Oct 31, 2011

Night mare!!!

lately tido aku selalu tak lena
mesti terjaga 2-3 kali
aku pun tak tau kenapa..
mungkin simptom2 ibu mengandung
tapi malam tadi 1st time aku mimpi tak best sepanjang waktu pregnant ni
pasal adik bongsu aku
ada benda tk best jadi kat dia
dalam mimpi tu aku nanges
tapi bile tersedar aku terus menanges jugak
nauzubillah
semoga semuanya mainan mimpi
selamatkanlah dan lindungilah orang2 yang aku sayang YA ALLAH...
amiinnn


ni ada sikit info tentang ibu mengandung dan sukar tido
aku dapat dari en.Google

Di bulan-bulan terakhir kehamilan, wanita hamil mungkin akan mengalami masalah kesukaran tidur, tidak selesa dan bangun ditengah malam.

Kerana disebabkan berlakunya perubahan fizikal dengan perut yang semakin membesar, ramai wanita yang sebelumnya tidak mengalami kesukaran tidur diawal mengandung, mendapati mereka tidak mendapat tidur yang lena diakhir kehamilan.

(yup aku pun start sejak minggu ke 34, b4 ni lena je aku tido sampai ke pagi tk hengat dunia hihi)

Banyak masalah yang boleh menganggu tidur seperti:

  • Kaki kejang (kadang2 kena gak simpul biawak ni..sakitt...huhu terpaksa urut kaki sendiri..time ni musti teringat kat en.hubby...huhu)
  • Sukar untuk bernafas (tak de plak)
  • Sering buang air kecil diwaktu malam (tak selalu sangat)
  • Bayi yang terlalu aktif, yang sering menendang pada bahagian ibu yang sensitif
  • Susah untuk menukar posisi badan semasa tidur disebabkan oleh bayi yang semakin membesar (ye setuju...tak tau nak letak perot tang mana..hehe)
  • Sakit belakang terutamanya pada bahagian bawah tulang belakang (kadang2..)
  • Mengigau lebih dari biasa
  • Mimpi ngeri yang sukar dilupa (1st time-malam tadi)
  • Merasa risau tentang kelahiran yang bakal mendatang (bile dh terjaga mlm2 tu mmg ni yg dipk kan hehu)
  • Bimbang tentang bayi samada ia normal atau tidak (betol jugak..sgt riso..semoga anak ibu sihat k )
  • Semua ini adalah masalah yang biasa terjadi semasa mengandung

Oct 26, 2011

terima kasih suamiku =)


20 OKTOBER 2009

bermulalah kisah percintaan antara dua insan
bukan antara Romeo dan Juliet mahupun Shah Jahan dan Mumtaz nya
tapi antara

Man....dan....Raha....

Friendster jadi wadah kisah persahabatan
Benut jadi tempat empat mata bertentangan
Singapore pula jadi saksi bermulanya sebuah percintaan

wahhh.....gtu...bermadah pujangga pulak mak buyong ni..haha

Ok...aku sangat lupa tarikh ni tahun ni..
tarikh kitorang declare as a couple
oh..teringat zaman muda2 itu...hehehe
Makanya genap 2tahun aku ngan suami menyulam cinta
apa yang buat aku terharu, my hubby yang ingatkan aku tentang tarikh ni tahun ini..
sorry b...ibu mengandung memang senang lupe...
(fuhhh...naseb ade alasan kukuh...hehehe)

sangat terharu...
ye la biasanya mana dia ingat benda2 mcm ni..
lagi2 bila dok kat laut tu, tarikh pun tak tau berapa hb..hehe

sebagai tanda kasih sayang hubby (syg ke??haruslah.....kan hubby kan?hehehe)
hubby ada buat slide power point special untuk aku..
sampai bergado2 pasal power point ni punye pasal
aku punyelah excited masa tu nk citer pasal baby
Dok la msg n call, tapi boleh dia tak layan..
mane aku tak sedey kan...
(lagi sekali...ibu mengandung kan mmg emosi lebey....ok alasan kukuh..hehe)
rupe2nye dok khusyuk wat bendealah tu...
manalah cek nampak kan..heee

baru je lepas aku tengok power point tu tadi..
menangis aku baca setiap patah yang dia tulis...
terima kasih sayang...

