok...kurma ayam siap untuk dihidang..weeee~~~~~



ok...itu je untuk di kongsi kali ni ;)

selamat meneruskan ibadat puasa dengan segala berkat dan rahmat daripada-NYA di bulan yang penuh kemuliaan ini
insyaALLAH