Jul 22, 2012

Happy fasting!

Happy fasting!


Jul 17, 2012

bila rindu menerjah


Tetiba rasa rindu yg amat kat en.hubby

dah 3bulan lebih dah dia pergi tinggalkan kami demi mencari sesuap nasi..huhu
rindu rasanya dengan gelak tawa dia..
dia bukan badut tapi dia selalu menghiburkan hati hihi
nanti balik b menari tanggo depan ibu n qisya lagi ok!haha

papepun
ibu cinta ayah dalam2!!
Miss u a lot!

Qisya pun mesti rindu kat ayah dia..selalu nampak kat phone je kan...

Mood : menghitung hari..sebulan setengah lagi...

Jul 16, 2012

Pinang meminang

Salam...
Hari Ahad lepas 15/7 sepupu aku, Intan bertunang
Dah lama dah diorang bercouple..
dah lama dah si bunga menanti si kumbang menyunting
akhirnya berbalas juga penantian itu....
amboi.....berpuitis segala ayat aku kan..hihi

Cun kan sepupu aku ni?mcm Anne Ngasri hihi 
sape2 dok area batu pahat boleh lah booked Syuk Haikal as ur MUA
mmg puas hati..
kening dia tak cukur tau..dia guna teknik tampal2..



Saat cincin disarung tanda diri dah berpunya ;) 


Amboi..senyum lebo dah jadi tunang org ye?hihi

 Bagai pinang di belah 2 gituu =)

Haruslah haku menginterframekan diri hikhik

oppss...tetiba terkenang zaman aku bertunang dulu2...hihi


rindu lah kat awak en. xtunang hiii



Jul 15, 2012

jalan2 cari ilmu

Assalamualaikum

Lama dh tak tulis kat blog ni...sebab aku diserang penyakit....
penyakit MALASSSS....hihi
ok banyak gak cite nak kongsi tapi aku mulakan dengan pengalaman aku kat 
Shanghai..
aku g sana sebab join Summer school : Hands On in Complex System held by ICTP...
semuanya diorang tanggung...memang syok...free jek,,,
siap depa kasi duit rmb250 and 8GB pen drive lagi...
yang ni kira program untuk negara2 membangun..
tapi semua lecturer2 yang join memang sempoi n sporting...
memula aku nak g memang terasa berat hati sgt..
lagi2 nak meninggalkan puteri gebot ambo si Qisya tu...huhu 
tapi bila dah sampai sana syukur alhamdulillah,,,

aku dapat belajar banyak benda..
dapat jumpa kawan2 baru..
dapat experience duduk negara orang...

Apa yang aku experienced kat sini selama 2minggu :

1. Orang tempatan kat sini mmg tak faham sehabuk pun english..
nasib2 je kalau jumpa yang faham...student ok la sikit...
so klo nak beli pape mmg guna bahasa isyarat je kau..
dia cakap cina aku taram la cakap melayu..dh diorang tak faham english..hhihi 
tapi org2 kat sana baik2 je walaupun kami bercakap mcm ayam n itik...
2. Mereka banyak guna basikal or jalan kaki rather than nail kereta or motor..
Motor diorang pun sangat senyap...memang tak mungkin boleh ada mat rempit...
tak macho gtu klo merempit naik motor tak berbunyi..hihi
3.Agak pengotor...boleh je biar anak diorang berak sesuke hati je kat mana2...
ini bukan citer tipu..aku nampak sendiri dengan mata 4 aku ni..hihu..
siap seluar anak diorang berlubang lagi...