I LOVE YOU!!!

mood : sayang suami selalu ;)





Oct 6, 2011

Keperluan ibu sama baby nya ;)

Hai sumer...
diam tak diam dah 7bulan dah aku pregnant
perot pun makin membesar
walaupun orang dok asek kata perot aku ni kecik, tak padan dengan bulan aku pregnant...
ade yang tak perasan pun aku pregnant hehe kang besar2,
tak larat plak aku nak bawak perot kan?hikhik
lagpun last check up dr kata sumer ok termasuk saiz baby
berat baby dah 1.2kg dah minggu ke 29 aritu..
anak ibu besar sihat2 k... =)
So bile dah masuk 7bulan ni, aku pun start la mencari barang2 baby

Memula sekali aku beli set breast pump..
kalau ikut hati, aku nak survey dulu mana yang murah n aku ingat nak beli after deliver,
tapi dah encik hubby kata tak yah la survey2..
beli je sementara dia ada kat darat ni..
so aku pun ikut je lah..
secara tak langsung bleh set dalam kepala otak...
'aku mesti bagi anak aku susu ibu..mesti!'
niat tu penting kan? ;)
kitorang beli kat Onebabyworld,@ Ulu Kelang tu
kat sini sempatlah rembat set breast pump spectra 3, sterilizer n warmer little bean n satu botol susu newborn Avent..
total sumer lebih kurang rm750...huhu
pejam mata je la...naseb hubby yang sponsor...
Then aku beli la segala keperluan baby n ibu yang lain..
aku g shopping sorang2 tau..sebab time ni hubby dh nek kapal dh..
org lain shopping berdua suami isteri
aku dok la jalan sorang2 ngan perot yang membuyut tu..
sedey je rasa..time tu la rasa rinnduuu giler ngan hubby...huhu
tapi tak pelah dia g keje bukan berpoye2 kan..heehee
tp bila dh start shopping barang baby ni,
rasa addict semacam je nak membeli
pantang ade yang kurang
nak beli time2 tu gak..hehe

~ batch 1 ~

yang ni banyak aku beli kat Billion@ PKNS Bangi + cawangan Manjaku Bangi
compare dua tempat ni, aku rasa Billion lagi murah
contoh : Drypers NB 28pc kat Billion RM12.90
kat Manjaku RM13.90 tapi kat Manjaku lebih banyak pilihan dan lebih selesa
makanya semua terletak di tangan anda..
jadilah pengguna yang bijak..semoga anak pun jadi bijak nanti ;)
yang lain2 aku beli kat
Jusco Balakong..
ingat nak survey2 jedulu sebab poket tgh kering tapi
kebetulan masa aku pegi tu ade sale untuk member card plak..
especially barang2 baby..
so syukur ALHAMDULILLAH...ade lah discount sikit..rezeki baby agaknye =)
impactnya??makin menipis lah poket aku...hihi


~ batch 1 + berbatch2..haha ~

~ ni barang2 ibu dia..

stokin pasar malam
kain batik pun sama..selai rm15..
sekali semalam tengok kat PASARAYAMU @ hentian kajang
boleh dapat rm9.90 je..sadis!!..aku pun rembat lagi 2..
nursuing bra aku beli kat LittleWhiz
online ade tapi aku g kat kedai dia sebab dekat ngan kolej adik aku kat Setia Alam tu
time aku beli ade promosi so aku beli 2..rm31.90/pc


Set tilam n bantal aku beli online je..
sabtu ni baru seller tu pos
set lepas bersalin aku cadang nak amik Set Bersalin Amway Tropical Herbs
kakak ipar aku yang cadangkan,tengok review from internet pun sume positif
so confirmla aku amik set ni
dealer dah ade, just nak tunggu bajet gaji nextmonth plak..hehu

So sekarang aku rasa dah siap dh semua barang aku n baby
tengok macam tak de lah banyak mana kan barang2 nye kan
kecik2 plak tu
tapi kire punye kire
makan dekat rm1800 gak semua belanja..
hoho..
tak pelah demi anak yang tersayang kan...
simpan semua bil, nanti kalo anak degil tunjuk semua bil suh dia bayar..haha

Apepun yang penting, semoga selamat semuanya nanti...insyaALLAH

mood : tak sabar nak tengok si kecik ni...
ayah dia pun excited..asal tepon je tanak dh ckp ngan ibu dah..nak cakap ngan baby..cet..derhaka!!haha love u both!!

Oct 4, 2011

Baby-moon!!

On the way masa balik dari beraya kat kampung hari tu en.hubby wat surprise..
mau honeymoon katanye..
tak sedor perot bini dah membunchet!haha
kira jadi Babymoon la kan..heee
sambil2 tu dia nak beraya kat umah kawan dia..
kitorang stay kat Avillion Admiral Cove kat Port Dickson
hubby booked bilik jenis Strait Studio harga semalam RM290
kitorang stay satu malam je
petang tu sampai jalan2 kt pantai jap sementara tunggu kawan hubby,
then check in pastu tengahri esok tu dah check out dah
after that baru g beraya umah kawan hubby kat area situ jugak
best la hotel ni, view pun cantik..
ada kapal2 n menghadap selat Melaka...
suggested untuk sesape yang nak stay kat sini =)


~ mak buyong ;) ~

~ penyemoncer..masyeh hubby..sayang lebih la..mmuaahh2! haha ~





~ bilik yang besar dan best..sayang tak de bath tub je..hehu ~

~ view yang cantik ~

i love u man lengkang!! =)

haruslah sayang kan..kalau tak esok2 tak dapat pegi jalan2 lagi hehe ;)

Oct 3, 2011

Besday my honey bunny hubby

Tanggal 1 September 1984 ~ tarikh lahir en.hubby =)

Tahun ni besday en.hubby jatuh pada hari raya ketiga
so kitorang plan nak celebrate raya ke-2 malam tu
adalah buat BBQ n makan2 sikit
buat kat kampung hubby kat pontian,
haruslah kan sebab kawan2 dia semua kat situ..
hubby aku ni kalau ngan kawan2 mmg tak berkira sampai ada yang pijak kepala..kadang2 aku yang bengang..tapi nak wat mcmane..laki ngan kawan2 mane leh nak dipisahkan kan?hehe

tak ada ape lah yang surprise sebab hubby pun dah tau..
cumanya....
plan jahat dari my SIL,
mau baling telur sama tepung kat encik hubby..
plan SUKSES!!
kunun2 member2 dia nak amik gmbar la ngan besday boy kan,
tapi masa tu memasing dah pegang telur sama tepung..hubby je tak pasan...
bila say cheeseee je,
habes en.hubby satu badan berlumuran tepung sama telur ibarat tepung gomak!hehe



BBQ - ayam, udang dan ikan pari bakar


~ sesi memotong kek ~

~ sesi pekena besday boy ;) ~

~ Hasilnya - Man Gomak ~ haha

Memasing khusyuk tengok bunga api

~ mereka ~

~ Si lebo, anak my SIL si kaki buli hehe ~

hadiah dari aku??
erk..sorry hubby....tade hadiah..
al maklumlah bajet semua dah pergi untuk sambut raya kan

I am SORRY

walaupun tade hadiah yang mahal untuk awak
tade surprise yang menarik untuk awak ingat
saya nak awak tahu
saya sentiasa doakan awak
walaupun awak jauh di mata tapi awak sentiasa, selalu dekat dihati saya
kasih sayang saya kat awak tak de belah bahaginya
semoga awak rasa kasih sayang yang saya beri kerana kasih sayang seorang wanita tiada ternilai
hanya untuk insan yang di cintainya sepenuh hati..

ibu sayang b dunia akhirat...
mmmuuaah!!

opss sorry kawan2..terjiwang plak..hehe
kenapa small size je ayat2 tu?ish...i kan pemalu..hahahaa