senang gamaknye nak melabur di mana2...hoho
4. Universiti dia memang sangat open...orang luar boleh keluar masuk ikut suka hati..
uni dia memang cantik..lanskap menhijau dengan ade tasik lagi..
so kalau ptg2 or hari minggu mmg ramai org masuk dalam u ni untuk beriadah..
tak perlu kad matrik atau sticker untuk masuk macam u kat Malaysia ni...
agak bahaya disitu...sampai nak bercium dalam u pun tak pe..
ntah ape rezeki aku lalu tepi tasik nampak sepasang kekasih bercium 
mulut sampai berpusing2..memang free show sungguh!haha
5. Makanan ok lar...tapi nak cari yang halal tu payah sikit kot..
tp sebab kitorang dalam program ni mmg dia khas kan untuk muslim 
satu tempat untuk makan..Setahu aku kat China ramai org muslim kan..
tapi bila aku ngan member aku orang Indonesia..
bertudung gak jalan kat mall diorang...boleh berpusing diorang tengok kami...
mcm pelik gilerrr gitu...
tapi kami wat donno je la..hehe
6.Yang worse sekali is toilet depa tak de paip air...tisu pun tarak...
mmg sah mereka tak cebok pas buang air...ke sana ke mari mmg kene bawak botol kosong!!huhu sadis2...

Malas nak type panjang2..tengok gambo je la eak.. ;)



 Sebelum meninggalkan anakku...huhu

Antara makanan yang disediakan 




Jumpa kat mall diorang..ada beran mau makan???haha


 Antara sesi hands on yang aku join

 comei kan motor dia..hehe

time for holiday..hangkut barang balik..
kat malaysia korang angkut nek kereta depa angkut naik basikal..cool kan?hihi



 Landskap dalam Universiti yang cantik 


 Flip flop gate...Pintu utama Shanghai Jiao Tong University

 Asala from Palestine, Zaroh Irayani from Indonesia and me ;)

Asala, Salam, me and Hanan....mereka semua dari Palestine
Yang from Beijing 

aku kat satu2 tempt yang ada tradisional building kat Shanghai...mcm kota lama dia la

dapat naik cruise free.....siap dinner kat cruise lagi...yippie!!

 my roommate...Vanitha from India...she is very nice...
she called me curti...means kecik!haha

 with Ponmalar also from India...dengan motor tanpa bunyi...hihi




memang betul kata pepatah..


Hujan emas dinegeri orang..
hujan batu dinegeri sendiri..
tapi negeri sendiri tetap terbaik ;)





Jul 17, 2012

bila rindu menerjah


Tetiba rasa rindu yg amat kat en.hubby

dah 3bulan lebih dah dia pergi tinggalkan kami demi mencari sesuap nasi..huhu
rindu rasanya dengan gelak tawa dia..
dia bukan badut tapi dia selalu menghiburkan hati hihi
nanti balik b menari tanggo depan ibu n qisya lagi ok!haha

papepun
ibu cinta ayah dalam2!!
Miss u a lot!

Qisya pun mesti rindu kat ayah dia..selalu nampak kat phone je kan...

Mood : menghitung hari..sebulan setengah lagi...

Jul 16, 2012

Pinang meminang

Salam...
Hari Ahad lepas 15/7 sepupu aku, Intan bertunang
Dah lama dah diorang bercouple..
dah lama dah si bunga menanti si kumbang menyunting
akhirnya berbalas juga penantian itu....
amboi.....berpuitis segala ayat aku kan..hihi

Cun kan sepupu aku ni?mcm Anne Ngasri hihi 
sape2 dok area batu pahat boleh lah booked Syuk Haikal as ur MUA
mmg puas hati..
kening dia tak cukur tau..dia guna teknik tampal2..



Saat cincin disarung tanda diri dah berpunya ;) 


Amboi..senyum lebo dah jadi tunang org ye?hihi

 Bagai pinang di belah 2 gituu =)

Haruslah haku menginterframekan diri hikhik

oppss...tetiba terkenang zaman aku bertunang dulu2...hihi


rindu lah kat awak en. xtunang hiii



Jul 15, 2012

jalan2 cari ilmu

Assalamualaikum

Lama dh tak tulis kat blog ni...sebab aku diserang penyakit....
penyakit MALASSSS....hihi
ok banyak gak cite nak kongsi tapi aku mulakan dengan pengalaman aku kat 
Shanghai..
aku g sana sebab join Summer school : Hands On in Complex System held by ICTP...
semuanya diorang tanggung...memang syok...free jek,,,
siap depa kasi duit rmb250 and 8GB pen drive lagi...
yang ni kira program untuk negara2 membangun..
tapi semua lecturer2 yang join memang sempoi n sporting...
memula aku nak g memang terasa berat hati sgt..
lagi2 nak meninggalkan puteri gebot ambo si Qisya tu...huhu 
tapi bila dah sampai sana syukur alhamdulillah,,,

aku dapat belajar banyak benda..
dapat jumpa kawan2 baru..
dapat experience duduk negara orang...