-END-






Oct 31, 2011

Night mare!!!

lately tido aku selalu tak lena
mesti terjaga 2-3 kali
aku pun tak tau kenapa..
mungkin simptom2 ibu mengandung
tapi malam tadi 1st time aku mimpi tak best sepanjang waktu pregnant ni
pasal adik bongsu aku
ada benda tk best jadi kat dia
dalam mimpi tu aku nanges
tapi bile tersedar aku terus menanges jugak
nauzubillah
semoga semuanya mainan mimpi
selamatkanlah dan lindungilah orang2 yang aku sayang YA ALLAH...
amiinnn


ni ada sikit info tentang ibu mengandung dan sukar tido
aku dapat dari en.Google

Di bulan-bulan terakhir kehamilan, wanita hamil mungkin akan mengalami masalah kesukaran tidur, tidak selesa dan bangun ditengah malam.

Kerana disebabkan berlakunya perubahan fizikal dengan perut yang semakin membesar, ramai wanita yang sebelumnya tidak mengalami kesukaran tidur diawal mengandung, mendapati mereka tidak mendapat tidur yang lena diakhir kehamilan.

(yup aku pun start sejak minggu ke 34, b4 ni lena je aku tido sampai ke pagi tk hengat dunia hihi)

Banyak masalah yang boleh menganggu tidur seperti:

  • Kaki kejang (kadang2 kena gak simpul biawak ni..sakitt...huhu terpaksa urut kaki sendiri..time ni musti teringat kat en.hubby...huhu)
  • Sukar untuk bernafas (tak de plak)
  • Sering buang air kecil diwaktu malam (tak selalu sangat)
  • Bayi yang terlalu aktif, yang sering menendang pada bahagian ibu yang sensitif
  • Susah untuk menukar posisi badan semasa tidur disebabkan oleh bayi yang semakin membesar (ye setuju...tak tau nak letak perot tang mana..hehe)
  • Sakit belakang terutamanya pada bahagian bawah tulang belakang (kadang2..)
  • Mengigau lebih dari biasa
  • Mimpi ngeri yang sukar dilupa (1st time-malam tadi)
  • Merasa risau tentang kelahiran yang bakal mendatang (bile dh terjaga mlm2 tu mmg ni yg dipk kan hehu)
  • Bimbang tentang bayi samada ia normal atau tidak (betol jugak..sgt riso..semoga anak ibu sihat k )
  • Semua ini adalah masalah yang biasa terjadi semasa mengandung

Oct 26, 2011

terima kasih suamiku =)


20 OKTOBER 2009

bermulalah kisah percintaan antara dua insan
bukan antara Romeo dan Juliet mahupun Shah Jahan dan Mumtaz nya
tapi antara

Man....dan....Raha....

Friendster jadi wadah kisah persahabatan
Benut jadi tempat empat mata bertentangan
Singapore pula jadi saksi bermulanya sebuah percintaan

wahhh.....gtu...bermadah pujangga pulak mak buyong ni..haha

Ok...aku sangat lupa tarikh ni tahun ni..
tarikh kitorang declare as a couple
oh..teringat zaman muda2 itu...hehehe
Makanya genap 2tahun aku ngan suami menyulam cinta
apa yang buat aku terharu, my hubby yang ingatkan aku tentang tarikh ni tahun ini..
sorry b...ibu mengandung memang senang lupe...
(fuhhh...naseb ade alasan kukuh...hehehe)

sangat terharu...
ye la biasanya mana dia ingat benda2 mcm ni..
lagi2 bila dok kat laut tu, tarikh pun tak tau berapa hb..hehe

sebagai tanda kasih sayang hubby (syg ke??haruslah.....kan hubby kan?hehehe)
hubby ada buat slide power point special untuk aku..
sampai bergado2 pasal power point ni punye pasal
aku punyelah excited masa tu nk citer pasal baby
Dok la msg n call, tapi boleh dia tak layan..
mane aku tak sedey kan...
(lagi sekali...ibu mengandung kan mmg emosi lebey....ok alasan kukuh..hehe)
rupe2nye dok khusyuk wat bendealah tu...
manalah cek nampak kan..heee

baru je lepas aku tengok power point tu tadi..
menangis aku baca setiap patah yang dia tulis...
terima kasih sayang...

I LOVE YOU!!!

mood : sayang suami selalu ;)





Oct 6, 2011

Keperluan ibu sama baby nya ;)

Hai sumer...
diam tak diam dah 7bulan dah aku pregnant
perot pun makin membesar
walaupun orang dok asek kata perot aku ni kecik, tak padan dengan bulan aku pregnant...
ade yang tak perasan pun aku pregnant hehe kang besar2,
tak larat plak aku nak bawak perot kan?hikhik
lagpun last check up dr kata sumer ok termasuk saiz baby
berat baby dah 1.2kg dah minggu ke 29 aritu..
anak ibu besar sihat2 k... =)
So bile dah masuk 7bulan ni, aku pun start la mencari barang2 baby

Memula sekali aku beli set breast pump..
kalau ikut hati, aku nak survey dulu mana yang murah n aku ingat nak beli after deliver,
tapi dah encik hubby kata tak yah la survey2..
beli je sementara dia ada kat darat ni..
so aku pun ikut je lah..
secara tak langsung bleh set dalam kepala otak...
'aku mesti bagi anak aku susu ibu..mesti!'
niat tu penting kan? ;)
kitorang beli kat Onebabyworld,@ Ulu Kelang tu
kat sini sempatlah rembat set breast pump spectra 3, sterilizer n warmer little bean n satu botol susu newborn Avent..
total sumer lebih kurang rm750...huhu
pejam mata je la...naseb hubby yang sponsor...
Then aku beli la segala keperluan baby n ibu yang lain..
aku g shopping sorang2 tau..sebab time ni hubby dh nek kapal dh..
org lain shopping berdua suami isteri
aku dok la jalan sorang2 ngan perot yang membuyut tu..
sedey je rasa..time tu la rasa rinnduuu giler ngan hubby...huhu
tapi tak pelah dia g keje bukan berpoye2 kan..heehee
tp bila dh start shopping barang baby ni,
rasa addict semacam je nak membeli
pantang ade yang kurang
nak beli time2 tu gak..hehe

~ batch 1 ~

yang ni banyak aku beli kat Billion@ PKNS Bangi + cawangan Manjaku Bangi
compare dua tempat ni, aku rasa Billion lagi murah
contoh : Drypers NB 28pc kat Billion RM12.90
kat Manjaku RM13.90 tapi kat Manjaku lebih banyak pilihan dan lebih selesa
makanya semua terletak di tangan anda..
jadilah pengguna yang bijak..semoga anak pun jadi bijak nanti ;)
yang lain2 aku beli kat
Jusco Balakong..
ingat nak survey2 jedulu sebab poket tgh kering tapi
kebetulan masa aku pegi tu ade sale untuk member card plak..
especially barang2 baby..
so syukur ALHAMDULILLAH...ade lah discount sikit..rezeki baby agaknye =)
impactnya??makin menipis lah poket aku...hihi


~ batch 1 + berbatch2..haha ~

~ ni barang2 ibu dia..

stokin pasar malam
kain batik pun sama..selai rm15..
sekali semalam tengok kat PASARAYAMU @ hentian kajang
boleh dapat rm9.90 je..sadis!!..aku pun rembat lagi 2..
nursuing bra aku beli kat LittleWhiz
online ade tapi aku g kat kedai dia sebab dekat ngan kolej adik aku kat Setia Alam tu
time aku beli ade promosi so aku beli 2..rm31.90/pc


Set tilam n bantal aku beli online je..
sabtu ni baru seller tu pos
set lepas bersalin aku cadang nak amik Set Bersalin Amway Tropical Herbs
kakak ipar aku yang cadangkan,tengok review from internet pun sume positif
so confirmla aku amik set ni
dealer dah ade, just nak tunggu bajet gaji nextmonth plak..hehu

So sekarang aku rasa dah siap dh semua barang aku n baby
tengok macam tak de lah banyak mana kan barang2 nye kan
kecik2 plak tu
tapi kire punye kire
makan dekat rm1800 gak semua belanja..
hoho..
tak pelah demi anak yang tersayang kan...
simpan semua bil, nanti kalo anak degil tunjuk semua bil suh dia bayar..haha

Apepun yang penting, semoga selamat semuanya nanti...insyaALLAH

mood : tak sabar nak tengok si kecik ni...
ayah dia pun excited..asal tepon je tanak dh ckp ngan ibu dah..nak cakap ngan baby..cet..derhaka!!haha love u both!!