Apa yang aku experienced kat sini selama 2minggu :

1. Orang tempatan kat sini mmg tak faham sehabuk pun english..
nasib2 je kalau jumpa yang faham...student ok la sikit...
so klo nak beli pape mmg guna bahasa isyarat je kau..
dia cakap cina aku taram la cakap melayu..dh diorang tak faham english..hhihi 
tapi org2 kat sana baik2 je walaupun kami bercakap mcm ayam n itik...
2. Mereka banyak guna basikal or jalan kaki rather than nail kereta or motor..
Motor diorang pun sangat senyap...memang tak mungkin boleh ada mat rempit...
tak macho gtu klo merempit naik motor tak berbunyi..hihi
3.Agak pengotor...boleh je biar anak diorang berak sesuke hati je kat mana2...
ini bukan citer tipu..aku nampak sendiri dengan mata 4 aku ni..hihu..
siap seluar anak diorang berlubang lagi...

senang gamaknye nak melabur di mana2...hoho
4. Universiti dia memang sangat open...orang luar boleh keluar masuk ikut suka hati..
uni dia memang cantik..lanskap menhijau dengan ade tasik lagi..
so kalau ptg2 or hari minggu mmg ramai org masuk dalam u ni untuk beriadah..
tak perlu kad matrik atau sticker untuk masuk macam u kat Malaysia ni...
agak bahaya disitu...sampai nak bercium dalam u pun tak pe..
ntah ape rezeki aku lalu tepi tasik nampak sepasang kekasih bercium 
mulut sampai berpusing2..memang free show sungguh!haha
5. Makanan ok lar...tapi nak cari yang halal tu payah sikit kot..
tp sebab kitorang dalam program ni mmg dia khas kan untuk muslim 
satu tempat untuk makan..Setahu aku kat China ramai org muslim kan..
tapi bila aku ngan member aku orang Indonesia..
bertudung gak jalan kat mall diorang...boleh berpusing diorang tengok kami...
mcm pelik gilerrr gitu...
tapi kami wat donno je la..hehe
6.Yang worse sekali is toilet depa tak de paip air...tisu pun tarak...
mmg sah mereka tak cebok pas buang air...ke sana ke mari mmg kene bawak botol kosong!!huhu sadis2...

Malas nak type panjang2..tengok gambo je la eak.. ;)



 Sebelum meninggalkan anakku...huhu

Antara makanan yang disediakan 




Jumpa kat mall diorang..ada beran mau makan???haha


 Antara sesi hands on yang aku join

 comei kan motor dia..hehe

time for holiday..hangkut barang balik..
kat malaysia korang angkut nek kereta depa angkut naik basikal..cool kan?hihi



 Landskap dalam Universiti yang cantik 


 Flip flop gate...Pintu utama Shanghai Jiao Tong University

 Asala from Palestine, Zaroh Irayani from Indonesia and me ;)

Asala, Salam, me and Hanan....mereka semua dari Palestine
Yang from Beijing 

aku kat satu2 tempt yang ada tradisional building kat Shanghai...mcm kota lama dia la

dapat naik cruise free.....siap dinner kat cruise lagi...yippie!!

 my roommate...Vanitha from India...she is very nice...
she called me curti...means kecik!haha

 with Ponmalar also from India...dengan motor tanpa bunyi...hihi




memang betul kata pepatah..


Hujan emas dinegeri orang..
hujan batu dinegeri sendiri..
tapi negeri sendiri tetap terbaik ;)