Oct 4, 2011

Baby-moon!!

On the way masa balik dari beraya kat kampung hari tu en.hubby wat surprise..
mau honeymoon katanye..
tak sedor perot bini dah membunchet!haha
kira jadi Babymoon la kan..heee
sambil2 tu dia nak beraya kat umah kawan dia..
kitorang stay kat Avillion Admiral Cove kat Port Dickson
hubby booked bilik jenis Strait Studio harga semalam RM290
kitorang stay satu malam je
petang tu sampai jalan2 kt pantai jap sementara tunggu kawan hubby,
then check in pastu tengahri esok tu dah check out dah
after that baru g beraya umah kawan hubby kat area situ jugak
best la hotel ni, view pun cantik..
ada kapal2 n menghadap selat Melaka...
suggested untuk sesape yang nak stay kat sini =)


~ mak buyong ;) ~

~ penyemoncer..masyeh hubby..sayang lebih la..mmuaahh2! haha ~





~ bilik yang besar dan best..sayang tak de bath tub je..hehu ~

~ view yang cantik ~

i love u man lengkang!! =)

haruslah sayang kan..kalau tak esok2 tak dapat pegi jalan2 lagi hehe ;)

Oct 3, 2011

Besday my honey bunny hubby

Tanggal 1 September 1984 ~ tarikh lahir en.hubby =)

Tahun ni besday en.hubby jatuh pada hari raya ketiga
so kitorang plan nak celebrate raya ke-2 malam tu
adalah buat BBQ n makan2 sikit
buat kat kampung hubby kat pontian,
haruslah kan sebab kawan2 dia semua kat situ..
hubby aku ni kalau ngan kawan2 mmg tak berkira sampai ada yang pijak kepala..kadang2 aku yang bengang..tapi nak wat mcmane..laki ngan kawan2 mane leh nak dipisahkan kan?hehe

tak ada ape lah yang surprise sebab hubby pun dah tau..
cumanya....
plan jahat dari my SIL,
mau baling telur sama tepung kat encik hubby..
plan SUKSES!!
kunun2 member2 dia nak amik gmbar la ngan besday boy kan,
tapi masa tu memasing dah pegang telur sama tepung..hubby je tak pasan...
bila say cheeseee je,
habes en.hubby satu badan berlumuran tepung sama telur ibarat tepung gomak!hehe



BBQ - ayam, udang dan ikan pari bakar


~ sesi memotong kek ~

~ sesi pekena besday boy ;) ~

~ Hasilnya - Man Gomak ~ haha

Memasing khusyuk tengok bunga api

~ mereka ~

~ Si lebo, anak my SIL si kaki buli hehe ~

hadiah dari aku??
erk..sorry hubby....tade hadiah..
al maklumlah bajet semua dah pergi untuk sambut raya kan

I am SORRY

walaupun tade hadiah yang mahal untuk awak
tade surprise yang menarik untuk awak ingat
saya nak awak tahu
saya sentiasa doakan awak
walaupun awak jauh di mata tapi awak sentiasa, selalu dekat dihati saya
kasih sayang saya kat awak tak de belah bahaginya
semoga awak rasa kasih sayang yang saya beri kerana kasih sayang seorang wanita tiada ternilai
hanya untuk insan yang di cintainya sepenuh hati..

ibu sayang b dunia akhirat...
mmmuuaah!!

opss sorry kawan2..terjiwang plak..hehe
kenapa small size je ayat2 tu?ish...i kan pemalu..hahahaa

-END-